Forside * Featured

TEST: ARENDAL 1723 Series “direkte-til-dig” Home Cinema højttalere

-

Home Cinema budget Nivana!

Designet i Norge, produceret i Kina og leveret direkte til dig. Norske Arendal kommer under lytteholdets lup.

Annonce:

 


HIFI Review: Arendal 1723 Monitor THX
Type: THX Ultra godkendt Home Cinema / HIFI Højttaler
Pris: ca. 7.450 pr stk
Land: Norge
Forhandler:  Direkte fra producent der giver 60 dages returret.


En barnedrøm der blev en realitet

Norske Arendal er en relativt ung norsk højttaler producent, der har sat sig for at ville levere store home cinema / HIFI højttalere og subwoofere af høj standard, til nogle meget små priser.   

Dette gøres ved at designe & udvikle i Norge, producere i kina og levere direkte til dig fra lagre i Holland og Tyskland. 

Showroomet er således flyttet hjem til dig selv, hvor man modtager højttalerne med 60 dages returret for egen regning.  

Firmaet ejes af Jan Ove Lassesen, der voksede op i sin faders radioforretning, tog en elektronikingeniør eksamen og drømte om at starte sit eget højttaler brand.   Resultatet er Arendal, der kom til din anmelders opmærksomhed på anbefaling af en af vores læsere. 

Arendal familien: 1723, 1723S og 1961 serien

Arendals højttaler program består af 3 serier med alt hvad man skal bruge til en komplet hjemmebiograf eller stereo setup.   

1723 serien er toppen af programmet, og er den som vi tester her.  Serien har 8” bas enheder. 

1723S serien er en let skrumpet udgave af 1723, der i stedet for 8” benytter 6” bas enheder.  

1961 serien er det endnu billigere alternativ, der bygger på næsten al teknologi fra 1723 serien, men med 5.5” basenheder, lidt tyndere kabinetter, lidt billigere finish, ferrit magneter i stedet for Neodym i tweeteren, lidt billigere terminaler og billigere komponenter i delefilteret. 

Design. Go big, or go home 😉 

“De er ret store, hvad?” udbryder lytteholdets Karsten “CD” Møller som det første, mens vi bakser med at få 1723 Monitor ud af kasserne. Fra kassen åbnes til der står et par højttalere i stuen får man en gennemført oplevelse af kvalitet med Arendal.  Højttalerne er pakket i bløde stofposer, der gør det nemmere at håndtere vægten.

1723 monitor på et sæt B&W Stands. Billedet giver perspektiv på størrelsen. Se tower modellen for dig med 4 x 8″ basser.

Fra kassen åbnes til der står et par højttalere i stuen får man en gennemført oplevelse af kvalitet med Arendal.”

Eminent Finish

Højttalerne har enkle linjer, og er udført meget lækkert i kraftig HDF plade med en flot “satin” finish.  De fås i fire farver. Terminalene bagpå og den medfølgende magnetiske frontgrill er også meget tillidsvækkende.  Det hele føles og ser ud som et gennemført kvalitetsprodukt i en finish der føles et niveau OVER de ellers lækre M&K S-300 (kr. 22.900 pr stk)  som jeg har i mit reference biograf setup.  Det hele er bare gennemført lavet, og man finder ikke et eneste stykke plastik her.    Måske er designet er lidt basalt, og prøver ikke at få dem til at synes mindre end de er.  Men omvendt, skal en højttaler altid være en undskyldning for sig selv?   Vi siger nej 🙂

Plastik er et ukendt ord for Arendal. Alt føles gennemført og lækkert, klasser over langt dyrere højttalere.

Det hele føles og ser ud som et gennemført kvalitetsprodukt i en finish der fornemmes et niveau OVER de ellers lækre M&K S-300

Teknik

1723 serien er toppen af Arendals program, – og dækker 1723 Tower THX, lavet i et 2.5 vejs design (som f.eks JBL HDI-3800 vi har testet her),  den nærværende 1723 monitor THX , 1723 Center THX der identisk med 1723 monitor (men “ligger ned” designmæssigt),  samt en matchende surround højttaler i tripol design kaldet  1723 Surround THX. 

Højttalerne er THX Ultra certificerede (du kan læse mere om THX standarderne i artiklen her).

Der er tale om et klassisk “D’Appolito” design, med en kraftig 1” dome tweeter placeret i en waveguide, der skulle give os et større sweetspot med jævn frekvensrespons.   Dette er især vigtigt i et biograf setup, hvor familien sidder placeret forskelligt. 

1723 Center er 100% identisk med 1723 Monitor, med den forskel at den er elegant tilpasset til at ligge ned.

Forstærknings dilemmaet – Hvor meget skal der til her?

