Forside * Nyheder

Apple dropper alligevel ikke webapps i iOS

-
(Foto: Apple/EU/Rec.dk)

Kovendingen sker efter, bl.a. EU var begyndt at kigge Apples farvel til webapps efter i sømmene.

Det ser ud til at være en historie, der udvikler sig hele tiden, så måske er der allerede sket noget nyt, når weekenden er ovre. Men for nuværende ser det ud som om, Apple har skiftet mening med hensyn til sin tidligere aflysning af støtten til webapps på iOS i EU.

Apple annoncerede ellers for nylig, at det med version 17.4 af iOS ikke længere ville være muligt for EU-borgere at installere webapps på iPhone-hjemmeskærmen. Disse ville i stedet blive erstattet af et genvejs-ikon, der så ville åbne webapp’en i en standard-browser.

Annonce:

Dette gør imidlertid en forskel, eftersom webapps, der ikke er installeret på samme måde som native apps, ikke har den samme adgang til lagring og de kan heller ikke på samme måde sende push-notifikationer ud.

Apples oprindelige udmelding skete som følge af, at Apple skal overholde lovteksten i EUs Digital Markets Act (DMA), der foreskriver, at de såkaldte ’Gatekeeper’-firmaer ikke må f.eks. favorisere én browser over en anden. Og det er i princippet hvad der sker, når webapps bygges med Apples WebKit, fordi denne er baseret på Safari.

Fejlfortolkning eller enighed?

Men nu ser det altså ud som om, Apple enten har fundet en løsning, der overholder lovteksten eller har fået dispensation fra EU. Det står endnu ikke helt klart, hvad der er tilfældet, for Apples udmelding er kommet som en rettelse til den side, hvor Apple ellers havde beskrevet, hvad de foretager sig i forhold til DMA. Det skriver 9to5Mac.

Det kan dog sagtens være tilfældet, at Apple er kommet til enighed med EU, for Apples  ’Gatekeeper’-status betyder, at EU holder ekstra øje med dem, men firmaer med denne status kan også forhandle direkte med EU om, hvordan de skal og kan rette ind i forhold til f.eks. DMA.

Det blev for nylig meldt ud fra EUs side, at de var i gang med at kigge på netop Apples iOS-webapps, så måske har de to parter simpelthen talt sig til enighed. Ifølge Apple er det dog fordi de har ”modtaget forespørgsler” om at bibeholde muligheden for at lægge webapps op på hjemmeskærmen, at de har ændret mening.

Den endelige version af iOS 17.4, der lander inden for få dage, vil således igen understøtte webapps på forsiden, til trods for at en tidligere udsendt betaversion ikke gjorde det, meddeler Apple. Denne version af iOS åbner dog stadig op for andre browsere på samme måde som tidligere, netop for at overholde DMA.

Progressive webapps på hjemmeskærmen vil dog stadig blive baseret på WebKit. 9to5Mac har derfor en teori om, at Apple simpelthen tog fejl, da de troede at DMA ville tvinge dem til at tilbyde muligheden for webapps baseret på andre browsere. Kovendingen er ifølge denne teori simpelthen et resultat af, at Apple fandt ud af, at dette ikke var tilfældet.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.