Forside * Nyheder

Apple og Google samarbejder mod Corona gennem overvågning

-

Den britiske regering er allerede igang med at udvikle en app, der benytter de to firmaers nye samarbejde om Bluetooth-sporing.

Det lyder som en paranoid konspirationsteoretikers værste mareridt. For de, der måske blot er lidt bekymrede for privatlivets fred, er det nok til at give uro i maven. Men rivalerne Apple og Google vil nu samarbejde og udveksle data om hvor du har været, og hvem du har mødtes med.

Annonce:

Som altid, når den slags sker, er der et højere formål med det. Og denne gang er det (i hvert fald på papiret) ikke et kommercielt formål. Ej heller er det et mandat fra den amerikanske regering om at indsamle data om folk til brug i den nationale sikkerheds tjeneste.

De to tech-giganter, hvis mobile styresystemer befinder sig på langt hovedparten af alle verdens mobiltelefoner, samarbejder i stedet om at overvåge deres brugere for at bekæmpe Coronavirus’ens udbredelse.

 

Vil hjælpe statslige instanser

Som det formodentlig vil være alle bekendt på nuværende tidspunkt, spredes COVID-19, når du kommer for tæt på andre mennesker. Skulle en person således blive diagnosticeret som smittet, er det vigtigt at kortlægge, hvem personen har været tæt på i løbet af de sidste par uger.

Dette er naturligvis ikke kun for at advare andre, der potentielt kan blive smittet, men også for at holde øje med, hvor hurtigt smitten spredes, og i hvilke områder, med henblik på at allokere ressourcer i sundhedssystemet og flytte dem de rigtige steder hen.

Og det er her, Apple og Google har en fordel. Fordi både iOS og Android sporer din lokation (med mindre, du har slået det fra), og fordi Bluetooth-chippen i en smartphone kan registrere andre Bluetooth-enheder i nærheden, er det en relativt simpel sag at spore, hvem der har været i nærheden af en person, der er smittet.

Men for at den centrale sammenligning og kortlægning af folks færden ikke skal ske hos Apple og/eller Google (hvilket formentlig ville få privatlivsforkæmpere helt op i det røde felt) har de to firmaer valgt en anden løsning. De vil i stedet gøre det let for staten i forskellige lande at få adgang til Bluetooth-data via API’er, der kan bruges på tværs af de to platforme af offentlige apps.

 

Briterne er allerede igang

De to firmaer annoncerede deres samarbejde i fredags, og søndag kunne Financial Times så afsløre, at Storbritannien bliver et af de første lande, der kommer til at benytte sig af samarbejdet. Det britiske sundhedsvæsen NHS arbejder angiveligt på en app, der via Bluetooth-chippen holder øje med, om du har været for tæt på en smittet person.

App’en sætter Bluetooth-chippen til at pinge andre Bluetooth-enheder i nærheden med hyppige mellemrum, og registrerer de enheder, der har været tilstrækkeligt tæt på, formentlig baseret på signalstyrken. Hvis en person med app’en ombord på sin smartphone således erklærer sig smittet, ryger dette ind i en database hos NHS sammen med vedkommendes Bluetooth-historik.

Brugere af app’en kan så krydschecke med NHS-databasen, om de har været i nærheden af en smittet person. I princippet kan den britiske regering forlange, at borgerne downloader app’en, men der er endnu ikke noget officielt nyt om hverken de tekniske detaljer eller om app’en bliver lovpligtig.

Storbritannien reagerede dog sent på Coronavirus-udbruddet, hvilket blandt andet kostede statsminister Boris Johnson en tur på intensiv-afdelingen. Den britiske regering kan derfor være motiveret til at gøre alt, hvad de kan for at bremse spredningen af Coronavirus’en.

Der er i skrivende stund endnu ikke offentliggjort nogle planer om at benytte Google-Apple-samarbejdet til udvikling af en app fra den danske regerings side.

 

Andre nyheder om elektronikverdenens påvirkning af covid-19 virus (corona)

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.