Forside Produkter HiFi & Surround

Hi-Fi kæde: Du smager også med ørene, tjek selv

-
Vi smager også med ørene, fortæller kendt Hi-Fi kæde. Foto: Shutterstock.com

Vidste du, at du også smager med ørene? Det der lyttes til mens maden indtages ændrer på smagsoplevelsen. Tjek selv her.

“Studier viser, at smagen af din mad ændrer sig efter, hvad du hører”, fortæller Hi-Fi Klubben, og fortsætter: “Lyser toner fremhæver én smag, dybe en anden”.

Men for at det ikke bare er en påstand der er opfundet til lejligheden, så er de også klar til at demonstrere det. Det kan opleves henover sommeren i deres butikker, eller du kan tage den test som de har klargjort online.

Annonce:

Ligesom smagoplevelsen kan ændre sig alt efter anretning, farver og dufte, så spiller lyd også en rolle i det samlede smagsunivers.

Forskning viser nemlig, at det vi hører, påvirker vores smagsoplevelse. Lektor i antropologi ved Aarhus Universitet Susanne Højlund, der blandt andet arbejder med smag i antropologisk madforskning, forklarer, at vi ikke altid kan definere, hvilken sans der leverer smagsoplevelsen.

“Vores smagsløg registrerer smag, men størstedelen af smagsindtrykket opfatter vi gennem lugtesansen. Faktisk er smag en multisensuel oplevelse, hvor vi bruger alle vores fem sanser samtidigt. Særligt for høresansen ved vi, at nogle toner styrker bitre smage, mens andre fremhæver sødme”, forklarer Susanne Højlund.

Til at påvise dette har Hi-Fi Klubben fået udviklet særlige lydscenarier, der fremmer forskellige smagsnuancer, og nu får du chancen for selv at prøve det.

“Vi vil gerne have folk til prøve at få et par høretelefoner på og nyde en kop kaffe, mens forskellige lydscenarier bliver afspillet. Lydene er specialdesignede til at fremhæve forskellige smagsnuancer, og vi håber, at folk får øjnene op for, hvor stor en rolle lyd spiller, når man for eksempel lige smager sin kaffe til med et par lyse, søde violintoner”, forklarer Thomas Nielsen, der er ansvarlig for HiFi Klubbens Lyt & Smag-event.

 

Høje toner giver sødme

Professor i eksperimentel psykologi på Oxford University Charles Spence har lavet forsøg, hvor deltagerne smagte karamelprøver, mens de lyttede til forskellige lyde, der var designet til at fremhæve henholdsvis sødme og bitterhed.

Forsøgene har vist, at dybe toner generelt fremmer oplevelsen af umami og bittert, mens de højfrekvente toner især får os til at fremhæve sødt.

“Vi er altså i stand til at ændre smag med lyd, så hvis du for eksempel synes, at et stykke chokolade er for bittert, kan du med fordel ’smage det til’ med musik, der fremhæver det søde. Man kan også selv prøve at lave en blindtest, hvor man smager noget sammen med henholdsvis høje og dybe lydscenarier”, slutter Susanne Højlund.

 

Prøv selv

Hi-Fi Klubben er klar med kaffe og specialdesignede lydscenarier ude i butikkerne, hvor fænomenet vil kunne opleves henover sommeren.

Men der er også mulighed for en forsmag (thi hi) her på nettet. De har lagt en test online på hifiklubben.dk/lyt-smag, hvor man selv kan afprøve effekten hjemme fra.

 

Annonce:
Forrige artikelNetflix Calibrated Mode kommer til Panasonic OLED TV
Næste artikelTelenor og Telia åbner for 5G-test i Danmark
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.