Forside Nyheder

Slut med langbølge radio hos DR

-
Kalundborg Radiofonistation efter renovering af langbølgemasterne i foråret 2008 (mellembølgemasten i baggrunden). (foto: wikipidia Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

DR har valgt at lukke Kalundborg langbølgesenderen, og dermed er det slut med en æra for dansk radio.

For mange år siden kan jeg huske at jeg sad på en campingplads i Sydtyskland sammen med mine forældre og lyttede til dansk radio på faste tidspunkter. Dette kunne man pga. langbølge-sendere, der var placeret i Danmark.

Men nu er det slut med Vejrmelding, Morgenandagten, Krop og bevægelse, Radioavis og Farvandsefterretninger, når DR den 31. december 2023 lukker ned for deres langbølge-transmitioner. Det er DR der på frekvens 243 Khz lukker.

Annonce:

For de fleste er langbølge-radio udskiftet med internet-radio for længst, og det er også derfor at DR med deres digital udbud ikke længere behøver at tilbyde denne service.

 

Fakta om langbølge radio

Langbølge radio er en form for radiokommunikation, der bruger langbølger til at sende og modtage signaler. Langbølgeområdet dækker typisk frekvenser mellem 30 kilohertz (kHz) og 300 kilohertz (kHz). Disse bølger har en relativt lang bølgelængde sammenlignet med andre former for radiosignaler, hvilket giver dem visse fordele og udfordringer.

En af fordelene ved langbølge radio er dens evne til at rejse store afstande. De lange bølgelængder tillader signalerne at passere igennem hindringer som bygninger, bjerge og skove med relativ lethed. Dette gør langbølge radio velegnet til langdistancekommunikation, især i landlige områder eller områder med begrænset infrastruktur. Derfor blev langbølge radio tidligere anvendt til at oprette forbindelse mellem fjerne steder og til maritim kommunikation.

En anden fordel ved langbølge radio er dens evne til at reflektere sig fra ionosfæren. Ionosfæren er et lag i jordens atmosfære, der kan reflektere langbølgesignaler tilbage til jorden. Dette fænomen kaldes skyggekastning. Det betyder, at langbølge radio kan bruges til at opnå kommunikation over store områder, herunder over kontinenter, ved at udnytte disse refleksioner.

Dog er der også udfordringer ved brugen af langbølge radio. På grund af de lange bølgelængder kræver det store antenner og senderinstallationer for at opnå tilstrækkelig ydelse. Derudover er båndbredden begrænset, hvilket betyder, at langbølge radio normalt ikke er egnet til overførsel af store datamængder. Moderne kommunikationsteknologier som internet og mobiltelefoni har derfor i vid udstrækning erstattet langbølge radio i mange dele af verden.

Til trods for begrænsningerne er der stadig anvendelsesområder for langbølge radio i dag. Det bruges stadig inden for maritim kommunikation, nødkommunikationssystemer og militær kommunikation. Derudover er der entusiaster og radioamatører, der stadig udforsker og bruger langbølge radio til hobbyformål og eksperimenter.

I en verden domineret af moderne teknologier og højfrekvente radiosignaler har langbølge radio stadig sin plads. Dens evne til at rejse store afstande og udnytte refleksioner fra ionosfæren gør den til en unik og værdifuld kommunikationsmetode, selvom dens anvendelse er blevet mere begrænset i løbet af årene.

Annonce:
Forrige artikelWiZ klar med nye smart-lamper, -pærer og -udendørslamper
Næste artikelTechnics klar med nye AZ40 in-ear
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.