Forside * Featured

Sony A95K Quantum Dot OLED – 2022 flagskib

-

Sonys A95K OLED flagskib får Quantum Dot OLED panel og kommer i 55 og 65 tommer. Oven i det får det webcam og forbedret XR teknologi.

Sony har på CES 2022 præsenteret deres lineup af TV for i år, og flagskibet hedder A95K, og kommer i 65 og 55 tommer modeller.

Annonce:

Sony vil ikke ud med hvem der leverer deres paneler, men vi må gå ud fra at det er et Samsung panel som sidder i. Det er interessant fordi Samsung angiveligt har udskudt deres egen lancering af QD-OLED, i følge avisen The Korean Time fordi Samsung Display ikke kan levere nok paneler.

 

Den vendbare fod på A95K

A95K kommer med Quantum Dot OLED paneler, som giver endnu bedre farver og nuancer. Det vil give A95K det bredeste spektrum af farver som kan ses på noget TV fortalte Sony til recordere.dk på et pressemøde.

Quantum Dot OLED modellen kommer med en fod der kan vende begge veje, så du kan få TV’et meget tæt på væggen selvom det er på fod. Modellen kommer i foråret 2022.

 

A95K kommer også med XR OLED Contrast Pro, der giver den bedste kontrast mellem lys og mørke i billedet. A80K og A90K kommer også med XR OLED Contrast Pro, og har fået en endnu højere peak lysstyrke. Sony vil dog ikke ud med præcise tal for hvad lysstyrke A95K kan præstere.

Webkamera vender tilbage (Bravia CAM)

For nogle år siden var det populært at levere TV med indbygget kamera. Især Samsung var aktive med den strategi dengang. Nu er Sony klar med kamera til sit 2022 line-up, og du kan selv vælge om du vil have det på eller ej. Det monteres med magnet på bagsiden.

 

4K panel med VRR/120 og ALLM funktioner til gaming

Sony A95k kommer som tidligere skrevet med Quantum Dot OLED, og panelet tilbyder VRR og ALLM funktioner, som bl.a. fungerer automatisk med Playstation 5 og også tilbyder Auto HDR i de spil som understøtter dette.

Fjernbetjeningen til A95K er også ny. De nye modeller får en mindre fjernbetjening. Sony fjerner bl.a. de numeriske taster som Samsung gjorde for nogle år siden.

Oven i det har den fået bagbelysning, som tænder automatisk når du tager fjernbetjeningen i hånden. Og så har den en “Find mig” funktion, som du kan bruge sammen med Google Assistent.

De nye fjernbetjeninger har også streaming knapper, der er placeret i bunden til Netflix, Disney+, Amazon Prime og YouTube. Sony A95K får også Netflix Adaptive Calibrated Mode, så TV’et viser billedet ud fra hvordan Netflix ønsker det vist. Dette forbedrer især billedkvalitet i rum hvor lyset skifter meget.

 

Sony introducerede deres Cognitive processsor XR i 2021, og denne er blevet forbedret i 2022 til de nye paneler der kommer. Forbedringerne er på billed og lyd. Den nye farvealgoritme giver mere fleksabilitet, hvordan den beregner farver og lysstyrke i farverne.

Sony fortsætter med Google TV, og arbejder efter “Indhold først”, ud fra dine personlige preferencer. Og du kan også tilføje TV serier og film direkte fra din smartphone til din “watch liste”.

 

Pris og levering

Sony A95K kommer i foråret, men Sony vil ikke fortælle hvad det kommer til at koste. Det kommer som skrevet i 65 og 55 tommer.

Om QD-OLED

I QD-OLED smelter QD-teknologi (Quantum Dot) og OLED-teknologi sammen til et high end panel.

De OLED-displays som er på markedet nu bygger på en teknologi hvor et OLED-panel lyser hvidt og grundfarverne (rød, grøn, blå plus hvid) dannes af et filter foran kaldet ‘color refiner’. Filteret har dog den bagside at det tager lys, altså dæmper lysintensiteten på skærmen.

Ved Quantum Dot dannes farverne af et aktivt lag, med pixels der lyser op i forskellig farve, ud fra den størrelse de har. I QD-OLED sættes et blåt OLED-panel til at belyse QD-laget bagfra, og så er det de enkelte pixels i QD-laget der lyser op. Quantum Dot på OLED giver bedre farver og mulighed for mere lys på displayet, til fordel for 4K UHD og HDR (High Dynamic Range).

Så QD-OLED regnes for bedre end de OLED-displays der kendes i dag. Bagsiden er at Quantum Dot-teknologien ikke er billig at producere. Analysefirmaet Omdia har tidligere vurderet at et 65″ QD-OLED-display indledningsvis ville blive dobbelt så dyrt som et 65″ almindeligt OLED-display.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.