Højttalerne er medium effektive, og kræver seriøs forstærkning for at levere lydtryk der lever op til THX Ultra.  Arendal anbefaler selv gerne 300 watt i 4 ohm til surround højttalerne(!), og gerne op til 500 watt til tower højttalerne. 

Det betyder ganske enkelt, at det kan være svært at finde forstærkning der både kan levere effekten der også harmonerer rent prismæssigt, –  HVIS det er vigtigt at kunne levere THX Ultra reference lydtryk i et større rum  Lige præcis i den situation, skal man vurdere den samlede pris på højttalere og forstærkere sammen.  Er højttalerne f.eks 10 db mere effektive, vil man kunne nøjes med 10 gange mindre forstærkereffekt, (hvor hver 3 db fordobles effekten) hvilket igen betyder at man måske kan nøjes med en integreret surround forstærker i stedet for pre/pro til sin biograf.   Det hele handler om rumstørrelse, afstand til højtalerne og hensyntagen til evt. eksisterende udstyr.   For et godt eksempel på dette, se vores historie om Brians Klipsch Cave. 

Der laves også en “stand” til 1723 Monitor for et gulvhøjttaler look hvis man ikke vil gå all-in med Towermodellen. SMART!

Såfremt rummet er mindre, når man selvfølgelig meget langt også med mindre kraftige forstærkere med Arendal.  Du kan læse mere om tommelfingerregler for beregning af den nødvendige effekt, luft-tab m.m i denne artikel.   

Til testen af 1723 Monitor, benytter jeg en Lyngdorf SDA-2400 der koster det samme som højttalerne pr. kanal, og har rigeligt med effekt til at drive højttalerne til kanten af deres formåen.  Vi spænder dem også efter den lynhurtige Technics SE-R1 effektforstærker til holdets lyttesession. 

Arendal 1723 overblik og grundlæggende data

Model Bestykning/vægt Specs ca Pris, stk
1723 Tower THX 4×8” 1×1” 28mm dome tweeter, 51 kg/stk 92 dB@1meter

2.5 vejs design

34Hz-20Khz (+/-3dB)  4 ohm nominal

11.150
1723 Monitor THX (testet) 2×8” 1×1” 28mm dome tweeter, 27 kg/stk 89 dB@1meter

2 vejs design

34Hz-20Khz (+/-3dB)  4 ohm nominal

7.450
1723 Center THX 2×8” 1×1” 28mm dome tweeter, 27 kg/stk 89 dB@1meter

2 vejs design

34Hz-20Khz (+/-3dB)  4 ohm nominal

7.450
1723 Surround THX 1×8” 2×4” (side) 1x28mm dome tweeter, 18 kg/stk 87 dB@1meter

Triaxial/Tripol  design

58Hz-20Khz (+/-3dB)  4 ohm nominal

5.550

Lytte indtryk:

Arendal 1723 monitor har vi stillet op på et par B&W stands på stuens stereo plads.  Standerne placerer 1” dome diskanterne perfekt i ørehøjde,med en lille smule “toe-in” mod lyttepositionen.   Højttalerne er i fornemt selskab, da vi har spændt dem efter en kombination af en Lyngdorf MP50 (kr. 89.900)  forforstærker og Technics SE-R1 (kr. 119.900) effektforstærker.  Herefter har vi kørt Technics LAPC impedanstilpasning og roomperfect kalibrering.   MP50 er valgt, da vi senere også skal teste firmaets 1723 Sub2 S subwoofer, men i første omgang lytter vi altså på 1723 Monitor alene. 

Sealed eller Vented?

Der er 2 basrefleks porte bagpå, der kan lukkes med medfølgende skumpropper.  Lukningen af portene påvirker frekvensresponsen i bassen, og kan føre til en strammere bas fornemmelse.   Vi vælger at køre med portene åbne for den dybest mulige respons når højttalerne spiller alene, uden en subwoofer. 

forskellen i basrespons med basrefleksportene åbne eller lukkede.

Vi gennemfører lytte sessionen over 3 dage med materiale primært fra lytte holdets Tidal playliste, men denne gang også en del vinyl.  Afspilning foregår via primært via Roon, med Cocktail Audio X45Pro som converter tilsluttet med AES/EBU til Lyngdorf MP50.   Vinyl afspilles på en Technics SL-1200GAE med en Ortofon 2M Black MM pickup.  Vi benytter i testen Cocktail Audio X45Pro som RIAA/DAC til pladespilleren.  Undervejs leges der med forskellige pickupper og der bliver skiftet effektforstærkere. 

Home Cinema vs. (high-end) HIFI

1723 serien er først og fremmest skabt til at levere en komplet serie premium hjemmebio højttalere til den seriøse entusiast, der ønsker et økonomisk overkommeligt, men kraftfuldt home cinema system.  Vi tester dog 1723 Monitor primært med musik, sat op i et rent musik setup, for at få det mest nådesløse indblik i deres lydkarakter.  

