Forside Tests

Brugeranmeldelse af Waoo! TVWaoo TV boks


 


 Bemærk: Waoo! ændrer brugerfladen for denne TV-boks

 markant per 25/2 2014. Læs om den nye TV-portal her.


 


Brugeranmeldelse af Waoo TV


Her i husstanden har vi haft fiberforbindelse siden 2007 efter at være flyttet i hus i en lille by i det sønderjyske.  Allerede dengang var det imponerende med 25/25mbit internet og TV via fiber var også muligt på det tidspunkt.  Dengang var jeg dog meget skeptisk overfor den slags TV. Jeg havde hørt om mange brugere der ikke var tilfredse med billedkvaliteten og der var alt for mange udfald og driftsforstyrrelser. 


Af netop denne årsag valgte vi parabolen og har med årene skiftet mellem Viasat og Canal Digital da vi hurtigt blev trætte af de stigende priser, et utal af genudsendelser samt TV3-kanalerne.  For nylig blev vi dog så trætte af begge udbydere at vi besluttede at prøve noget helt nyt ? Waoo TV. Fiberen var der jo allerede og vi kunne pille den grimme parabolskål ned fra husgavlen. Derudover var der en besparelse på ca. 160kr om måneden at hente ved at skifte og kanaludvalget var attraktivt.


Siden december 2012 har vi således haft Waoo.  Dette er ikke en anmeldelse fyldt med tekniske detaljer og analyser men bare en brugeroplevelse set fra vores side.


 


Waoo TV ? hvad er det for en størrelse?


Hos Waoo kan du vælge en lille eller stor  Waoo TV-pakke eller 2 Viasat pakker som vi kender dem. Viasat pakkerne køber man med nøjagtig samme vilkår og til de samme priser som via parabol og vi skulle netop væk fra dem, så vi valgte den store Waoo TV-pakke.  I denne pakke har man formået at lave et rigtig godt mix af tv-kanaler, der passer til os og både indeholder gode børnekanaler, sportskanaler, nabolande-kanaler og en masse gode danske kanaler.


HD-kanaler er der masser af og det skulle man vel også forvente, når der nu er tale om fiber tv. Og her skuffer Waoo altså ikke. Hele 23 af dem er at finde i den store pakke + alle TV2 regionerne i HD.  Der findes yderligere HD kanaler i flere af de mange tillægspakker man kan tilføje for et bestemt ekstrabeløb om måneden.


Af yderligere interessante features kan nævnes Frit Valg TV, Waoo.tv, TV on Demand, Start Forfra og Waoo Bio. Dem vil jeg komme lidt ind på senere. 


399kr om måneden er prisen for alt dette. Prismæssigt ligger Waoo på niveau med Canal Digital der dog har færre HD-kanaler. I forhold til Viasat er Waoo lidt billigere da Viasat tager ekstra for HD-kanaler og Multiroom. Vi fik lidt ekstra rabat, da vi også har fiber internet fra Syd energi/Waoo.


 

Galleri: Foto: recordere.dk
 


Boksen og tilslutninger


Som noget nyt har Syd Energi (vores lokale Waoo-udbyder) lanceret en fiber-boks, der udover at være et almindelige fibermodem til internet nu også er blevet opgraderet på TV siden. Således kan man nu direkte fra denne fiber-boks trække ganske almindelige coax-kabler rundt til de forskellige TV rundt omkring i husstanden ? og dermed bruge de enkelte TVs egne fjernbetjeninger til at håndtere kanalerne.  Det såkaldte TV uden boks koncept.


Der er én Coax-udgang i selve fiber-boksen, så det anbefales at man trækker et kabel til en fordeler på loftet (evt. med en forstærker på hvis der skal trækkes lange kabler) hvis man vil tilslutte mere end ét ekstra TV i husstanden.


Der er udover dette 3 ethernet-stik til TV i samme fiber-boks.  Disse skal bruges til at forbinde til selve HD-boksen i stuen (1 medfølger) og der er således mulighed for også at tilkøbe eller leje 2 yderligere HD-bokse til andre rum, hvis man foretrækker det. 
HD-boksen er af mærket AirTies model Air 7120 og var/er for mig et meget ukendt mærke ift. eksempelvis Sagem, Pace, Triax osv.  Boksen er udstyret med følgende: • HDMI og Scart
 • Ethernet stik
 • Optisk og Coax digitalt audio
 • 2 stk USB 2.0 porte

Dette er HD-boksen uden harddisk.


Selve designet på Airties boksen er simpelt og ikke noget specielt. Der er intet tekst-display på boksen men derimod små display-ikoner der viser diverse information, eks. om der er netværksforbindelse, om HD er aktiv, om der benyttes USB osv. 


