Forside * Featured

Hjemmebio besøg: Martins 5K Steinway Stue

-

“Jeg troede jeg var nået i mål, men så hørte jeg ”…

Annonce:

En fed Hjemmebiograf er som en portal til store film og musik oplevelser. I denne serie, besøger og anmelder vi forskellige af slagsen i alle klasser til din inspiration.  Din anmelder er denne gang taget til midtsjælland, hvor Martin har lavet en utrolig STUE biograf med Steinway-Lyngdorf audio og nogle helt unikke løsninger.  Læs med!

Type High-End STUE biograf
Prisklasse ca. 1.5 mill
TV / projektor / Lærred Barco Loki DUAL Laser 5K projektor 3,05 meter scope format. Screen Research Clearpix 2 dug, on ceiling supreme kassette.   2.35:1 native.  / Sony A1 65”
Audio Steinway-Lyngdorf 5.4.4 system
Lokation Midt-Sjælland

Recordere tager til Midtsjælland

Da jeg triller ind i et parcelhuskvarter på midtsjælland, er den første tanke ikke ligefrem at her må være fyldt med hjemmebiografer i million klassen.  Det er et ganske ordinært kvarter med almindelige danske “kommunist biler” i garagerne. 

Martin er knapt 50 år gammel og bor her sammen med sin hustru.  Jeg er selvfølgelig helt vild efter at tage hans hjemmebiograf i øjesyn, og vi får hurtigt overstået formaliteterne og en hurtig rundvisning i det netop renoverede hus, hvor der b.la er lavet et lækkert nyt køkken, der også tjener som foyer indtil “stue biografen.”  Popcorn og kaffe er således aldrig langt væk.

Martin byder indenfor i AV oasen og fortæller:  “Vi bruger biografen hver dag og ser nok minimum 5 film om ugen.  Det er noget jeg slapper rigtig godt af med!”  

Det store Screen Research lærred fylder stort set hele bagvæggen i stuen når det er kørt ned. Film oplevelser ala carte!

Drømmen om en hjemmebio

Martin fortæller videre om tilblivelsen af sin stuebio: “Da vi byggede huset her,  var drømmen en dedikeret hjemmebio men økonomien var der ikke. Så det næstbedste var indretningen af stuen til hjemmebio”.

Interessen for film 

Martin fortæller videre: “Min interesse for film og bio startede med Star Wars og E.T. Da jeg blev ældre var passionen for film så stor, at jeg drømte om at få min egen bio. Det begyndte rigtig da Dolby Pro Logic kom, hvor jeg bare var SÅ klar. 

Min far var også meget hifi og tech interesseret så det kommer nok også derfra. Til daglig arbejder jeg med teknikken på TV Produktioner, derfor føles AV teknik på ingen måde fremmed for mig. 

3 meter lærred

Det første man ser når man træder ind i stuen,  er en over 3 meter lang kassette der hænger i loftet med det akustisk transparente Screen Research ClearPix lærred i 2.35:1 “scope” format.  Martin har med formatet udnyttet næsten hele bredden på stuen til lærred!  De små slanke vinduer i rummet mørklægges med “skinne gardiner”.

Martin har med formatet udnyttet næsten hele bredden på stuen til lærred!”

Hvor er projektoren?

Jeg scanner rummet for projektoren, der er en heftig Barco Loki 5K DUAL LASER projektor, der er en KÆMPE basse,  men der er ingen luger eller projektorer at finde nogen steder?

Nu er dette jo ikke et “bad og bolig site”…. det ved vi… men dette badeværelse har altså AV elektronik for en lille halv mill monteret over spejlet, hvor projektoren gemmer sig.. Genialt!

Det viser sig, at projektoren slet ikke er i rummet.. Den er nemlig flyttet ind i badeværelset der støder op til stuens bagvæg,  og kigger blot ud igennem et lille diskret rundt hul.  Når man står i badeværelset har man heller ingen anelse om, at der her befinder sig en halv millioner kroners super-projektor, for den er skjult i et lyddæmpet udhæng over spejlet.   Aldrig har jeg set så genial en installation i et privat hjem.

