Forside CES * CES 2024

CES Unveiled: Få en AI-simultantolk i øret – nu også på dansk

-
Mymanu Clik Pro kan oversætte mellem 80 forskellige sprog, inklusive dansk. (Foto: Rec.dk)

To firmaer, Mymanu og Timekettle, viste begge løsninger frem, der kan simultanoversætte direkte i din trådløse øretelefon. En af dem kan også dansk og er i det hele taget mere elegant end den anden.

Vi danskere er som regel ret gode til engelsk, så vi klarer os som regel nogenlunde, når vi rejser rundt i Europa eller Nordamerika. Det bliver en del mere kompliceret, hvis turen går et sted hen, hvor de ikke engang benytter det samme alfabet som os. Men her kan vi så tage teknologien til hjælp.

I de senere år har flere teknologiselskaber lovet os simultantolkning i forskellige devices, lige fra AR-briller og øretelefoner. Især Google har været fremme med løfter om disse, men indtil videre har disse produkter været ren vaporware.

Annonce:

I mellemtiden har andre, mindre kendte firmaer meldt sig under fanerne. Det gælder for eksempel kinesiske Timekettle og det mere internationale Mymanu, der har base i Frankrig og Hong Kong. Begge firmaer var på CES Unveiled, hvor mindre teknologiproducenter som regel kan få pressens opmærksomhed, langt væk fra giganter som Samsung og Sony.

Vi besøgte Timekettle først, og de har lavet en fin lille enhed med et par øretelefoner, hvor konceptet er, at man giver den ene øreprop til den person man gerne vil tale med, og sætter den anden i øret på sig selv. Og så er det bare at snakke. I mellemtiden bliver oversættelserne også vist frem i tekstform på den lille enhed i ”bar”-format.

Dansk, hollandsk…hvad er forskellen?

Timekettles CES-nyhed er X1, der samler både øretelefoner og oversætter-dimsen i én enhed. Men i forhold til en demonstration kom vi ikke ret langt med Timekettle. Da vi spurgte om dansk var et af de 40 sprog, oversætteren understøttede, lød svaret ”Dansk…mener du hollandsk?”. Undertegnede journalist måtte pænt forklare repræsentanten, at ”Dutch” ikke er det samme som ”Danish”.

Så gik det bedre ovre hos Mymanu. Vi kunne stadig ikke få en decideret demonstration af deres nye flagskibsprodukt på grund af nogle ”logistiske vanskeligheder”, men Clik Pro, som modellen hedder hedder, understøtter dansk og 79 andre sprog. Dertil kommer, at sættets øretelefoner også kan parres med smartphones og bruges til musik, podcasts og så videre.

Øretelefonerne bor i selve oversætterenheden, der også fungerer som ladeæske, og har en e-ink-touchskærm på fronten. Her kan du ikke bare vælge, hvilke sprog, du gerne vil oversætte til og fra, det oversatte dukker også op på skærmen, når du bruger systemet. I det hele taget virkede det som en mere elegant løsning end Timekettles.

Hovedtelefoner á la Sonos-netværk

Når det fungerer, skulle der kun være mellem et halvt og et helt sekunds forsinkelse mellem det udtalte og oversættelsen. Det fortalte Nelson Lam fra Mymanu, der også understregede, at det kom an på netværksforbindelsen, for selvfølgelig er der tale om en delvist cloud-baseret løsning. Lam fortalte også, at Mymanus nye oversætter vil kunne købes til Danmark via selskabets hjemmeside.

Disse hovedtelefoner, der er på vej fra Mymanu, kan sende musikken videre via Bluetooth til et andet sæt øre- eller hovedtelefoner, lidt ligesom med forbundne højttalere (Foto: Rec.dk)

Mymanu havde i øvrigt også et andet nyt produkt med på CES Unveiled, der var ganske interessant. Det er et par hovedtelefoner, som Nelson Lam kaldte ”helt almindelige trådløse hovedtelefoner med god lyd og ANC…og et par ekstra features.”

De features, Lam hentydede til er muligheden for at skifte hele koppen på øretelefonerne ud super-nemt, sådan at du f.eks. kan have separate kopper til at tage med ned i fitnesscenteret, så dine dagligdags kopper ikke bliver gennemblødt af sved.

Det er nemt at skrue det yderste af koppen af, så de bløde dele kan skiftes ud efter behov (Foto: Rec.dk)

Den anden feature er også sjov – det er en slags Sonos-agtig netværksfunktion, men til hovedtelefoner. Via Bluetooth kan du sende musikken, der lyttes til i hovedtelefonerne til et andet sæt hovedtelefoner. Det er en dog en feature, som Qualcomm har i sine nye chips til formålet, så vi kommer nok til at se den i en række andre modeller i løbet af 2024.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.