Fjernbetjeningen


Jeg er positivt overrasket over den medfølgende fjernbetjening på trods af at det er en standard IR-remote. Dermed skal man selvfølgelig pege nogenlunde i retning af boksen for at den reagerer optimalt når du zapper rundt. Det generer ikke undertegnede men det kan selvfølgelig være et issue for andre.


Fjernbetjeningen har et dejligt og simpelt layout med tydelige opdelinger af de enkelte navigationsområder. Selve knapperne er runde og tilpas hårde.  Har på intet tidspunkt oplevet at foretage deciderede fejltryk eller at knapperne ikke reagerede ? når remoten pegede den rigtige vej vel at mærke.


Power/Standby knappen er dog lidt speciel og jeg troede seriøst ikke at den virkede i starten. Der gik flere dage inden jeg fandt ud af at man skulle holde knappen inde nogen sekunder før boksen slukkede og gik på standby.Fjernbetjeningen er desuden dejlig tynd og let hvilket er et stort plus i min bog i forhold til Viasat?s klods af en remote. 


 

Galleri: GUI på Waoo boksen Boksens menuer og navigation


Lad mig med det samme slå fast ? menuerne og det grafiske interface er et pænt stykke fra Apple-standarder.  Menuerne er i småkedelige grå farver med en gennemgående orange highlight-farve og en lidt udtrukket skriftype. Ingen designpriser at vinde her.


Men på trods af dette er vi yderst tilfredse.  Navigationen er nemlig overraskende responsiv og virker i forhold til bokse fra eksempelvis Viasat meget bedre og hurtigere. Et tryk på TV-guide knappen viser prompte en fin overskuelig EPG over kanalerne med nuværende, tidligere og fremtidige programmer a la tvtid.dk. Lige så prompte vises programinformation ved at trykke på Info knappen ? og generelt fungerer navigationen hurtigt og rimelig flydende overalt i boksens software, hvilket er en positiv oplevelse når man tidligere har været vant til langsomme bokse.


Hovedmenuen er i XBMC-style (dog betydelig mindre attraktiv) med vandret navigation og ?dropdown? underpunkter hvilket fungerer godt og hurtigt. Herfra kan man hurtigt og nemt navigere rundt og kan altid vende tilbage hertil ved et tryk på Menu på remoten.  Hvis man kommer til at forvilde sig ind i en under-under-menu, kan man desuden altid trykke på TV knappen på ?hjulet? og så vender man tilbage til det aktuelle program.
Det er selvfølgelig også muligt at lave favoritlister, høre radio og se text-tv som på de fleste andre tv-bokse.


Et par af boksens øvrige små smarte funktioner inkluderer desuden  muligheden for at låse enkelte kanaler (for børnene velsagtens), få en påmindelse når et program på en anden kanal starter samt man kan sætte en smart pauseskærm til, der viser en pejs eller et akvarium.  


Billedkvaliteten


Billedkvaliteten er generelt rigtig god , men den kan svinge lidt alt efter hvilke kanaler man tuner ind på. Et par enkelte SD kanaler er på Viasat niveau ? men heldigvis er resten af kanalernes kvalitet bedre og er dermed fuldt ud godkendt i min bog.


Der er som tidligere nævnt et hav af HD-kanaler og de fleste er danske (TV2, Kanal 5, 6?eren, Canal 9, TV2 Film, TV3 Sport osv.) og her ser det bare rigtig rigtig godt og skarpt ud. Klart på højde med Canal Digital og endda bedre i flere tilfælde ? og naturligvis generelt bedre end Viasat.  Har ikke testet bitrates men kan se at folk rundt omkring har testet og fundet ud af at bitraten typisk ligger mellem 9-16mb/s for HD-kanalerne.


Boksen har desuden de sædvanlige billede indstillinger såsom valg af 4:3/16:9 og beskæringsindstillinger (strakt, sorte stolper eller forstørret) og det fungerer fint i praksis. 


Lydkvaliteten


Det har ikke været muligt at teste surround-lyd, da vi pt. kun har 2 fronthøjtalere sat til en Cambridge Audio surround receiver.  Lyden er dog klar og fin gennem et alm. coax lydkabel og med receiveren i Stereo mode.
TV uden boks


Som tidligere nævnt kan man nu se Waoo TV uden boks på de øvrige TV i husstanden via et simpelt coax-kabel ? i hvert fald gennem Syd energi. Dette var medvirkende til vores valg af Waoo, da multiroom hos Viasat og Canal Digital er noget mere besværligt med specielt LNB hoved, ekstra boks, tricky kabeltræk osv.


Alle kanalerne leveres  som DVB-C og derudover leveres 40 af dem også analogt.  Det snød mig en anelse da jeg skulle tilslutte soveværelse TV?et (et Sony EX 505). Til min store overraskelse var billedkvaliteten efter en automatisk kanalsøgning nemlig noget skuffende ? vi snakker Boxer kvalitet her.  Sony?en kunne heller ikke finde kanalnavne automatisk og nægtede at vise EPG/aktuelt program. 