Her er barco projektoren under panelet der blot holdes af en enkelt skrue.
Se alt hvad man ser på stuens bagvæg…skatter! … Så er der ingen undskyldning for ikke at kunne få en vild professionel projektor i stuen! Jamen, hvad brokker du dig over? 🙂

Når man står i badeværelset har man heller ingen anelse om, at der her befinder sig en halv millioner kroners super-projektor”

Jamen, hvad med køling?

Jeg tænker straks, at det må være et kæmpe problem med køling af sådan et monster, der er pakket ind på den måde, men her forklarer Martin at han såmænd har installeret et Termex køle anlæg, der suger varmen ud og genindvinder den.   Sådan!   

I stuen er der derfor heller ikke skyggen af hverken projektor eller kølestøj at høre.

Støjfri audio

Det støjfrie går igen med audio systemet, der er fra det danske audio firma Steinway Lyngdorf, der er Lyngdorfs eksklusive brand.  Alle Steinway lyngdorf audio komponenterne har ikke nogen form for blæser køling,  på trods af at der er tale om kraftige forstærkere,  Derved opleves stuen som en fredfyldt oase uden nogen former for støj fra komponenterne i systemet.   Lækkert!  Steinway Lyngdorf systemet og systemets kilder er installeret i et enkelt møbel under stuens TV, et Sony A1 65”. 

Martin må droppe skufferne hvis der skal være plads til en A2 forstærker mere i sit setup, eller finde et helt nyt møbel.

Flot & enkel installation

På trods af systemets voldsomme specs, virker stuen slet ikke domineret af udstyr.   Højttalerne er slanke og elegante, – og al elektronikken er samlet i et simpelt møbel.  Kabler er elegant skjulte, –  og på grund af den fraværende støj, føles rummet som en helt almindelig stue.   Det eneste der minder os om at vi sidder i en speciel stue biograf er den store lærred kassette i loftet. 

på grund af den fraværende støj, føles rummet som en helt almindelig stue”

Martin har selv stået for monteringen af det hele. 

Har prøvet lidt af hvert!

Martin fortæller om erfaringerne på rejsen til sin nuværende hjemmebio:  “Jeg begyndte min opbygning af min hjemmebio for 15 år siden da jeg bevægede mig ind i high end segmentet. Det startede med en brugt Lexicon MC12B og LX7. Med sonus faber 7.1 setup. På billedsiden var det en Blackwing 2 og et Screen Research lærred. Derfra opgraderede jeg til Bryston SP3 med SDEC 4000 Eq og JBL SK 2 1000 fronter, 2stk JBL S1S EX subs og 4 stk JBL S4Ai med en Runco Q750i projektor. Det var der det for alvor ændrede sig. Rum EQ gjorde forskellen. Næste skridt var Trinnov Altitude32 og Bryston effektforstærkere, –  2stk 9B, 1stk 6B og 1stk 14B. Det var der jeg troede at jeg havde nået det ultimative….” fortæller han med et smil og fortsætter…

Sparede op i 4 år

….”Men da jeg “desværre” kom til at høre et Steinway Lyngdorf system,  var jeg ikke et sekund i tvivl om at det var den vej jeg ville. Så det blev missionen at få sparet op til det ret kostbare system. Det lykkedes at komme i mål efter 4 år. Det blev til en P300 processor, 3 stk A2 forstærkere, en model M center, 2 stk model M L/R, 4 stk LSR-212 og 6 stk S-15. Dertil kom Barco Loki Scope 5k dual laser projektoren så billedsiden kunne følge med. Nu er målet nået og der er intet jeg endnu har hørt og set noget der overgår det på de parametre der betyder noget for mig!”

Model M Center højttaleren bruger 2 x 400 watt forstærkning, ser ikke ud af meget, men leverer virkelig overbevisede i Martins stue.

