Forside * Featured

Hjemmebio besøg: Jonas AV Tempel

-

Din anmelder fælder en glædeståre og får flyttet sin interne kompas for, hvor fedt en hjemmebiograf kan lyde, da han besøger Jonas og hans utrolige selvbyggede hjemmebio.  Tag med på turen!

Velkommen ind i Jonas drøm af en hjemmebio!
Type Dedikeret hjemmebiograf
Prisklasse Under 1 million (ikke medregnet bygningen)
TV / projektor / Lærred Optoma UHZ4000 4K Laserprojektor
Sheerwave 4,25 meter 2:35:1 lærred
Audio JBL Pro system med 6 subwoofers, 18 surround/atmos højttalere, BBS DSP, Crown & Lexicon forstærkere
Lokation Københavnsområdet

 

Annonce:

Surround næsten fra fødslen!

Der var engang en dreng, der i 6. klasse fik sit første lille surround sound system på børneværelset. I 9. klasse kom en Panasonic projektor til, og siden da har den nu 36 årige IT ingeniør Jonas været igennem hele møllen, med forskellige stuebiografer og to kælderbiografer der hver gang har taget et skridt op ad stigen for det mulige. 

Da din anmelder fik nys om at Jonas var flyttet i hus og havde bygget en ny biograf med et særdeles velspækket lydsystem og tilhørende akustisk optimering, inviterede jeg mig selv på besøg i de hellige haller på adressen i københavnsområdet, og fik her flyttet min interne barre for hvor fedt det kan gøres for denne slags penge.

Drømme, vilje og blod

Det er en biograf bygget med blod, sved, tårer og drevet af en drøm, muliggjort af lige dele DIY-knofedt og lyst til at lære. Jonas har f.eks taget kurser i akustik i udlandet og brugt hans software programmør skills til selv at skrive software til optimering og udregning af akustik.  Derefter sammensat et lydsystem hvor han har kontrol over hvert eneste aspekt ned til mindste detalje.  

Så er den rå skal ved at være færdig. Taget er med hældning

DIY hele vejen

“Jeg har bygget det meste selv” fortæller Jonas med et snert af stolthed i stemmen, da han endelig får lov til at få et ord indført. Jeg afbryder ham naturligvis straks igen og spørger om han har håndværksskills, hvilket afføder et stort grin, “NEJ! det er synd at sige!” kommer det prompte.   “Du skal være glad for at lyset er dæmpet”.  Ikke desto mindre finder jeg hurtigt ud af at Jonas er en foretagsom mand, der ikke lader sig stoppe af noget. Er der noget han ikke kan finde ud af, så lærer han det – og det er hele kilden til kaninhullet vi nu hopper ned i. 

“Min store drøm var at lave en dedikeret biograf, og da min hustru og jeg endelig kunne flytte i hus, var det et krav at der skulle være økonomi til at bygge noget fra bunden.   Biografen har taget ca 1 år at bygge, min far og venner har hjulpet til”.  Da jeg spørger ind til om faderen så er håndværker, får jeg det samme grin.. “NEJ!.. det er han ikke, men vi er ikke typerne der giver op så let!”.    Resultatet af den holdning er heller ikke svær at få øje på.   Jonas har været meget økonomisk bevidst, og har genbrugt meget af det udstyr han har akkumuleret gennem tiden.  Han går efter gode tilbud og køber gerne brugt. 

Baffle-væg foran ved at være klar til indflytning

Lyden er det absolut vigtigste

“Der er ikke en ting der ikke er tænkt over i forhold til lyden i dette rum.  Alle standarder overholdes, alt hvad der kan måles er blevet målt” fortæller Jonas.  

alt hvad der kan måles er blevet målt”

Hvis du lader øjnene løbe ned over udstyrslisten, er det tydeligt at se at der til at starte med,  ikke er gået på kompromis med højttalersystemet!  JBL M2 der sidder i biografen som fronthøjttalere er en stor, professionel monitor i 100.000 kroners klassen,  med en kæmpe waveguide, kendt for sin formidable opløsning og evne til at levere fuldstændig overlegent lydtryk.  De benytter aktiv deling og drives således af to forstærkerkanaler hver.   Hertil ikke mindre end FIRE 18” subwoofere er installeret i den helt perfekte baffle væg yderligere to stk bag i salen.   

Sådan ser 3 stk aktivt delte JBL M2 monitors og fire stk 18″ subwoofere ud monteret. Der benyttes 10 forstærker kanaler blot til fronterne her.

