Forside Baggrund

Katastrofebrand: Da verdens største pladeselskab mistede 500.000 masterbånd

-
Foto: Shutterstock.com

En enorm musikarv gik tabt i en brand for 11 år siden, men først nu er den historie kommet frem.

Den 1. juni 2008 gik en del af verdens musikarv op i røg, men det lykkedes at holde tabet hemmeligt for den brede offentlighed i 11 år.

Men nu kan avisen The New York Times afsløre det der skulle vise sig at være en katastrofebrand, hvor 500.000 originaloptagelser – de såkaldte masterbånd – blev flammernes bytte.

Annonce:

Branden opstod i en lagerbygning i filmbyen hos Universal Studios i Hollywood. Ikke lige et sted man ville forvente at finde en guldgrube af masterbånd. Men her var båndene endt. Originaloptagelser der blev opbevaret af verdens største pladeselskab, Universal Music Group, forkortet UMG.

Oprindelig var pladeselskabet en division i filmselskabet Universal Pictures, men efter en fusion mellem Universal og NBC i 2004, der blev det skilt ud og solgt til franske Vivendi, der fortsat ejer det i dag.

Nu stod de mange masterbånd så opmagasineret i en lagerhal hos Universal Studios. En bygning der i tiden omkring 1. juni 2008 gennemgik renovationer af taget. Her brugte håndværkerne gasbrændere til at fæstne tagpappet. Gløder må have ligget og ulmet, for efter håndværkerne var gået hjem der brød en brand ud på taget.

Flammerne nåede bygning 6197 i filmbyen, hvor der blev opbevaret filmruller, videobånd og så altså musik.

500.000 unikke musikoptagelser gik tabt. Det viser interne dokumenter fra Universal Music, som avisen The New York Times er kommet i besiddelse af.

Man havde ellers forsøgt at hemmeligholde tabet. Der var kun mistet nogle kopier af film der også var opbevaret andre steder, lød udmeldingen dengang. Ingen nævnte noget om musik og ingen journalister spurgte til det. Efter alt, det var jo et filmstudie, ikke et musikstudie eller hovedkvarter for et pladeselskab.

I dag eksisterer der kun kopier af kopier af kopier af den musik der gik op i røg, uden mulighed for at lave nye remasters eller hi-res udgivelser. Der var også musik i blandt som ikke var udgivet.

The New York Times fortæller at der røg masterbånd med bl.a. Benny Goodman, Cab Calloway, the Andrews Sisters, the Ink Spots, the Mills Brothers, Lionel Hampton, Ray Charles, Sister Rosetta Tharpe, Clara Ward, Sammy Davis Jr., Les Paul, Fats Domino, Big Mama Thornton, Burl Ives, the Weavers, Kitty Wells, Ernest Tubb, Lefty Frizzell, Loretta Lynn, George Jones, Merle Haggard, Bobby (Blue) Bland, B.B. King, Ike Turner, the Four Tops, Quincy Jones, Burt Bacharach, Joan Baez, Neil Diamond, Sonny and Cher, the Mamas and the Papas, Joni Mitchell, Captain Beefheart, Cat Stevens, the Carpenters, Gladys Knight and the Pips, Al Green, the Flying Burrito Brothers, Elton John, Lynyrd Skynyrd, Eric Clapton, Jimmy Buffett, the Eagles, Don Henley, Aerosmith, Steely Dan, Iggy Pop, Rufus and Chaka Khan, Barry White, Patti LaBelle, Yoko Ono, Tom Petty and the Heartbreakers, the Police, Sting, George Strait, Steve Earle, R.E.M., Janet Jackson, Eric B. and Rakim, New Edition, Bobby Brown, Guns N’ Roses, Queen Latifah, Mary J. Blige, Sonic Youth, No Doubt, Nine Inch Nails, Snoop Dogg, Nirvana, Soundgarden, Hole, Beck, Sheryl Crow, Tupac Shakur, Eminem, 50 Cent og the Roots.

Et masterbånd indeholder flere detaljer end de senere kopier af kopier af kopier, der ender som udgivelser. Så ved branden forsvandt en kæmpemæssig musikalsk arv.

De fleste af verdens masterbånd opbevares af de tre store pladeselskaber: Universal Music Group, Sony Music Entertainment og Warner Music Group.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.