Forside * Tests

TEST: QNAP HS-251 NAS og mediecenter

Mediecenter og NAS i samme enhed. Kan det blive bedre ?

 

Annonce:

TEST: QNAP NAS HS-251

Vi har testet QNAP HS-251 NAS, som udover at være en stærk lydløs netværksserver, også har HDMI og mulighed for at få et mediecenter indbygget.

Efterhånden som hjemmet bliver mere og mere digitalt med gemte billeder, videoer og dokumenter, har flere og flere mennesker fået øjnene op for både sky-tjenester og egne netværksservere eller NAS som de også hedder.

QNAP har sammen med Synology og ReadyNAS længe været blandt de førende spillere af NAS løsninger til hjem og mindre virksomheder, og derfor er det spændende at de nu har frigivet en blæser fri NAS med plads til to 3.5 tommer harddiske.

 

 

 

 

Hvad er en NAS?

En NAS er en server med én eller flere diske, der fungerer som en netværksdisk som de fleste kender fra deres arbejde. NAS’en kan så sættes op med forskellige delingsdrev f.eks. FOTO, VIDEO, FILER osv., og så kan computerne i hjemmet via netværket kobles op på disse drev og gemme og hente filerne.

Men de sidste år er NAS blevet meget mere end det. I dag kan de fleste NAS mærker både dele filer, men også fungerer som overvågningsservere, medieservere, downloadservere og meget mere, og derfor er det vigtigt at måden man styrer dem på er let og sikker.


QNAP HS-251 NAS test

Harddiskvalg er vigtigt

Hvis man skal have en NAS, er det vigtigt at man vælger de rigtige harddiske. Der findes masser af forskellige diske at vælge imellem, men personligt sværger jeg altid til Western Digitals RED serie, der er optimeret til NAS drift.

En NAS står oftest tændt 24 timer i døgnet, og harddisken tænder og slukker mange tusinde gange i løbet af sit liv, og der er RED serien bare den tand bedre. De koster mere end andre diske, men husk på, at disse diske ofte skal sikre data du nødigt vil miste.

Link til dagspris på WD Red 4TB

Det er dumme penge at spare, men det må være op til den enkelte hvor højt de prioriterer deres diske.

De fleste NAS’er tilbyder også at køre en sikker opsætning man kalder RAID. Og har man en netværksdisk med mere end én harddisk bør man altid vælge at køre med den form for sikkerhed. Hvis du vil læse mere om RAID, så se her.

 

 


QNAP HS-251 med Western Digital RED harddisk.

 

 

Udpakning og installation

QNAP HS-251 kommer i en flot kasse, der udover NAS enheden indeholder strømforsyning, strøm- og netkabler. Desuden får man en installationsvejledning.

Til enheden vi testede fik vi også en fjernbetjening med, som skal købes ved siden af. Mere om den senere.

På forsiden af NAS’en finder man et magnetisk låg, hvor der bag det er plads til 2 x 3.5 tommer diske. På bagsiden finder man 2 Gigabit ethernet porte, 2 x USB 3.0 og 2 x USB 2.0 der kan bruges til eksterne diske, kameraer og printere. Så er der en HDMI 1.4 port, og en anden HDMI port, som ikke bruges. Udover det er der en power og reset knap samt strømstik.

Designet af HS-251 er super lækkert. Det er en meget flad enhed med børstet metal look, og den kan sagtens stå fremme ved TV?et eller i stereo reolen.

Efter udpakning skulle diskene installeres. Det gøres ved at fjerne det magnetiske frontpanel på forsiden, og sætter op til to diske til. Det gøres i de indbyggede skuffer, som trækkes ud.

Så sætter man strømmen til, og starter NAS’en. Og den er som lovet meget lydløs. Naturligvis kommer der lidt spin lyd fra harddiskene, men det er ingenting i forhold til mange andre NAS modeller. Og vil man have helt lydløs drift, kan man installere SSD diske, men de er meget dyrere og mindre i kapacitet.

