Forside Nyheder

Smartures lyssensorer virker dårligere på overvægtige mennesker

-

Ny forskning viser at folk med et for højt BMI-tal ikke får helt lige så meget ud af at købe et smartur som normalvægtige.

Hvis man har lidt ekstra vægt om livet, skal man i forvejen gøre sig selv tykhudet i den metaforiske, overførte betydning. Mange mennesker uden vægtudfordringer har ikke altid empati nok til at holde respektløse bemærkninger for sig selv. Som overvægtig kan man altså ikke være for tyndhudet, så kommer alting hurtigt til at gå én på.

Men nu viser det sig at, hudens tykkelse ikke kun er et problem, der kan udtrykkes sprogligt. Det er også et egentligt, fysisk problem for overvægtige, i hvert fald, hvis de gerne vil bruge intelligente wearables som smarture.

Annonce:

Ny forskning viser nemlig, at smarture gør forskel på folk, når det gælder måling af kropslige funktioner gennem huden. Forskelle i hudens tykkelse kan simpelthen betyde, at lys-baserede sensorer i bl.a. visse Apple Watch-modeller ikke virker lige godt for alle.

Forskningsresultaterne (som du kan læse her) viser, at overvægtige mennesker ofte har tykkere hud end normalvægtige, og at selv små forøgelser af hudtykkelsen kan nedsætte effektiviteten af sensorer i smarture.

Tyk hud er sværere at lyse igennem end mørk hud

Det er forskeren Dr. Jessica Ramella-Roman fra Florida International University, der har stået for studiet. Sammen med sit hold har hun undersøgt de lyssensorer, der sidder i Apple Watch 5, Fitbit Versa 2 og Polar M600.

Disse sensorer genererer det såkaldte PPG-signal ved at lade lys reflektere i blodet, når det strømmer i årerne. Det er med dette signal, at f.eks. Samsungs smarture måler og udregner blodtrykket (inkl. jævnligt kalibrering med en rigtig blodtryksmåler).

Forskerholdet simulerede lysgennemstrømningen af både forskellige hudtoner og hudtykkelser. Det viste sig, at hudtykkelse har mere at sige i forhold til at blokere lyset end hudtoner. Selv med helt mørke hudtoner, hvor huden normalt absorberer mere lys på grund af et højere melanin-indhold, kunne forskerne kun skabe en forskel på omkring 10% mellem lys og mørk hud.

Men når de simulerede lysgennemstrømningen i huden på en normalvægtig og en overvægtig person, var der helt op til 60% forskel på effektiviteten. Med andre ord trænger lyset simpelthen ikke nok igennem overvægtige personers hud til at kunne skabe en lige så præcis måling som en normalvægtig.

Det er lidt af et tilbageslag for dem, der håber på fremtidig blodtryksmåling i Apple Watch og andre smarture via PPG. Det skal dog understreges, at forskerne kun har brugt computermodeller af hudsituationerne indtil videre, og at næste skridt er at holde resultaterne op mod målinger på rigtige mennesker.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.