Forside Produkter Mobil

Apple sætter udviklingen af AR-briller på pause

-
Et af de mere konkrete amatørdesign-bud på fremtidens AR-briller fra Apple (Mock-up: Allaboutvision.com)

Der er dog stadig fuld gang i udviklingen af MR-headsets, hvor en billigere model forventes i 2024 eller 2025.

Det vakte stor opmærksomhed i 2019, da der lød rapporter fra dybt inde i Apple om, at firmaet var i gang med at udvikle et par letvægtsbriller med Augmented Reality (AR) ombord. Ifølge en intern præsentation forventede Apple endda, at AR-briller ville begynde at erstatte iPhones fra omkring 2030.

Men nu er Apple tilsyneladende løbet ind i tekniske vanskeligheder i udviklingen af AR-brillerne, skriver Bloomberg. Derfor er udviklingen af dem blevet sat på pause og holdet bag er blevet bedt om at fokusere på en billigere version af det Mixed Reality (MR)-headset, som efter lang tids venten nu forventes at blive lanceret på WWDC til juni.

Annonce:

Sidstnævnte headset har været ventet længe og er angiveligt en konkurrent til Metas Oculus Pro-headset, men i et langt lækrere og mere praktisk design. Folk, der har fået lov at se prototypen, har beskrevet den i så mange detaljer, at adskillige hobbydesignere på nettet har kunnet give et nogenlunde enslydende bud på den skibrille-agtige udformning.

Designeren Ian Zelbos bud på, hvordan Apples MR-headset kommer til at se ud. Designet er baseret på tegninger og beskrivelser fra folk, der har set headsettet ifølge The Information (Mock-up: Ian Zelbo)

Også på indersiden skulle headsettet være på den veludstyrede side, og der går både rygter om at headsettet har en af Apples M2-chips ombord og at skærmen(e) inde i headsettet skulle have 8K-opløsning.

Første version primært til udviklerne

Som bekendt har AR og MR begge den samme funktion, nemlig at vise et computerskabt visuelt lag ovenpå virkeligheden. Forskellen er, at MR-headsets typiske er helt eller delvist lukkede, og virkeligheden hentes ind via kamera-feeds, mens AR-briller er egentlige briller, hvor det grafiske lag projiceres på brillelinsen eller ind i øjet via refleksioner fra linsen (Dette er i modsætning til VR, hvor virkeligheden slet ikke lukkes ind).

Det er tilsyneladende den tekniske udfordring med at få AR til at fungere i en letvægtsbrille, der har fået Apple til at udskyde AR-brilleprojektet og i stedet få holdet bag til at fokusere på en billigere version af deres kommende MR-headset. Prisen på sidstnævnte forventes at komme helt op på 3.000 dollar, eller cirka 20.600 kroner før danske skatter of afgifter.

Til den pris bliver det nok primært udviklere og andre professionelle brugere, der investerer i headsettet, og eftersom både Meta og HTC allerede nu har lanceret MR-headsets til det halve af den forventede pris på Apple-headsettet, er Apple tvunget til at planlægge et billigere alternativ.

Batteriet kan være problemet

Målet er ifølge Bloomberg netop at lave et headset, der ligger på cirka det halve af det kommende headset, altså cirka 10.300 kroner før danske skatter og afgifter. Også websitet The Information har uafhængigt talt med kilder, der bekræfter, at Apple nu arbejder på et billigere MR-headset.

Firmaet Vuzix er allerede klar med en let AR-brille, der dog kun viser et grafisk lag på det ene øje. Den udfordring, der gør, at der ikke vises noget på begge øjne, kan være årsagen til at Apple nu har udskudt sine AR-planer. (Foto: Rec.dk)

Der er dog ingen meldinger om, hvilke tekniske problemer, Apple er løbet ind i. Det kan dog handle om batteriet. Da Rec.dk besøgte firmaet Vuzix på CES tidligere på måneden, nævnte de netop batteriet som et stort problem. Vuzix har allerede udviklet en letvægtsbrille med et endog meget effektiv, monokrom/grøn AR-lag, men dette bliver kun vist på det ene øje.

Den såkaldte waveguide-teknologi, der anvendes i brillen, projicerer det grafiske lag på indersiden af brillelinsen, hvorefter det reflekteres ind i øjet. Projektoren og den chip, der forbinder brillen med en smartphone sidder i den ene side, mens batteriet sidder i den anden, og ifølge Vuzix har det netop svært ved at få et ekstra batteri og endnu en projektor passet ind i brillestellet uden at batterilevetiden kommer ned under en hel dags brug.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.