Når teknikken spiller – skal man glemme teknikken

Jeg spørger Martin om hvad det er for nogen parametre han sætter højest, og her overrasker den teknisk nørdede TV Teknikker mig:  “Jeg vil føle jeg er med i musikken eller filmen. Jeg vil ikke høre højttalerne eller rives væk af tekniske fejl i billedet. Hvis jeg føler jeg sidder og kigger på et lærred, så er det for mig et dårligt billede. Jeg skal opsluges så man glemmer at man kigger på et billede eller lytter på en højttaler….  så er det som det skal være i min bog!”

Jeg vil føle jeg er med i musikken eller filmen!”

Valget af Steinway Lyngdorf 

Det første man bider mærke i når man kigger på Martins stue er hvor kompakte højttalerne rent faktisk er.  Front L/R højttalerne er Steinway Lyngdorf Model M LR og center kanalen leveres af firmaets Model M Center, der er speciel ved at anvende hele TO forstærker kanaler.  Kabinetterne er udført i aluminium og er under 10 centimeter dybe, så de fylder ikke meget i landskabet.  På trods af dette, påstår Martin at de leverer fuldblods referenceniveau i lytte positionen uden anstrengelse.

Front kanalerne suppleres med 4 stk LSR-212  “boundary” subwoofers, placeret helt ude i stuens forreste hjørner for maximal akustisk forstærkning. Disse er designet til at kunne “stakkes” så man afhængig af rummets størrelse kan skalere efter behov.  Der er dog kun 2 kanaler i brug lige nu, da Martin stadig mangler at spare op til en fjerde A2 forstærker.

her ses tydeligt S15 højttalernes åbne dipol design. Disse benyttes til top og surrund kanalerne i Martins system.

Loft kanaler og surround kanalerne er Steinway Lyngdorf S-15, der er en lille dipol højttaler, ligeledes elegant udført i metal.   man sidder lige imellem de to surround kanaler, der er placeret i ørehøjde. S-15 højttaleren er Martins favorit gear i sit system.  “S-15 er så lækker.  Den er gude smuk. Det er min favorit i hele systemet ud over volumenknappen på P300 processoren der også bare er et lille kunstværk” fortæller han begejstret. 

Martins favorit del: P300 processorens volumenknap føles bare så godt!

Totalt set, er højttalersystemet meget diskret i forhold til at der her er tale om en fuldblods hjemmebiograf.  Det fylder ikke noget særligt i stuen.

Totalt set, er højttalersystemet meget diskret i forhold til at der her er tale om en fuldblods hjemmebiograf”

Steinway Lyngdorf vs Trinnov og Bryston

Det er sjældent at møde et 5.4.4 Steinway lyngdorf system til næsten en million i et almindeligt hjem i en almindelig stue. Martin fortæller om valget af Steinway Lyngdorf systemet:  “Jeg var først over en Trinnov Altitude 32 med 16 kanaler ud.  Til over 200.000 med 16 kanaler synes jeg slet ikke at den levede op til prisen, og den tager en evighed at kalibrere p.g.a den tilkøbte målemikrofon der var utrolig besværlig at arbejde med og få placeret rigtigt.  Jeg brød mig heller ikke om lyden med med musik,  som jeg synes var skarp, u-detaljeret og mudret i forhold til den Bryston SP3 jeg kom fra på det tidspunkt. Den oplevede jeg så meget bedre rent musik-lydmæssigt. 

Det kan godt være at jeg måske er lidt grov ved trinnov processoren, men den var på ingen måde pengene værd i min optik.   Det havde været et fremragende produkt til 70.000, men ikke til 200.000!  Lydkvaliteten var ikke god til musik, det var den vitterligt ikke.” 

