Forside X-files Coronavirus

Dansk corona-app til smittesporing virker ikke på iPhones

-
Foto: Shutterstock.com

Medie: De danske myndigheder udgiver snart en app der kan hjælpe med at spore coronasmitte, men den virker kun for ca. halvdelen af befolkningen.

Der er godt gang i app-udviklingen hos alverdens myndigheder for tiden. Forskellige apps, der skal hjælpe med at afdække mulige smitteveje, ved at hente data om eksempelvis hvilke andre telefoner ens egen telefon har været i nærheden af, i tiden op til man udviklede symptomer på corona.

Google og Apple arbejder sammen om en fælles standard, hvor sundhedsmyndighedernes apps kan få adgang til data – i en anonymiseret form – om eksempelvis hvilke andre telefoner der har været kontakt med.

Annonce:

Men myndighederne har travlt, og endnu ved de ikke om det Apple og Google laver vil være brugbart for dem, for samtidig vil de også gerne have af eksempelvis danskernes data ligger lagret i Danmark/EU og ikke på servere i f.eks. USA.

Med app’en skal det også være muligt at se om man har været i nærheden af en der er registreret smittet med Covid-19 (corona).

 

Virker ikke på iPhones

Altså, hvis den corona-smittede har en Android-telefon. For det vil ikke virke på en iPhone, med mindre man holder corona-app’en åben – og telefonen ulåst – hele tiden mens man færdes blandt andre. Det skriver Altinget.

Årsagen skal findes i Apples strømstyring af telefonerne, hvor styresystemet hårdt kontrollerer hvilke apps der må køre i baggrunden når telefonen er låst og i ‘dvale’.

I dette tilfælde ønsker myndighedernes app konstant adgang til Bluetooth, da de bruger det til at detektere om der er en eller flere andre af samme apps i nærheden, men på en iPhones sendes en app i dvale når telefonen låser. Dette sparer batteri, men betyder at sporingsapp’en ikke virker i denne tilstand.

“Den store udfordring er, at man ikke kan registrere kontakter med iPhones i dag, fordi styresystemet er designet til at kappe appens forbindelse til bluetooth, når man ikke aktivt bruger appen eller telefonen”, fortæller Rikke Zeberg, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til Altinget.

Hun håber dog at Apple vil løsne op for dette, så det bliver muligt at køre deres app med Bluetooth senere.

“Vi og andre lande har en god dialog med Apple om at få åbnet den funktion, men spørgsmålet er, hvornår det sker. I Singapore for eksempel, hvor man er langt fremme med app-løsninger, der rådgiver man befolkningen om at holde appen åben, hvis man har en iPhone”, fortæller hun til Altinget og fortsætter:

“Men det ville jo være nemmere, hvis appen også ville fungere, når telefonen er i låst tilstand”.

 

Ingen smittesporing i starten

Den danske app er planlagt til at udkomme i flere udgaver. I den første udgave, der ventes klar her i april, vil app’en ikke spore smitte. Den vil kun kunne fortælle hvor mange (mest Android-brugere med app’en installeret) der har været kontakt med i løbet af dagen.

“Den første udgave vil blot vise en borger, hvor mange mobile enheder borgerens egen telefon har været i tættere kontakt med, så man kan se, om man holder nok afstand til andre. Den vil være adfærdsanvisende”, fortæller Rikke Zeberg til Altinget.

Senere kommer en udgave der også vil kunne fortælle om der blandt de kontakter har været en eller flere personer der er bekræftet smittet med Covid-19 (corona).

 

Ens færden spores ikke

Er det en app der sporer vores færden? Nej, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen. Der vil ikke blive ført et centralt register, over hvilke telefoner der har været i kontakt med andre telefoner. Så det vil ikke kunne benyttes til at spore en telefons færden.

Det der registreres er hvornår en telefon har været i kontakt med telefonen fra en bekræftet smittet person, så myndighederne på den måde kan følge mulige smittekæder.

“Der bliver ikke ført et centralt register over, hvem den smittede har været i kontakt med. Det eneste register, der bliver ført, er det over, hvem der er smittet, som sundhedsvæsenet allerede har”, slutter Rikke Zeberg overfor Altinget.

 

Andre nyheder om elektronikverdenens påvirkning af covid-19 virus (corona)

 

Annonce:
Forrige artikelFlere rygter om Apples kommende hovedtelefoner – StudioPods
Næste artikel4 Apple-hjul med ‘stålfælge’ kr. 6.299,-
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.