18 STK Surround højttalere

Det næste der falder i øjnene er hele 18 stk JBL Pro 8320 surroundhøjttalere der alle er skjult i rummets akustikvægge og loft (6 kanaler i loftet, 6 kanaler i hver side til at dække SL, SBL, SR, SBR  på nær den ene kanal ud for anden række af stole der er synlig, da der også lige skulle være plads til en indgangsdør.   Man kunne strengt taget have sprunget denne ene kanal over…. men ikke hos Jonas.. han lader ikke til at kende ordet “middelmådighed”.    Så han har naturligvis lavet en løsning hvor surroundhøjttaleren,  der i øvrigt er af en størrelse man ville benytte i mange kommercielle biografer,  kan hænge på døren med ledningsføring og det hele!  

Jamen, hvad skal han dog med hele 18 surround kanaler?  … hæng på..  Det kommer vi til. 

Det kan godt være at der skal være en dør ind til biografen der, men der SKAL også være en højttaler lige der! Jonas stopper ikke for noget, og løser bare problemet! Hvor svært kan det være?

Hvordan bruger I biografen?

“For mig handler det meget om afstressning.  Herude har jeg mit “lyd-tempel”, hvor jeg bare kan læne mig tilbage og modtage noget planløs action-underholdning.  Jeg bruger faktisk også rummet til at styrketræne, nogle gange mens jeg ser en film, haha.. Familien er typisk samlet fredag aften til disney sjov eller disneys “Frozen” for jeg ved ikke hvilken gang med ungerne.  Til hverdag er min kone mest til at se noget på hendes iPad, mens jeg går i biografen.  Ja,  vi har –  tro det eller ej,  ikke noget TV i huset!”. 

vi har –  tro det eller ej,  ikke noget TV i huset!”

Er du filmnørd?

“Overhovedet ikke.  Det er ikke den dybere mening eller filmskaberne der trækker.  Det er bare ren underholdning for mig.  Kan godt lide film med god lyd og elsker teknikken… jeg hører faktisk aldrig musik i biografen og jeg har heller ikke en favoritfilm!”. 

Projektet startede med en åben, dobbelt carport!

Rummet vi sidder i, startede som en åben dobbelt carport, der blev revet ned, og så har Jonas med hjælp fra håndværkere først støbt fundamentet og herefter har Jonas bygget rummet op fra bunden til at skulle ende som en hjemmebiograf.  Den samlede pris for byggeriet løb op i ca. 500.000, der var regnet med ind i huskøbet.  Rummet har to sæderækker med i alt 8 pladser, bestående af en meget komfortabel HAGA Arizona med manual recliner funktion,  beklædt i et lækkert blødt materiale og fire styk JYSK Hovborg på anden række.  Her er kopholdere og det hele. 

Det er rigtig hyggeligt med det tykke, lyse tæppe. Ikke bare er det godt for akustikken, men det er også super lækkert og gør rummet til mere end “bare” en biograf.

Rummet er beklædt med et lyst, tykt tæppe, der ud over at have akustiske egenskaber, også gør rummet anvendeligt til andre formål.  Jonas styrketræner eksempelvis i rummet med motiverende indhold på lærredet 🙂 

Vildt lyd setup og installation 

Når man sidder i den nærmest perfekte akustik i Jonas biograf, hvor alle højttalere (på nær “dør højttaleren”) er skjult for øjet, har man ingen anelse om hvor vild en installation Jonas rent faktisk har været ude i.   

Al elektronik er i hovedhuset

Alle forstærkere, processorer og afspillere er monteret i et 19” rack et godt stykke inde i bunden af husets bryggers.  Her står et full size rack ved siden af vaskesøjlen proppet til randen med professionelle Crown forstærkere til de aktivt delte front kanaler og subwoofere, samt hele 3 stk Lexicon DD8, der er 8-kanalers switchingforstærkere til de mange surroundkanaler.  

Pænt goddag til 12 kanaler ren testosteron.. I modsætning til hvad mange tror, spiller disse “Thors hamre” utrolig flot i samspil med JBL M2 monitorerne. 3 stk 12000i trækker de seks subwoofere.