“Med Steinway lyngdorf udstyret føler jeg ikke at jeg er gået på kompromis med nogen af delene.  Uanset pris har jeg ikke hørt noget der føles så komplet uanset om jeg hører musik eller film.  Mit lydfokus har altid været mest film, men min søgen efter noget der også kunne spille musik, kom Steinway Lyngdorf på radaren, og det har jeg ikke fortrudt.  Jeg hører nu mere musik end nogensinde, til min bedre halvdels store skræk” siger han med et grin og fortsætter:   “Kalibrering er så ultra nem med det automatiserede roomperfect system.   Steinway Lyngdorf leverer en unik speaker file med korrekt grundopsætning der passer til ens system, herefter kører man roomperfect og hertil kan man lave sine egne voicings til ens personlige smag.  Jeg har en standard tilt kurve med en lille smule ekstra løft i bassen. Firmware opdateringer til P300 processoren er kommet løbende og kører bare.  Jeg har heller aldrig oplevet nogen issues eller bugs.” 

I den nuværende konfiguration benytter systemet i alt 12 kanalers forstærkning, der leveres af 3 stk 4 kanals 400 watt Steinway Lyngdorf A2 effektforstærkere, der udmærker sig ved at være 100% digitale forstærkere (der ikke er det samme som Class-D!).  Ganske få producenter benytter denne teknologi, der sikrer et ureguleret digitalt signal i fuld opløsning hele vejen igennem signalkæden, hvilket er grunden til at Steinway Lyngdorf insisterer på dette.  Du kan læse mere om digital teknikken i digitale forstærkere i vores test af Technics R1, hvor vi går i dybden med netop dette.

Ganske få producenter benytter denne teknologi, der sikrer et ureguleret digitalt signal i fuld opløsning hele vejen igennem”

Af samme grund, er forbindelserne fra den sofistikerede P300 processor også digitale, og leveres på cat 5e kabler kaldet “digital link”.

bagpanelet på P300 processoren vidner om hvor avanceret den rent faktisk er.. AES Audio, USB, analoge og digitale I/O, og et avanceret HDMI Matrix med 8 HDMI ind og 5 HDMI outputs. Der er stort set ikke det scenarie processoren ikke kan indgå i, incl setups med store videovægge. Det hele kan tilmed styres via IP control.

Martin fortæller: “det koster allesammen, og det er også grunden til at jeg liiiiige har ventet lidt med et par ekstra subwoofere og to ekstra bagkanaler.  Ud over højttalerne, kræver det også en A2 mere, så det er jeg ved at spare op til!” 

DYI installation

Martin har selv stået for den flotte montering af det hele, der tydeligvis er noget han har styr på.   især løsningen med den vilde projektor gemt væk og kølet på badeværelset har jeg aldrig set før.  En enkelt skrue giver adgang hvis der er brug for det.   

Kilder & Kvalitet

Billeder og lyd leveres i Martins hjemmebiograf af en Panasonic UB-9000 (tidligere testet af recordere her) samt en Dune HD Pro 4K og Apple TV 4K.  Filmarkivet er primært blu-rays som Martin ripper og lægger ind i sit “My Movies” arkiv der hostes på Synology NAS servere til afspilning via Dune HD Pro eller Panasonic afspilleren.  

Martin fortæller:  “Grunden til at jeg insisterer på blu-ray og UHD bluray er ganske enkelt kvaliteten.   Sammenligner man direkte, er der himmelvid forskel på kvaliteten jeg oplever fra Streamingtjenester som Apple TV+ og Netflix i sammenligning med blu-ray.   Jeg ser derfor slet ikke streamingtjenester på projektoren, men benytter i stedet Sony A1 skærmen til det.”

Musikafspilning sker via ROON (tidligere anmeldt på recordere her)  hvor Martin benytter Tidal som primær musik leverandør.  Om ROON fortæller han “Det der er så fedt ved Roon er overblikket og muligheden for at opdage ny og gammel musik.   P300 processoren er et Roon endpoint, så det er perfekt integreret og super nemt at bruge, da det hele snakker sammen.  Med det den høje kvalitet og store udbud på TIDAL er det sjældent jeg efterhånden hører CD”

Blandt de musikalske favoritter lyttes der meget til Pink Floyd, Dire Straits, Ramstein.. men der falder også et stykke med klassisk musik af i ny og næ.  

Uden kassetter kan hele Bluray samlingen være i et par skuffer!

Control? 

