Forside * Tests

MINITEST: Sennheiser IE900 – en ny standard for lyd på farten?

-

Nyt “i øret” flagskib fra Sennheiser – IE900

Med IE 900 sigter Sennheiser efter audiofile der ønsker en helt kompromisløs in-ear hovedtelefon.  Det vækkede naturligvis HIFI redaktionens interesse, der har fået et eksemplar til test inden premieren. 

Teknik

Annonce:

Den nye IE 900 kan prale med Sennheisers proprietære X3R-transducer, en raffineret version af firmaets 7 mm audiofile bredbånds transducer med et unikt tredobbelt absorberings system. 

Man er ikke i tvivl om, at der her er tale om noget specielt, allerede fra det øjeblik man rører ved de bittesmå IE900 “ørestykker” for første gang.. De fræses fra en enkelt aluminiumsblok for at skabe høretelefonernes unikke T3CA-system (triple-chamber absorber). Absorberings systemet blev oprindeligt udviklet til IE 800 og har den næste generation af det patenterede absorberings system, der bruger tre kamre og en akustisk hvirvel, der fræses ind i dysen for at imødegå maskerings effekt.  Dette akustiske fænomen opstår, da det menneskelige øre ikke kan opfatte højfrekvente lyde ved et lavt lydstyrke, hvis der er højere lyde i et lavere frekvensområde på samme tid. Ved at fjerne energien fra maskerings resonanser forhindrer absorberings systemet uønskede toppe, hvilket skulle sikre at vi med IE900 får alle detaljerne med.  

Jermo Köhnke, produktchef hos Sennheiser, siger i pressemeddelelsen: ”Ingen detaljer er for små, når du stræber efter at sætte et nyt benchmark inden for bærbar lydkvalitet. Vi har designet alle komponenter i IE 900 til at arbejde sammen om at levere en ekstraordinær lyd ydelse, uanset om det er i lange lyttesessioner hjemme eller på farten, behøver lyttere aldrig gå på kompromis med deres musikoplevelse.”

Meget lette

Hovedtelefonerne er ekstremt lette og smidige. En nyudviklet membranfolie giver en høj grad af indre dæmpning, hvilket sikrer minimeret naturlig resonans og forvrængning (THD: 0,05% ved 94 dB, 1 kHz). Med en frekvensrespons på 5 Hz – 48.000 Hz kan man vist roligt kalde IE900 for “high resolution” in-ears! 


Smarte kabler

Takket være det højtydende Fidelity Plus MMCX-stik kan man skifte kabel lynhurtigt med IE900.  Dybere integration i huset giver bedre stabilitet for det forgyldte stik. Høretelefonerne leveres med et ubalanceret kabel med et 3,5 mm stik og balancerede kabler med 2,5 mm og 4,4 mm stik. Kablerne er meget robuste, og virker som noget der næsten er uforgængelige. 

Lækkert tilbehør:

Ud over de 3 kabler, leveres IE900 med en lækker opbevarings æske og 6 forskellige øre adaptere i silikone og hukommelseskum.   Det kan godt tage noget eksperimentering af finde ud af hvad der sidder helt perfekt (hint: det er ikke sikkert at det er helt samme størrelse du skal bruge i hhv højre og venstre øre!) .

Lyttetest:

Alle der læser mine reviews ved godt, at jeg ikke er særligt begejstret for hovedtelefoner man stikker ind i ørerne.  Jeg bryder mig ganske enkelt ikke om “kroppens støj” (som i halshvirvlernes knirken, kroppens puls eller rygsøjlens stødabsorbering når man går) der høres introduceres når man lukker øregangen, og den semi-konsistente (og dermed upræcise) basrespons der er 100% afhængig af om øregangen forsegles helt eller ej.

Når det er sagt, er der masser af situationer, hvor man virkelig kan ønske sig in-ear type hovedtelefoner, – f.eks når man ligger ned i sengen på siden, under en hjelm, under sport, på en scene,  eller bare når man bare gerne vil have at hovedtelefonen er meget diskret. 

Efter at have fundet den bedste tilpasning der forsegler øregangen bedst muligt, tilslutter jeg i første omgang den til en IFI iDSD Diablo (testet her) via den balancerede udgang. 

Her kan jeg konstatere at IE900 er yderst effektiv, og man skal virkelig passe på med hvor højt der er skuet op, selv i Diabloens laveste indstilling. 

IE900 leverer, – (når den er forseglet 100% perfekt i øregangen) en meget imponerende bas respons.  Det konstaterer jeg f.eks med Yello`s “Siren singing” hvor der både er dynamik og bas af den anden verden.  Jeg synes dog at IE900 godt kan presses mere end hvad godt er ved højt niveau, – især når den er spændt foran et monster som iDSD Diablo, naturligvis.   Der leveres detaljeret balance i hele frekvensspektret, med en ekstremt langtidsholdbar neutralitet.   I DIREKTE sammenligning med firmaets store topmodel i lukkede hovedtelefoner, HD820 (testet her)  kan jeg godt mangle noget mere “sødme” og silkeblød top-end. 

Tilbage I et “reality check” med et sæt Apple Airpods Pro, resettes hjernen – og skiftet til IE900 afslører en nærmest gudkommelig, nærværende lyd i direkte sammenligning, – der næsten tager pusten fra en.  En reminder om, at der må være virkelig mange mennesker derude, der ikke ved at de præsenteres for musikken som en skygge af sig selv i dagligdagen. 

 “En reminder om, at der må være virkelig mange mennesker derude, der ikke ved at de præsenteres for musikken som en skygge af sig selv i dagligdagen”

IE900 minder os om, at hvis man er villig til at bruge et kabel og knapt 10.000 på et sæt IE900 in-ears, – så ligger der også intens musikoplevelse på et niveau der ikke står i skyggen af ret meget.

“en intens musikoplevelse på et niveau der ikke står i skyggen af ret meget”


Sennheiser IE 900 vil være tilgængelig fra juni med en vejledende pris på 9.700 DKK.

Læs mere og se video hos Sennheiser

 

 

Denne artikel er en del af serien: HIFI Hovedtelefoner

Denne artikel er en del af serien: Hovedtelefoner

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.