Opstarts Sequencere for at sikringerne ikke ryger

Det er ikke muligt at tænde det hele på en gang, uden at sikringerne går, så derfor installerede Jonas også to stk FURMAN CN-3600 16A power conditioners med opstarts forsinkelse, således at de 6 heftige Crown Macrotech forstærkere kan tændes op en efter en.   Vi finder også en Yamaha CX-A5100 processor, der kun bruges til dekodning og volumenkontrol.   Al lydbehandling som niveauer, delays, EQ og distribution af signaler til de mange højttalere håndteres af den sofistikerede BBS Soundweb London processor der modtager signalerne via det professionelle AES67 audio interface, der er ethernet baseret.   Jonas tager ganske enkelt de de-kodede analoge  kanaler fra Yamaha Processoren, A/D konverterer til BBS processoren hvorefter det behandlede signal D/A  og leveres til forstærkerne.   Til A/D og D/A konvertering har Jonas igen været på jagt i den professionelle verden, og bruger en DBX TR1616 til A/D og en Lexicon BOB32  til D/A. 

power-opstart/power conditioners øverst, Yamaha processor bruges kun som volume kontrol og up-mixer, al magien foregår i BBS Soundweb London processoren. I bunden af billedet de professionelle A/D og DA konvertere.

Det hele foregår i 24 bit / 96KHz.   “Jeg kunne godt tænke mig en processor med digital ud for at undgå den ekstra AD/DA konvertering, men Yamaha processoren har nogle fordele f.eks med Dolby upmix på alt som jeg nødigt vil være foruden, lyder godt og så har jeg jo slet ikke brug for alle de features der er i f.eks en Lyngdorf MP-60 eller Storm processor når jeg kører med BBS Soundweb processoren til al lyd tuningen!”. 

Over en kilometer kabel…

Da afstanden fra bryggerset til biografen er ret stor, er der i alt trukket over en KILOMETER kabler i rør til de i alt 25 eksisterende højttaler kanaler samt lidt ekstra til eventuelle fremtidige udvidelser som f.eks wide-kanaler eller flere subwoofere.  “Rørene viste sig at være lidt for små, så det har været et mareridt at få det hele trukket igennem med hjælp fra alskens glidemidler”  fortæller Jonas og krydser fingrene for at der ikke er noget der blev glemt.  

Lige der i de 3 rackunits sidder intet mindre end 24 forstærker kanaler. “Kun” 18 af dem er i brug og driver alle surround og top kanaler i biografen. De ekstra kanaler skal måske bruges senere.

Betjening, Kilder & Up-Mixning

Betjeningen af biografen er såre simpel.  Kilden er en Nvidia Shield og hertil en Zidoo media player der mest er for at prøve at se hvad det er.   Film rippes fra Blu-ray og ligger tilgængelige på husets Synology server med 8 diske. Yamaha Processoren er sat til at benytte Dolby upmix, således at lydformater der ikke benytter alle kanalerne i systemet, up-mixes intelligent og “rigtigt” lydende med Dolbys up-mixer, som vi flere gange konstaterer gør et rigtig fint og velafbalanceret job, både med musik og film med færre kanaler.  Med Yamaha processoren fungerer det tilmed med DTS lydspor, der i nyere processorer ikke kan benytte Dolby upmix på grund af de to konkurrerende formateres interne pjat. 

Streaming, NEJ TAK!

Vi snakker også om kilde-formater, om streaming vs. disk, – og her er Jonas helt klar i spyttet: “Jeg gider bare ikke streaming på grund af kvaliteten, så skal jeg se en film, så er det altid fra disk, som jeg gladeligt køber”.

Jonas køber blu-ray og UHD diske, der rippes og afvikles via en Nvida Shield. På et system i denne klasse er kvalitetsforskellen til streaming virkelig noget der kan ses, høres og mærkes!

Økonomisk billede:

Når det kommer til projektor og lærred, har Jonas taget en anden tilgang og gået efter at få så meget for så lidt som muligt. 

Titte-bøh til den lille, men meget lysstærke projektor. Den er monteret i en hush box, men larmer så lidt at det ikke er nødvendigt at lukke helt ind til objektivet. I det hele taget, er den eneste fremmedlyd i Jonas biograf, når man tænder for køle/varme anlægget.

Her er der installeret en Optima UHZ4000 laser projektor, der er valgt for sin store lysstyrke (hele 5.500 ANSI Lumen) , 4K opløsning, HDR kompatibilitet og lavt støjniveau.  Den skyder mod et billigt 4.25 meter Sheerweave scope format lærred (gain 0.8).  Ikke desto mindre, leveres der en ganske hæderlig og engagerende billedkvalitet der imponerer til prisen.   

Med diverse langt dyrere projektorer frisk på nethinden, kan jeg jo selvfølgelig godt se, at der er tale om en billigere projektor hvad angår dybde, liv og “vibrancy” i billedet.  Der mangler noget tekstur, men det er ikke som nat og dag i forhold til projektorer der koster 10 gange så meget.   Det lyse tæppe og de mørkegrønne vægge, tager også lidt af den mulige kontrast, men på trods af det,  er der intet der er distraherende.   Løsningen er imponerende lysstærk på det store lærred, og HDR mapping og højlys virkede utrolig velafbalanceret og viser hvor langt man kan komme for relativt få penge!  