Til at kontrollere hele systemet og slippe for en masse individuelle fjernbetjeninger, har Martin valgt et On Controls system med en IR Boks.  Han har selv programmeret de enheder hvor der ikke var / er specifikke drivere.    On control har en stor database over apparater… bare ikke Barco og P300… selvfølgelig. 

On Controls brugerfladen hvor Martin b.la har lavet direkte valg af TV kanaler. Så kan alle finde ud af det!

Systemet afvikles på en iPad, hvor Martin selv har designet brugerfladen og han går løbende og tilretter brugerfladen. 

Martin fortæller: “On Controls har været rimeligt nemt at lave.  Brugerfladen er mit helt eget design.   Jeg har vel brugt samlet en uge på at lave det alt i alt.” 

Brugerfladen er mit helt eget design.   Jeg har vel brugt samlet en uge på at lave det alt i alt.” 

Fremtiden

Der spares op til at udbygge systemet til et fuldt 7.4.4 setup, og Martin drømmer også om et nyere og endnu mere finmasket lærred.

Mørket sænker sig i den mørklagte stuebio hvor man kan glemme tid og sted.

Review af biografen:

Med et tryk på remoten slukkes kører det store lærred ned, udstyret tænder og vi smider den fine Criterion version af Alfonso Cuaróns film ROMA i UB-9000 afspilleren. (filmen findes også på netflix med “handicappet” lyd!).  Denne film udmærker sig ved at have en ekstremt realistisk lydside med et utroligt niveau af detaljer og intens brug af Dolby Atmos.    Vi springer til scene 3 hvor far kommer hjem og parkerer den store Ford.   Det første jeg bemærker, er følelsen af at sidde direkte i garagen.   Jeg er overrasket over den grad af immersion jeg oplever især fra loft højttalerne.  De små S15 dipol højttalere er geniale her med deres åbne design, der hjælper til en meget naturlig spredning af lyden.  Den store V8 motor rumler og vibrerer med refleksioner fra den hårde garage, og hver gang vi skifter kamera perspektiv, skifter lyden med, så kameraet nærmest føles som en stor ATMOS mikrofon der gengives utroligt realistisk i stuen.   Det er godt lavet. Vi sætter herefter David Foster & Friends “Hitman” koncerten på, der er en af Martins favoritter på systemet.    Michael Bublè synger “feeling good” i det andet akt, hvor de dynamiske udladninger fra orkesteret leveres med kæmpe overskud i alle kanaler, –  og med et tryk der mærkes i brystkassen fra det lille system.   Vokalen står meget veldefineret fra den kraftige centerhøjttaler sammen med fornemmelsen af at være tilstede i koncerten.  Der er luft, definition, saft og kraft i rigelige mængder sammen med en umiskendelig “sprødhed”. 

Steinway Lyngdorf sound

Der kan ikke rigtig sættes en finger på den overbevisende performance der kommer ud af dette system, der lyder utrolig tæt op af andre Steinway-lyngdorf systemer jeg har hørt, der i en sjælden grad evner at levere en uniform, kraftfuld, velafbalanceret og veldefineret lyd i de fleste rum.  Jeg genkalder klangen fra Steinway Lyngdorfs demorum i Skive, i det jeg hører her hos Martin.  Det eneste der mangler er lidt subwoofer headroom, hvilket skyldes at kun 2 subwoofere og ikke 4 er sat til endnu grundet den manglende fjerde forstærker.     Vi lytter også til en masse forskellig musik på systemet, hvor det samme indtryk går igen med og uden upmixning.

På billedsiden leverer Barco Projektoren leverer et levende, farvemættet billede med en virkelig flot, vel-opløst detaljegrad. Det er et meget “filmisk” billede, der føles næsten som at være i en kommerciel biograf.   Det eneste jeg bemærker, er sortniveauet der ikke virker så naturligt som jeg har set det på andre projektorer i den dyre ende.   Martin tilføjer: “det er det eneste jeg ikke er ubetinget vild med… sortniveauet.  Men sådan er det med projektorer der ikke er en Christie Dolby Vision projektor med 6 paneler”  siger han med et grin og genkalder med et let drømmende udtryk dengang han fik lejlighed til at se sådan en hos Dolby Laboratories og at intet andet har kunne komme på niveau med siden.. 

