Forside Produkter HiFi & Surround

STORTEST: 6 trådløse hovedtelefoner i 2-4.000 kr. klassen. Er dyrest bedst?

-
Dit anmelder team Marcus Stjernholm, 25 og Morten Stjernholm, 48 her iklædt nogle eksotiske hovedtelefoner 🙂

Er det tid til nogle bedre hovedtelefoner til dagligdagen?

Er du træt af flad lyd fra et par Apple AirPods, og vil du forkæle dig selv med noget trådløs kvalitetslyd? Der er mange trådløse hovedtelefoner på markedet, men hvilken er den bedste i den lidt tungere ende? Det har recordere.dk`s frygtløse søn/far test-team, der i denne test består af Marcus Stjernholm (25 år) og Morten Stjernholm (48 år), kastet sig ud i at finde ud af, i en gruppetest af 6 wireless hovedtelefoner i klassen under 4.000 kroner.

Testen er foregået således, at vi giver alle hovedtelefonerne karakter i 11 forskellige vurderings kategorier:

Annonce:

Design
Komfort
Opsætning
Lydkvalitet
ANC (noise cancelling) kvalitet
Transparency kvalitet
Daglig Betjening
Telefon funktion, Lydkvalitet
APP
Tunings muligheder af lyd
Taske, kvalitet, beskyttelse

Da alle hovedtelefonerne ikke nødvendigvis har en app, taske eller tuningsmuligheder for lyden, har vi valgt at lave to karakterer med og uden, således at karaktererne kan sammenlignes direkte.

Gennemsnittet af vores karakterer lægges til grund for bedømmelsen. Karakterskalaen vi benytter er 12 skalaen der har 7 trin, og er konverteret til recordere.dk`s 10 point system. Det er ikke helt så finmasket som 10 point skalaen, men alle ved til gengæld hvad “den jævne præstation” er.

Testholdet har haft hovedtelefonerne med hjemme, brugt dem i dagligdagen og lyttet mange timers musik på dem, således mener vi, at grundlaget for testens resultater er top i orden.

I det følgende gennemgår vi hovedtelefonerne en for en

 


DALI IO-6, “stjæler” et design og slipper afsted med det.

Design der er temmelig “inspireret”

Ved første øjekast på DALI IO-6, udbryder testholdet: Den ligner jo en B&O H9!! Det er tydeligt, at man er kraftigt “inspireret” af designet fra deres landsmænd hos B&O. De er ganske flotte og benytter nogle fine materialer, men så tager man B&O H9 i den anden hånd og bemærker at DALI`s “attention to detail” og materialer ikke er helt på samme niveau som B&O…

Bærekomfort er noget varm i længden

Komforten er god og vi mærker ikke noget til den ellers lidt hårde bøjle på toppen af hovedet, som er gemt fint under en dejlig pude og selve ørepuderne er store og runde. Der går dog ikke længe, før det hele føles lidt varmt omkring ens ører. En tendens, som går igen med B&O H9.

Tasken deler vandene

Den medfølgende taske, ligner ved første øjekast en toilettaske med et DALI logo på. Marcus mener at formen og farverne på tasken ikke er noget, der vil give ham lyst til stolt at tage den under armen, men selve tasken tilbyder en ok beskyttelse og så har den et lille håndtag, så den nemt kan transporteres rundt. Tasken er også en af de lidt større og klodsede i denne test, hvilket nok skyldes hovedtelefonerne ikke kan foldes sammen.

Enkel opsætning

Opsætningen er super nem, simpel bluetooth parring.
Der er ingen tilhørende APP, hvilket for os lidt er et “det behøver man ikke, så gode er de”-statement her i 2020, hvor der nærmest er en app til alt. Det er egentlig meget rart at det bare er “plug and play”, men vi føler ikke helt de kan stå alene og vi savner at kunne ændre lidt på dem og tune lyden lidt mere til vores personlige præferencer.

“vi savner at kunne ændre lidt på dem og tune lyden lidt mere til vores personlige præferencer”

Lidt hård lyd i toppen

Selve lydkvaliteten er dog god og det må siges at være noget af det vigtigste. vi får lyttet til Humac Nature, P.Y.T og Billie Jean fra Michael Jacksons ‘Thriller’ under testen og imens vi lytter hører, vi de små shakere, hi hats og detaljer i vokalen og synes alt i alt at det faktisk er en ret god oplevelse. Lyden er dog noget hård i toppen og igen: det ville være fedt med muligheden for at tune lidt her.

Smart ANC standby funktion

Når vi slår ANC til pumper de bassen op, som er lidt en tendens igennem hele testen med mange af hovedtelefonerne, men her synes vi ikke det er så ekstremt.
ANC’en lukker dog ikke så meget af, som vi personligt ønsker, men når musikken spiller højt kan man intet høre omkring en. Når man slukker sine hovedtelefoner plejer ANC’en også at slukke, men her slukker ANC’en først efter 8 timer, så man eksempelvis ikke får støj fra kabinen, hvis man falder i søvn på flyveren. Det synes vi egentlig er en meget fin feature, som helt sikkert kan blive brugbar.