På trods af, at projektoren endnu ikke har fået en professionel kalibrering, stod billedet på “Topgun Maverick” ganske farve korrekt.  Det er ganske enkelt imponerende så langt man kan komme billedmæssigt for de penge der er brugt her, og så er optima projektoren tilmed så lydsvag at den ikke behøver at blive pakket helt væk.  

Review af oplevelsen:

Fra man pænt tager skoene af og sætter fødderne på det lækre, tykke gulvtæppe i biografen, sætter sig godt til rette i de forbløffende komfortable Haga stole, er der den helt rette stemning i denne “lyd porno” biograf.  Akustikken er helt perfekt. Rummet er velkontrolleret uden at være dødt. 

Blødt tæppe og lækre detaljer med det skjulte kant lys!

….er der for mange højttalere?

Mit første mål er at høre om Jonas har gjort en fejl ved at installere så mange højttalere.  Det er nemlig op til hans tuning at få det hele til at spille, så det opleves som en homogen og præcis “lydboble” uden faseproblemer kanalerne i mellem.    Fra de første 30 sekunder af den forrygende Dolby ATMOS film “Gravity” opdager jeg, at det her bliver en fantastisk eftermiddag.  WOW!  Definitionen og separationen i lyden er ganske enkelt FORRYGENDE.  

Her ses hvordan højttaler matrixen håndteres i BBS systemet der er node/modul baseret. Smart og overskueligt. Her er kontrol på et niveau der klart overstiger alle gængse surround processorer på markedet!

Man har heller ingen anelse om, hvor den ene højttaler starter og den næste slutter.  Der er ganske enkelt flere klassers forskel til andre hjemmebiografer jeg har hørt på det punkt. Panoreringer opleves utroligt præcise.   Jeg konfirmerer dette b.la andet med et mix jeg kender 100% i alle aspekter, fordi jeg selv har mixet filmen, – og konstaterer at jeg faktisk aldrig har hørt panoreringerne være så præcise. Der er heller ikke noget som helst at komme efter med tonaliteten.  Om det kommer ud af venstre front eller et sted bag dig, lyder fuldstændigt ens, tonalitetsmæssigt.   

Her et screenshot fra Jonas egen software, der på billedet viser alle refleksioner fra alle kanaler.

Headroom to die for!

Det næste der imponerer er hastigheden og dynamikken.   Det her system kan starte og stoppe hurtigere end lynet.   Der er et forrygende headroom til stede på en virkelig grandios skala.   Sammenlignet med f.eks demo biografen hos RoomAV jeg tidligere har besøgt, hvor små højttalere leverer en i relation til størrelsen gigantisk oplevelse, er Jonas biograf en gigantisk oplevelse, der leveres med en afslappet selvfølgelighed, der afslører at der er så meget mere “på lager” i hanerne.  Ved referenceniveau er vi ikke i nærheden af grænserne for ydelsen på det her system.  Som amerikanerne siger: “There is no replacement for displacement”.

Jonas er særlig stolt af bas responsen INDEN nogen form for EQ, eller rumkorrektion (dog efter crossover!) fra subwooferne der her vises fra 20 til 100 Hz (fronterne deles ved 80 Hz, og er ikke med i grafen). Den røde linje er gennemsnittet idealet og den grå viser responsen over de 4 forreste siddepladser. Lige i skabet.

Med et par favorit klip afviklet via den nye Zidoo afspiller som vi betjener via en app,  bliver jeg suget ind i filmens verden, og vil egentlig bare gerne nyde denne mesterlige biograf tage det ene efter det andet klip under behandling.   Vi ser ikke kun vilde lyd film, men også helt nede på jorden soundtracks from f.eks “Spies og Glistrup” der fordi man er så omhyldet af fortællingen bare bliver til filmoplevelser man får lyst til at dykke ind i.  

Ingen resonanser eller mislyde

Jeg udfordrer systemet til det yderste med introen i “Edge of tomorrow” , hvor det går totalt amok i subwooferne der får deres sag for, til et punkt hvor vi kan tjekke om baffle væggen nu også er skruet rigtigt sammen.   Det er den!  Tilmed har Jonas sørget for at den er afkoblet fra sidevæggene, hvilket forhindrer at lyden kan forplante sig utilsigtet.  Dog sidder jeg lidt med en fornemmelse af, at der måske mangler lidt “krops-påvirkende” bastryk i salen.  Jeg oplevede det ikke som en “room-mode” hvor der kan være total mangel på bas et sted, og overvældende tryk et andet sted i rummet, men trykket er ikke så fysisk som jeg eksempelvis oplevede det i RoomAV´s demo biograf, der tilmed har noget mindre subs.

