Forside Produkter HiFi & Surround

Se pladespillerens historie i Den Gamle By

-
B&O's populære pladespiller.
B&O’s populære pladespiller.

Vinylplader og pladespillere sælger i stigende grad, efter at de i årtier har været helt fortrængt af først CD’en og siden download- og streaming-tjenesterne. Mange finder nu de gamle pladespillere og pladesamlinger frem fra gemmerne og lytter igen til de sidste nye musikudgivelser på vinyl.

Men hvordan har pladespillere og plader udviklet sig gennem tiden?
Og hvordan fungerer en pladespiller egentlig?

Annonce:

Det og meget mere kan du få svar på i weekenden 26. og 27. september, når man som gæst i Den Gamle Bys 70’er-festival inviterer til stort tema om pladespillerens historie.

Mød eksperter

Få en snak med eksperterne i Den Gamle Bys Radiolaug, og hør om de forskellige udstillede pladespillere. Hør også Leif Wivelsted fortælle om sit forhold til vinylpladerne og George Brock-Nannestad fortælle om pladespillerens teknologiske udvikling.

Det sker 26.-27. september

  • Udstilling af pladespillere og plader begge dage kl. 10-17
  • Foredrag ved Leif Wivelsted kl. 12 og 14
  • Foredrag ved George Brock-Nannestad kl. 13 og 15

Foredrag klokken 12 og 14:
Pick-up’en i rillerne – årene med den sorte vinyl v. radiovært Leif Wivelsted

Varighed ca. 30 min.

Leif Wivelsted har levet sit i liv med henholdsvis 33 og 45 omdrejninger i minuttet. Det startede beskedent i starten af 60’erne med et par LP’er og nogle singler for så at begynde en karriere i først Kaabers Musikforlag og fra 1969 i Fona. Fem år senere gik han for første gang ind ad hovedindgangen på Danmarks Radio. Leif Wivelsted vil fortælle om sine oplevelser med de “sorte skiver”, der trods ridser og nålestøj – ifølge ham – var uovertrufne.
Foredrag klokken 13 og 15:
George Brock-Nannestad er ekspert i grammofoner og historiske indspilningsteknikker.
En tidsrejse i teknik og lyd: grammofoner og plader 1897-1977
v. konsulent i historisk lydteknik George Brock-Nannestad

Varighed ca. 45 min.

George Brock-Nannestad vil give et spændende indblik i udviklingen inden for de tidligste former for mekanisk lydoptagelse og afspilning frem til Hi-Fi’en og den højt avancerede 4-kanals stereo fra 1970’erne. Det bliver samtidig en tidsrejse med shellakplader og vinylplader til skiftende tiders musik.

NB! Vil man være sikker på en plads til foredragene, kan man reservere på forhånd. Kontakt Den Gamle By på [email protected] eller 86 12 31 88.

I udstillingen demonstreres bl.a. en Rock-Ola jukeboks som denne fra 1970.

Udstilling:
Pladespillere og plader fra 1900 til i dag
Begge dage klokken 10-17.

Grammofon-kavalkade
Der er garanti for masser nostalgi og kræs for pladespiller-entusiaster, når Radiolauget viser en kavalkade af pladespillere og plader fra ca. 1900 til i dag. Eksperterne står klar til at fortælle om, hvordan pladespilleren og de tilhørende plader har udviklet sig gennem tiden.

Se blandt andet en flot gammel fonograf fra omkring 1900 eller en klassisk grammofon med tragthøjttaler. Sæt en lakplade på en radiogrammofon eller rejsegrammofon og prøv en jukebox. Se eller gense designikoner fra 1970’erne og nogle af de første CD-afspillere.

Du kan også komme helt tæt på forskellige typer af pick-up’er og få en snak med eksperterne om teknikken bag.

Det koster ikke ekstra at deltage i pladefestivallen, som kan ses via den almindelige entré betaling.

Kilde: Den Gamle By

Annonce:
Forrige artikelStofa dropper tv-pakkerne
Næste artikelBlu-ray/DVD er fortsat større end streaming
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.