QNAP HS-251 kommer med en dual-core Intel Celeron 2.41 GhZ CPU, og med 2 GB DDR3L RAM. Der findes også en 1GB model, men den er ikke værd at tale om, da man har brug for den ekstra RAM hvis man skal bruge sin NAS som mediecenter.

 


Bagsiden på QNAP HS-251 med både HDMI, USB2&3 og to Ethernet porte

Opsætning

Når enheden er startet, skal man sætte den op, og der er det vigtigt at man holder tungen lige i munden. QNAP tilbyder to måder at sætte op. Lokalt eller via QNAP skyen MyQNAPCloud.

Vi valgte det sidste, og efter nogle valg omkring kodeord og drevopsætning, var installationen i gang.

Det er vigtigt at man sætter netkablet i netværksport 1, hvis man sætter den op via skyen, da det er den port som opsætningen bruger.

QNAP er kendt for hurtig installation, og i løbet af 10 minutter var diskene formateret, checket for eventuelle fejl og RAID 1 opsætningen klar. BRAVO!

Og så kan man logge ind via sin webbrowser, og styre sin NAS den vej.

 

 


QNAP HD Station med både Chrome browser og XBMC software

 

 

Hvor er det indbyggede mediecenter ?

OK. Her mødte vi så vores første udfordring. For QNAP HS-251 kommer ikke med mediecenter klart. Der skal installeres en del software på enheden før du overhovedet kan bruge den indbyggede HDMI port. Der ville det være smart hvis QNAP havde pre-installeret det f.eks i hardware.

For at installere f.eks. XBMC som mediecenter software, så skal man i det indbyggede app center vælge HybridDesk Station og XBMC, og så installerer QNAP så en masse software, der installerer en lille PC i NAS?en.

Det er ret vigtigt at man sikrer sig at alle de pakker som QNAP foreslår til installation installeres. Det er bl.a. codecs til afvikling af forskellige videoformater.

Vi havde lidt problemer med at hente en codec pakke som fejlede hver gang vi forsøgte, men en opdatering af firmwaren til version 4.1.2 på NAS’en løste det problem.

Hvis man hellere vil bruge sit Smart-TV som mediecenter, og TV’et understøtter PLEX, kan man også vælge at nøjes med at installere PLEX server på NAS?en og så bare bruge den som transkoder for PLEX.

Desværre er der ikke nogen PLEX klient til mediecenter delen endnu.

 

 


XBMC 1080p video afvikling

 

 

Hvordan kører mediecenteret så?

Som sagt installerede vi XBCM mediecenter 13.x softwaren på den virtuelle PC, og satte NAS’en til TV’et via et HDMI kabel. KODI som XBMC hedder fra version 14, er endnu ikke klart til QNAP.

Vi lod NAS’en boote op, og vupti kom der en flot login skærm frem på TV?et, og et hurtigt login med samme brugernavn som man bruger til NAS login, og man er i gang.

Vi testede video med 1080P uden problemer, og selvom vi kopierede store mængder data til og fra NAS’en samtidigt performede XBMC uden problemer.

 

 


XBMC Billede arkiv

 

Sindsyg god performance

En vigtig opgave for en NAS er at kunne aflevere og modtage data, og der skuffer HS-251 ikke. Den leverer høj hastighed på både læse og skrive filer.

Med Gigabit ethernet hentede vi store filer (2.5 GB) med 95?97 MB/sek., og skrev dem med op til 73 MB/sek. Det er nogenlunde samme performance som jeg har på en QNAP 870PRO NAS med 8 diske.

CPU’en med flere kerner hjælper også godt til, og vi kunne sagtens se video på XBMC delen og se video via Plex på et andet TV i Full HD, uden problemer på begge enheder.