Heldigivis opdagede jeg så at det var en analog kanalsøgning der var blevet brugt?doh! Frem med remoten og i gang med en digital kanalsøgning?og så skete der ellers ting og sager. Samtlige kanaler blev fundet med navn, EPG osv. og billedkvaliteten?.WAAOO!  Den indbyggede DVB-C tuner i Sony TV?et hamrede pludselig HD-agtige billeder ud på de fleste kanaler. Det var som nat og dag ? og smilet på undertegnede var større end nogensinde.  Og alt dette uden at tilslutte en ekstra boks!


 

Galleri: Flere features på Waoo TV Øvrige Waoo FeaturesTV On-demand


On-demand delen af Waoo består af 4 portaler hvor man via de samme kedelige grå menuer navigerer rundt og finder de udsendelser og film man har lyst til at se via enten TV2 Film, DR NU eller de 2 tegnefilmsportaler Cartoon Network og Boomerang.  Kvaliteten er skiftende som vi kender det fra lignende services hos andre tv-udbydere og er afhængig af kildematerialets kvalitet.  Det fungerer dog perfekt. Alt streamer som det skal uden det hakker eller stopper og streaming starter efter få sekunders buffering.Frit Valg TV


Vi har tidligere set meget britisk TV i husstanden og favoritkanalen hos Canal Digital var dengang BBC Entertainment. Stor var glæden derfor da vi opdagede at lige præcis den kanal kunne vælges i Frit Valg TV.  Da man skal vælge mindst 4 kanaler for at benytte Frit Valg TV, valgte vi BBC Entertainment til 20kr og fandt 3 andre kanaler til 10kr stykket som umiddelbart så interessante ud.  Der er et oprettelsesgebyr på 99kr ved igangsætning af Frit Valg TV og vi kan så fremover hver måned vælge de kanaler vi har lyst/råd til. Man er kun bundet 1 måned af gangen. 


Det smarte her var at alt dette valgte vi via fjernbetjeningen og boksens menu. Ingen telefonsamtaler eller formularudfyldninger på internettet og ingen dankort skulle hives frem. Kanaler blev valgt ved få tryk på remoten og så blev der trykket Godkend. Bang..færdig. Få sekunder efter var kanalerne tilgængelige.  På samme måde kan man til vælge og købe de mange andre kanal-tillægspakker via remoten. Smart!


Billedkvaliteten på Frit Valg TV kanalerne er ligesom de øvrige tv-kanaler (dermed også HD hvis man til vælger en HD-kanal) men disse kanaler kan desværre IKKE ses på øvrige TV via coax-kabel – med mindre man har investeret i eller lejet en ekstra HD-boks til de enkelte TV.


 


Foto: René PedersenFoto: René Pedersen
 


Waoo.tv


Ligesom Viasats Viaplay har Waoo deres eget Waoo.tv website hvor man med et alm. login kan logge på og se film og udsendelser. Den store forskel på de 2 tjenester ligger dog i, at man på Waoo.tv kan se LIVE TV akkurat som hvis man sad i sofaen og zappede rundt på stuealteret.  På Viaplay har man kun mulighed for at se diverse live sport.  Waoo.tv tilbyder også film streaming via TV2 Film og lejefilm , hvor man så på Viaplay udover film også kan streame tidligere sendte udsendelser, så her er der en lille fordel til Viaplay.


Waoo.tv findes også som app til iPad og det fungerer simpelthen genialt, om end det kun er LIVE TV delen man kan se her. Intuitiv app med nem adgang til kanallister, TV-guide og program-info er alt hvad jeg behøver for at kunne se de seneste nyheder fra TV2 News eller fodboldkampen på 6?eren mens konen har gang i britiske krimier eller mad programmer.  Billedkvaliteten på både website og iPad er i øvrigt fortrinlig. Specielt er jeg imponeret over hastigheden når man skifter kanal. Det går lynhurtigt.


MEN, og det er det store men. Både Waoo.tv websitet og iPad app?en kræver at du er forbundet til internettet via en Syd energi/Waoo internet forbindelse for at kunne benytte denne feature.  Sagt på en anden måde ? man skal være indenfor husets 4 vægge, eller alternativt besøge en ven der også har Syd energi/Waoo.Start Forfra


Med Start Forfra er det muligt at se en udsendelse fra begyndelsen, hvis udsendelsen vel og mærke er markeret med et specielt ikon og udsendelsen stadig er i gang. Dermed kan du se fodboldkampen forfra (forskudt) hvis du først kom ind i kampen efter 15 minutter og missede 3 mål.  Dette gør man ved at trykke på pilen til venstre ? og stopper den forskudte udsendelse ved at trykke på Stop kampen.


