Forside Nyheder

Dansk verdenspremiere på mobil-tv via DVB-T2


 


DVB-T2 Lite


Den danske forsøgssender Open Channel er klar med forsøg på næste generation af mobil-tv udsendt via DVB-T2 Lite, og de håber at Boxer TV også får lov.


Som en af de første i Europa tog Open Channel i 2010 hul på næste generation terrestrisk digitalt tv, DVB-T2. Nu går de som de første i verden i luften med næste generation af mobil tv standarden DVB-T2 Lite i København.


Baggrunden for Open Channels forsøg er, at det “gamle” mobil-tv udsendt via DVB-H, aldrig blev den succes, som mange troede og håbede på.


“Et af problemerne er, at en DTT operatør skulle bekoste installation og drift af et selvstændigt sendenet kun til mobilt tv. Det betød flere udgifter end indtægter. Desuden var der ingen efterspørgsel på at se broadcast tv på en lille bitte skærm på sin mobiltelefon – og slet ikke, hvis man skulle betale for det. Med andre ord ingen business case” fortæller Kenneth Wenzel fra Open Channel.


 


Alternativ til WebTV


Til gengæld er der med fremkomsten af iPads og andre tablets igen kommet en efterspørgsel på lineær tv-visning på mindre skærme.


Når folk ser tv på en tablet, sker det i dag primært via hjemmets Wi-Fi og udendørs via et Wi-Fi-hotspot eller et 3G-netværk.


Udfordringen med de nye tablets er, at de har en skærmstørrelse på hele 720p eller bedre, så de nemt forbruger en båndbredde på 2 Mbit/s. Med den stigende popularitet af tabletter kan det være en udfordring for mobiloperatører – specielt ved fx store sportsbegivenheder – at levere den nødvendige båndbredde som unicast til mobil tv.


Her kan DVB-T2 Lite betyde en ny chance for broadcast mobil tv.


 


 
Mon politikerne giver Boxer TV lov til at udskifte den mindre succesfulde DVB-H med den nye DVB-T2 Lite?


 


Koster ikke ekstra TV-frekvenser


DVB-T2 Lite er ikke en ny måde at sende TV-signaler på. Den er en del af DVB-T2, blot med reducerede krav til modtagerne med dertil mindre behov for hukommelse og strømforbrug.


Det betyder at TV-distributøren ikke skal opbygge et separat sendenet til Mobil-TV, men kan udsende de samme TV-signaler til både almindelig TV og mobile enheder.


“Det vil derfor være oplagt, at politikerne giver den danske DTT operatør Boxer TV lov til at bruge DVB-T2 Lite i stedet for DVB-H på MUX 6, som skulle have været i luften allerede november 2010, men ingen vegne er kommet, da ingen tror på DVB-H “ siger Kenneth Wenzel og han fortsætter:


 “Politikerne bør gøre det samme som man har gjort i Finland, hvor DTT operatøren Digita sidste år fik lov at droppe DVB-H standarden til fordel for DVB-T2 i 2012. Vi vil med vores forsøg påvise, at DVB-T2 Lite er fremtidens mobil TV- og digital radio-standard”.


 


Forsøg i 3 år


Open Channel fik sidste år en T2 Lite forsøgstilladelse af Radio- TV-nævnet til UHF kanal 39 i Storkøbenhavn, også kaldet MUXKBH-2, fra 1. januar 2012 for en periode optil 3 år.


Der sendes med lodret polarisation, 2 kWatt ERP i 100 meters højde fra TDCs radiokædetårn på Borups Alle, midt i København, og signalet kan modtages af flere end 700.000 husstande.


DVB-T2 Lite forsøget kan fanges på UHF kanal 39 i København.

Annonce