 

 


QNAP RM-IR002 Fjernbetjening

 

 

 

Fjernbetjening

Man kan købe en fjernbetjening som tilbehør. RM-IR002 som fjernbetjeningen hedder giver mulighed for at man kan styre sit mediecenter uden tastatur. Men vil man have fuld glæde af den virtuelle PC i NAS’en vil jeg stadig anbefale at man også anskaffer sig et trådløst tastatur.

Fjernbetjeningen koster dog ikke mere end 110 kr. hos de fleste netbutikker, så det kan være en fornuftig løsning for mange der bare vil bruge mediecenter delen.

Design og kvalitet er jævnt i plastik, men den virker efter formålet.

Link til dagspris på QNAP fjernbetjening

 

 


QNAP HS-251 NAS test

 

 

Lækker software

QNAP’s QTS operativ system er sammen med Synologys tilsvarende blandt de allerbedste på markedet, og QNAP er blevet gode til at sende opdateringer hurtigt på markedet.

Web interface og HD station er begge lette at bruge, og selvom det er en fordel at have basal forståelse for mediecenter software, så er det ikke svært at sætte en QNAP HS-251 op.

Udover mediecenter software er der masser af spændende software som kan køre på server delen. Bl.a. kan man installere forskellige download software på NAS’en hvis man bruger den slags.

Konklusion

QNAP HS-251 er en lille arbejdshest, der giver god performance på både læsning og skrivning.

Som dedikeret HD mediecenter i samme kasse får man en lydløs server, der kan stå fremme under TV’et – klar til mange timers underholdning for familien.

Til en pris omkring 2.700 kr. (februar 2015) får man absolut en god server, hvis man kun har brug for to diske. Bemærk, at man selv skal købe diskene ved siden af.

CPU og grafik kører flydende ved afvikling af video, og derfor giver vi QNAP HS-251 vores bedste anbefalinger.

Link til dagspris på QNAP HS-251.

 

 

SpecifikationerCPU
Intel® Celeron® 2.41GHz dual-core processor (burst up to 2.58GHz)
DRAM
HS-251-2G: 2GB DDR3L RAM
HS-251: 1GB DDR3L RAM
Flash Memory
512MB DOM
Hard Disk Drive
2 x 3.5? or 2.5? SSD or NAS Hard Drives
NOTE:
1. The system is shipped without HDD.
2. For the HDD compatibility list, please visit
www.qnap.com/compatibilityHard Disk Tray
2 x Hot-swappable tray
LAN Port
2 x Gigabit RJ-45 Ethernet port
LED Indicators
Status, LAN
USB
2 x USB 3.0 port
2 x USB 2.0 port
Support USB printer, pen drive, and USB UPS etc.
HDMI
1

Buttons
Power/Status, reset

Alarm Buzzer
System warning

IR Receiver
MCE-compatible

Form Factor
Compact

Dimensions
41.3 (H) x 302 (W) x 220 (D) mm
1.62 (H) x 11.89 (W) x 8.66 (D) inch

Weight
Net: 1.56 kg / 3.44 lb
Gross: 2.62 kg / 5.78 lb

Power Consumption (W)
HDD standby: 8.96W
In operation:15.64W
(with 2 x 3TB WD NAS HDD installed)

Temperature
0-40°C

Humidity
5~95% RH non-condensing, wet bulb: 27°C

Power Supply
External Power Adapter, 60W, 100-240V

Secure Design
Kensington security slot for theft prevention

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Performance
95 %
Design
95 %
Brugervenlighed
80 %
Pris
80 %
Forrige artikelJyske tv-pirater dømt. Er det en fair straf?
Næste artikelGoogle solgte 10 mio. Chromecast sidste år
test-qnap-hs-251-nas-og-mediecenterQNAP HS-251 er en lille arbejdshest, der giver god performance på både læsning og skrivning. Som dedikeret HD mediecenter i samme kasse får man en lydløs server, der kan stå fremme under TV'et - klar til mange timers underholdning for familien.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.