Det bemærkelsesværdige her er, at det også fungerer på vores boks uden harddisk!  Det er ved første øjekast dog langt fra alle udsendelser der er tagget til at kunne bruge Start Forfra. Faktisk opdagede jeg først denne smarte funktion dagen før jeg afleverede denne. Umiddelbart kan jeg se at antallet af Start Forfra kanaler og udsendelser udvides løbende ? med en masse nyt der kommer her i februar. Men smart er det. Og det fungerer fint efter en hurtig test.Waoo Bio


Vi har endnu ikke prøvet at leje en film på Waoo Bio ? men da interfacet og navigationen er stort set lig med TV on Demand delen, kan jeg forestille mig at kvaliteten og fremgangsmetoden er ens.


 


Hvad med PVR?


Det har ikke været muligt at teste PVR-funktioner da vi ikke har harddisk-udgaven af Waoo-boksen.  Efter sigende er det lykkedes for enkelte at sætte en USB harddisk i Airties boksen og har på denne måde fået optagefunktioner til at virke. Efter at have forsøgt med en alm. 8gb Kingston usb-stick, både formateret med NTFS, FAT32 og ext2, måtte jeg dog give op. Boksen ville ikke genkende mit usb-stick, selv efter jeg prøvede at låse op for boksen med master pin-koden.


 


Den samlede oplevelse


Grundlæggende er vi meget tilfredse med Waoo TV.  Jeg sidder personligt med en følelse af at det her..det virker sgu bare.  Vi har endnu ikke haft nedbrud af nogen art men kun oplevet et par billedepixeleringer i 2-3 sekunder i løbet af en 2 måneders periode. Til sammenligning kunne vores parabol godt miste signalet i længere tid til både Viasat og Canal Digital hvis vejret var rigtigt dårligt. Her har fiber TV virkelig en fordel.Øvrige fordele som vi har oplevet: • Responsiv og stabil boks med hurtig og nem navigation
 • Godt og bredt kanaludvalg med mulighed for ekstra kanaler
 • Super billedkvalitet, specielt på HD kanalerne
 • Ingen negativ indflydelse på vores internet hastighed
 • Live TV via Waoo.tv på pc eller iPad fungerer perfekt
 • TV uden boks ? står også klar til ungernes TV når de bliver store nok til det?gratis!

Af ulemper som vi er stødt på indtil videre kan nævnes: • De lidt grimme og kedelige menuer og brugerinterface. Håber der kommer en software opdatering der kan pynte lidt på det.
 • BBC Entertainment og de øvrige Frit Valg kanaler virker ikke via TV uden boks
 • Kræver en Waoo/Syd Energi netforbindelse at bruge Waoo.tv

 


Har du spørgsmål til anmelderen, og denne anmeldelse, kan de stilles i denne tråd:


 


 Bemærk: Waoo! ændrer brugerfladen for denne TV-boks

 markant per 25/2 2014. Læs om den nye TV-portal her. 


Opdatering 14. september 2013.


Da jeg i februar anmeldte Waoo TV oplevelsen, blev der i kommentarfeltet af flere personer hintet kraftigt til at det må have været en enlig positiv svale og at jeg kunne forvente at kvaliteten, servicen, oppetiden osv. ville dale kraftigt inden for få måneder.


Her kan jeg kort nævne at der har været et enkelt problem med at få TV2 Zulu, Film og News til at virke på soveværelse-fjernsynet, dvs. gennem DVB-C antennekablet. Da jeg påtalte dette overfor Sydenergi’s kundeservice via telefonen, fik jeg endnu engang en super service, der endte med at jeg GRATIS fik tilsendt en ekstra HD-boks til soveværelset (der ellers ville koste 39kr ekstra om måneden). Med det resultat, at jeg nu kan se samtlige kanaler i superkvalitet der også. Plus samtlige øvrige features som kommer med boksen.


Oppetiden på tv-signalet er fortsat helt i top. Kun en enkelt eller to gange har boksen informeret om ny software/firmware, der lige skulle installeres. Det tager 2-3 minutter pr. gang og alt kører fortsat videre på upåklagelig vis efterfølgende.  Den nyeste software-opdatering virker til at have lagt en form for anti-aliasing/cleartype ting på standard skrifttypen, så den ikke længere virker så kantet og pixeleret. Men performance og stabilitet er fortsat uændret generelt.


Alt i alt kan jeg altså ikke bekræfte de spådomme, som blev fremført af diverse personer i kommentarfeltet dengang. Servicen er som vanligt helt i top (Det er så Sydenergi – kan sagtens være at de øvrige fiberselskaber har dårligere service), oppetiden er fortsat helt upåklagelig og kvaliteten af tv-signalet er stadig, som den var da jeg skrev anmeldelsen.

Annonce