Vi griner lidt og filosoferer over,  at selv på dette niveau og prisklasse, er der altid noget der kan blive endnu federe – og at det netop er en del af fascinationen ved AV.  

her kan man sagtens have et par venner på besøg til chilli-chips og en fed filmoplevelse de sent vil glemme.

Optimalt indenfor rammerne:

Der er ingen tvivl om, at Martins biograf er noget nær det ultimative man kan lave inden for rammerne af en helt almindelig stue.   Lærredet kan ikke blive større, lyd balancerer perfekt i mellem ikke at dominere det hele, og levere præcis og kraftfuld lyd der fungerer perfekt med både film og musik.   Når man ikke er i biografen, er det blot en hyggelig og varm stue med et lille “stereoanlæg”. 

Model M er egentlig designet til at blive indbygget i væggen. Det er også noget der er i Martins fremtidige overvejelser, måske i forbindelse med yderligere akustisk optimering af stuen.

Fremtidsplaner?

“Jeg drømmer om at lave en tilbygning med en dedikeret biograf.  Nu har jeg ihvertfald næsten alt det gear jeg vil sætte i den!.   Jeg vil have et fuldt 7.4.4 system og et nyt lærred inden længe”.

Inden jeg siger farvel for denne gang, spørger jeg Martin hvad han kan give af råd til andre, der måske ser en high-end hjemmebiograf som noget uopnåeligt?   “Hvis man går med en drøm, skal man udleve den i det omfang man kan.  Det har jeg fra min far.. for man lever kun EN gang.  Man skal selvfølgelig ikke ligefrem blive skilt, men gøre hvad man kan inden for de rammer man nu har.    Man kan som jeg vælge at spare op og prioritere anderledes.  Mindre bil, færre rejser, mere bio!”  råber han med et grin med et thumbs up,  som jeg forlader Martins fantastiske lille AV oase bygget elegant ind i det lille hus på midtsjælland. 

Jeg må klart invitere mig selv på besøg igen! 

Gearliste

Udstyr ca. PRIS
Steinway-Lyngdorf system med P300 Processor, A2 forstærkere, Model M, M Center, 4 x LS-212 Woofers 830.000
Synology NAS 1813+ med DX513+DS414 50.000
Panasonic DP-UB9000 UHD Bluray player 9.000
OnControls kontrol system 10.000
Barco Loki 5k cinemascope dual laser 479.995
Screen research ClearPix2 akustisk transparant lærred 48.000
Kabler & halløj 25.000
Køling / udluftning til projektor 10.000
Ca. pris, udstyr 1.461.995

Har du en hjemmebiograf der kan inspirere andre?

Det handler ikke om hvor dyr den er, – det handler om at inspirere andre med løsningerne i alle prisklasser!  Fortæl om den,  og lad os opleve din biograf!  Start med at skrive til os!

Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche. 

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges på instagram profilen stjernholmreviews

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Denne artikel er en del af serien: Hjemmebioreview

Martins 5K Steinway Stue

1-2 Mill klassen
7.7

VIDEO PERFORMANCE (projektor)

8.2/10

AUDIO PERFORMANCE

9.0/10

SYSTEM INTEGRATION

7.0/10

LÆKRE DETALJER

7.5/10

SAMLEDE FILM OPLEVELSE

8.5/10

BLÆRE FAKTOR

8.0/10

WAF KONTROL

10.0/10

OPLEVELSE vs. VALUE FOR MONEY

3.0/10

Plus

 • Lydkvalitet
 • Størrelse
 • Farver, lys, detaljegrad
 • Film "feel"
 • Støjniveau
 • Diskret monsterpower
 • Integration i stuen
 • Immersion

Minus

 • Sort niveau
 • Subwoofer Headroom*
 • Mangler rear kanaler
 • iPad kontrol
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.