Transparency mode er testens dårligste

Transparency funktionen er ikke den vildeste oplevelse. Uden musik slog vi det til, men vi kom aldrig ind i rummet omkring os. Der kom også lidt “processing noise/russisk radiostøj”, når det er slået til og i et nummer som Michael Jacksons “Billie Jean” bliver den fede intro med den store tromme og den skarpe snare lige 20% mere fesent at lytte til, hvilket er en skam.
Kommer der en og prikker dig på skulderen og taler til dig vil man dog være i stand til at høre dem, når transparency er slået til.

ANC og Transparency har også en dedikeret knap, som dog sidder irriterende langt nede på højre ørekop. Den er ikke der, hvor man intuitivt gerne vil have den, men efter lidt tilvænning er det okay.

Daglig betjening der ikke matcher prisen

Den daglige betjening har vi det meget ambivalent med, da vi normalt er stor fans af knapper. Knapper er klart for os den hurtigste og nemmeste måde at betjene på, men den store plastikplade man skal trykke på føles ikke specielt premium. Når vi trykker på siden kan vi tydelig høre klikke lyden, hvilket ødelægger lytte oplevelsen lidt. Derudover tog det os også lidt tid at finde ud af, hvordan man skruede op og ned, da man skal ret langt op og ned for at finde det rette “usynlige” sted at trykke. Ved betjening af volumen er der også en irriterende lille forsinkelse, der virker generende hvis man lige skal skynde sig at skrue op og ned.

“Ved betjening af volumen er der en irriterende lille forsinkelse”

Opladning med USB-C og smart batteri-indikator

smart lille detalje feature med indbygget batteri indikator i flere trin

Som Mac-brugere er testholdet store fans af ideén om at USB-C bliver brugt til alt, så man kan benytte en enkelt oplader til alle ens enheder en dag. Der er også en lille batteri indikator på selve hovedtelefonen, som vi personligt synes er en fed feature, så man ikke skal ind i en eller anden app eller widget på ens enhed for at se hvordan batteristatus er.

Telefon funktion

Når man får en indkommende opkald trykker man en enkelt gang på midten af pladen på højre side, hvilket føles meget intuitivt. Selve lyden er ok og personen i den anden ende hører en fint.

En fin mellemlanding

Når alt kommer til alt, så får man en fin og velafbalanceret hovedtelefon med en god lyd. Holder man dem op mod sin danske bror fra B&O, som koster 1000 kr mere, så føler vi helt klart, at man får det man betaler for, for de de 1.000 kr man sparer i forhold til H9, er betalt med manglende app, dårligere materialer, mere klodset betjening og knap så overbevisende lyd.

Afspilningstid med Bluetooth og ANC: 30 timer
Oplader: USB-C

 


TECHNICS EAH-F70N, Japansk elegance uden erfaring

Fed taske & minimalist design

Technics EAH-F70N ankommer i en hård sort taske med en fin læder-finish, der både er lækker og tillidsvækkende. Inde i tasken er der også plads til lidt ledninger eller ens opladerkabler, som er en fin detalje. Den minder meget om den Sonys WH-1000XM3 også kommer i. Beskyttelsen er i top når man transporterer dem i tasken.

Opsætningen er super nem og her er der ikke meget at tage fejl af. Technics har som DALI IO-6 ingen app, og dermed er der ikke nogen ekstra muligheder for tuning af lyden.

Tasken er dog ikke det eneste sted, hvor Technics EAH-F70N og Sony WH-1000XM3 har noget til fælles. Designet er på begge meget enkelt og klassisk uden alt muligt fancy og det er nok de to hovedtelefoner med det mest simple og minimalistiske look i testen.

Det virker til at det er nogle fine og slidstærke materialer de er lavet af.

En af testens bedste tasker. Hård og kompakt

“Tasken er dog ikke det eneste sted, hvor Technics EAH-F70N og Sony WH-1000XM3 har noget til fælles”

Komforten er skøn, – de sidder tilpas stramt på ens hoved, lukker fint af, og den ovale pasform om øret gør at det ikke føles som en ørevarmer. Pasform og komfort minder igen en del om Sony WH-1000XM3, der også er japansk, sjovt nok…

Lyden deler vandende på testholdet. ANC’en lukker fint støj ude, men er meget modtagelig overfor vind, hvilket vi opdagede udenfor mens der blev lyttet til podcast. Vi ser derfor potentielle problemer hvis man f.eks. cykler med dem, sikkert grundet valget af placering af mikrofonerne?

Smart transparency funktion

Hvis der er nogen der lige vil i kontakt med dig, kan man holde højre hånd over hele højre side af hovedtelefonen. Det aktiverer straks “Ambient Sound Enhancer”, som gør at man kan høre lyde omkring dig. En feature, som faktisk føles meget intuitiv og som også findes på Sony WH-1000XM3. Det er tydeligt at Technics har kigget mod den tidligere prisvindende Sony for inspiration til denne hovedtelefon.

Frustrerende knap placering

Det er svært at skelne knapperne på Technics F70 fra hinanden når hovedtelefonen sidder på hovedet….

Resten af betjeningen er dog temmelig frustrerende. Man har f.eks en lille volume “vippeknap”, som bare ikke er en særlig smart måde at indstille volumen på. