Forside Nyheder

FN vil have 8K-tv til alle


Størrelsesforskellene i pixels på SD, HD og UHD (kilde: Wikipedia)


Hvad er større end HD? UHD, naturligvis! Ultra High Definition kan ende med at blive det vi kalder 4K- og 8K-opløsningerne, når de for alvor begynder at komme væltende ind i vores stuer henover det næste årti.


I hvert fald har FNs telekommunikations-agentur, ITU (International Telecommunications Union), nu sat sig ned for at se, om de kan komme til enighed om en slags standard for UHDTV, altså TV-broadcasts i 4K og 8K. Det er også på tide, eftersom de store elektronik-producenter så småt er begyndt at annoncere projektorer og TV-apparater, der kan broadcaste i de høje formater.


Der skal tages stilling til forskellige ting, såsom farve-spektrum, broadcastfrekvenser, båndbredde, frame rate og meget andet. Selv navnet for de nye opløsninger kan komme under diskussion. Der er nemlig også dem, der putter 4K og 8K ind under begrebet Super Hi-Vision, så forvirringen er total.


UHDTV var dog den oprindelig betegnelse, der allerede for 5 år siden blev givet af SMPTE (Society of Motion Picture and Television) til 4K- og 8K-formatet (henholdsvis UHDTV1 og UHDTV2), men da det japanske laboratorium NHK rent faktisk præsenterede teknologien bag formatet, valgte de også at smide begrebet Super Hi-Vision ind i kampen.


Du kan læse mere om navngivningen af de nye formater HER.

Annonce