Imponerende lydtryk 

De er designet til at kunne levere et imponerende lydtryk, hvilket de gør til fulde, med den rette mængde effekt.   Med en følsomhed på 89 dB@1 meter (92 dB for tower modellen!) er der masser af power i lytte positionen.  I direkte sammenligning med JBL HDI serien som vi har i frisk erindring (fra testen her), opleves Arendal højttalerne mere overskudsagtige i bassen under stort pres, men vi har ikke den samme sprøde tillgang til f.eks vokaler i mellemregisteret som de tre gange så dyre hornladede JBL HDI især brillerede med. 

Den særlige front grill påvirker ikke lyden, heller ikke off-axis!

Genre skift

Det samlede indtryk bliver derfor lidt mere nasalt og knapt så åbent når vi lytter til vokal musik, hvor vi i direkte sammenligning med de fire gange dyrere Genelec 8341, straks bemærker fraværet af mikro dynamik, detaljer og luft mellem instrumenterne.   Karsten udtrykker det således: “Den musikalske indlevelse er der ikke, de går ikke ned i foden” siger han og fortsætter:   “Perspektivet er fladt, rummet er lille”.    Jeg giver ham helt ret, for det er som om der mangler noget af det liv, hurtighed og afslappede selvfølgelighed som vi er vant til fra langt dyrere HIFI højttalere.  Jeg bider mærke i en fast, tør og “punchy” bas, og inspireres derfor til at skifte lytte genren væk fra vores fise-fornemme og fintfølende akustiske “lækkert-perspektiv-og-dynamik-HIFI-perler”  og sætte noget kul under tracks som f.eks:  

Groove Amada  “Raisin the stakes” 

Sade “Soldier of love” 

Skrillex “Make it Bun Dem”

The Prodigy “Need some 1”,  

Trentemøller “African People”

Infected Mushroom “Avratz”,  

Deadmau5 “Pomegranate” 

Carpark North “Shall we be Grateful”

The Weeknd “Cant feel my face”

Beastie Boys “Sabotage” og “intergalactic”

samt indbegrebet af alt hvad der er galt (i følge lytteholdet) med musik i 2021 🙂 : “Different”….

Med tracks som disse, opleves 1723 Monitor faktisk meget mere på hjemmebane i vores ører.   Det bliver interessant at teste dem i kombination med firmaets 1723 Sub2 subwoofer, hvor denne følelse kunne forventes at blive yderligere forstærket med ekstra headroom og endnu mere massiv/dyb basrespons.

Man får en god fornemmelse af størrelsesforholdet i 1723 serien, når man ser Arendals 1723 matchende Tripole Surround højttaler med 8″ bas enhed. Det er en ordentlig basse, der er i stand til at spille selv store rum op. Til prisen er de ekstremt imponerende!

 Konklusion: Value kings!

Arendal leverer –  prisen taget i betragtning, en utrolig værdi for pengene med en performance og byggekvalitet, der normalt ikke ses i NÆRHEDEN af denne prisklasse.

I en direkte sammenligning med MK S-300 der er næsten fire gange så dyr, mangler der nogle points på indlevelse og dynamik, men der er ikke fire gange så langt i mellem dem.   Når vi tager prisen i betragtning (og det faktum at S-300  også SKAL kombineres med en subwoofer) står det dog klart, at Arendals 1723 serie tilbyder noget andre ikke kommer i nærheden af i kombinationen af lydkvalitet, oplevet kvalitet, lydtryk og pris. 

Finder man 1723 serien for stor, er 1723 S et mere indretnings venligt og endnu billigere alternativ i præcis samme kvalitet.   Er budgettet strammere eller pladsen mere trang tilbyder 1961 serien samme grundlæggende kvalitet,  men til nærmest fantasiagtig pris. 

Når vi tager prisen i betragtning står det klart, at Arendals 1723 serie tilbyder noget andre ikke kommer i nærheden af, i kombinationen af lydkvalitet, oplevet kvalitet, lydtryk og pris.”

Er du på udkig efter nogle overbevisende performere til hjemmebiograf projektet på et budget,  kan vi kun anbefale at du prøver Arendal og det kan man tilmed gøre helt “Covid” hjemme hos sig selv,  i op til 60 dage med fuld returret! 

Besøg Arendal for mere information


Konkurrenter:

Oplagte konkurrenter på pris kunne f.eks være Klipsch reference serien


 

ARENDAL 1723 Monitor THX
Stjernholm Review Points
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Oplevet kvalitet
THX Ultra godkendt
Lydtryk
60 dages prøvemulighed
Utrolig Value
Perfekt matchende serie
Minus
Musikalsk liv og indlevelse
Kræver nok god WAC (Wife Acceptance Control)
4.5
Karakter

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Denne artikel er en del af serien: premium højttaler

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.