Jonas leger også med tanken om at prøve at montere buttshakers i sæderne. . 

Her ses surround kanalerne og akustik optimeringerne i sidevæggene, herunder diffusere.
Her Jonas software der viser hvor akustikpanelerne skal placeres og hvilken type der er mest optimalt til at dæmpe de tidlige refleksioner.

Inspirerer til at høre musik

Efter have have nydt et par timer med alle mulige forskellige filmscener er jeg så inspireret til at høre musik på systemet, fordi opløsningen simpelthen er så god.   Jonas system her, leverer følelsen af skala fra de store kommercielle biografer, men også opløsning og et niveau af detalje der normalt ikke høres i biografernes noget “grovere” PA-systemer.     Det er her at valget af de forrygende JBL M2 studiemonitors viser sig fra sin bedste side.   De giver nemlig noget indsigt og en mellemtone opløsning der er de absolut bedste hornhøjttalere værdigt. Vokaler står virkelig flot.

Jeg spiller en række topklasse surround optagelser, b.la med drengekor, hvor man transporteres til en kirke og får serveret de mange stemmer med en utrolig luft og detaljeringsgrad, uden nogen former for “ringing”.   Det eneste der faktisk irriterer mig i denne biograf er manglen på en helt perfekt symmetrisk “centerplads”, da Jonas har valgt romantikken med to sæder mit i salen over det perfekte egoist AV-nørd sæde 😘.   Det savner jeg lidt, især når der høres musik, da jeg oplever den forskel 30 centimeter gør for præcisionen i lydbilledet.     Frekvensbalancen er utrolig jævn på alle de forreste siddepladser, hvor at den store indsats er blevet koncentreret. Jeg glemmer dog at tjekke lyden på den bagerste række, hvilket Jonas iflg ham selv var glad for 😄

Jonas har valgt romantikken med to sæder mit i salen over det perfekte egoist AV-nørd sæde.”

En fantastisk oplevelse!

Lad biografens mørke sænke sig, og rejs ind i filmens og musikkens verden!

Samlet set, er jeg fyldt med beundring over hvor fedt et resultat Jonas har opnået med denne drøm af en DIY hjemmebio.   Alt er holdt enkelt og clean, med simpel betjening, gode sæder, og ingen “tingel-tangel” der kan fjerne fokus fra filmen.  Man pakkes ind i filmoplevelsen fra første sekund.  Det er et ægte  “AV tempel”…og for fanden altså… hvor er det smukt!  

Udstyrsliste,  ca. nypriser (klik på links for mere info)

Udstyr Produkter nypriser
Forstærkere 3 x Crown MacroTech 5000i (LCR)

3 x Crown MacroTech 12000i (subs)

3 x Lexicon DD8 (Surrounds+Ceeling)

          274.000
Processor
DSP
AD-DA
1 x Yamaha CX-A5100 Processor

1 x BSS Soundweb London BLU806DA DSP
1 x Lexicon BOB32 DA
1 x DBX TR1616 AD

132.000
Højttalersystem 3 x JBL M2 (LCR)
6 x JBL SUB18 subwoofers (modified)
18 x JBL Pro 8320 (ja, 18 stk)
309.000
Lydsystem i alt Nypriser 715.000
Projektor Optoma UHZ 4000 4K Laser           30.000
Lærred 4,25 meter bred 2.35:1 Sheerweave lærred, Vævet, 0.8 gain             4.000 
Billede i alt 34.000
Opbygning, stole, kabling samt diverse 1 x Haga Arizona, 4 personer med kopholder

4 x Jysk Hovborg
div. Akustik materialer
2 x Furman CN-3600 power sequencers
1 KILOMETER sommer kabel
6 x Beyerdynamic MM1 mics + 8 kanals lydkort til udmåling.

          106.000
Afspillere Nvidia Shield

Zidoo Z9X

            2.000

2.000

Kontrolsystem Intet
Total, listepriser BEMÆRK, LISTEPRISER. MEGET AF UDSTYRET ER KØBT BRUGT, MEN DET ER FOR PINLIGT AT SKRIVE HVOR MEGET JONAS HAR KREJLET 😜. 861.000

 


Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter eller medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig rådgivende konsulent og “youtuber” med kanalen “Stjernholm Reviews”.

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan også følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews 

Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf

Denne artikel er en del af serien: Hjemmebioreview

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.