Forside Baggrund

Forbrugerrådet melder Apple til konkurrencemyndighederne

-
Foto: recordere.dk

Forbrugerrådet Tænk melder nu betalingstjenesten Apple Pay til konkurrencemyndighederne.

Forbrugerrådet Tænk mener at Apple bryder med konkurrenceloven og EU-reglerne, ved at betalingstjenesten Apple Pay favoriseres i iPhones.

Apple Pay afskærer kunder i at betale med Dankort-delen af deres Visa-/Dankort. Samtidig påtvinger Apples teknologi alle smartphone-brugere en dårligere løsning, når de vil betale med deres mobiltelefon ved kassen. Med de argumenter har Forbrugerrådet Tænk har bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at gå ind i sagen.

Annonce:

 

Dankort-delen kan ikke vælges på VISA-Dankort

Når danske forbrugere har koblet deres Visa/Dankort op til og bruger den nye betalingstjeneste Apple Pay, vælger Apple på forbrugernes vegne, at betalingerne bliver foretaget med Visa-delen af forbrugernes kort i stedet for Dankort-delen.

Forbrugerrådet Tænk påpeger, at den såkaldte interbankgebyr-forordning siger, at det er op til forbrugeren at vælge ”brand” – i dette tilfælde, hvilken del af betalingskortet, der bruges – og at hverken banker eller deres samarbejdspartnere må blande sig i det valg.

“Hvis Apple Pay opnår stor udbredelse i Danmark, og betalinger derfor i stor stil rykker fra Dankort-delen til Visa-delen af Visa-/Dankortet, kan det medføre en årlig ekstraregning til detailhandelen på over hundrede millioner kroner om året. Det er skidt for forbrugerne, da vi forventer, at de fleste penge vil blive hentet ved at skrue op for varepriserne”, fortæller Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

 

NFC-betaling låst til Apple Pay

Et andet problem med Apples praksis er, i følge Forbrugerrådet Tænk, at kun betalingsapplikationer fra banker, der har indgået samarbejdsaftale med Apple, kan tilgå NFC-chippen på iPhones.

NFC (Near Field Communication) er den trådløse netværksteknologi, der automatisk skaber en trådløs forbindelse mellem to enheder, fx mellem smartphone og betalingsautomat.

Forbrugerrådet Tænk mener, på grund af Apples størrelse og udbredelse, at det er konkurrenceforvridende og skader både brugere af iPhones og af andre smartphones, at det kun er Apple, der kan tilgå NFC-chippen.

Derfor har organisationen også bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurdere, om Apples lås af NFC-chippen på iPhones er i strid med konkurrenceloven.

Forbrugerrådets brev til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan læses her.

 

Annonce:
KILDEForbrugerrådet Tænk
Forrige artikelSpotify: Taylor Swifts streaming-pause øger piratkopiering
Næste artikelUptown Xmas TV igen klar til at sprede juleglæde
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.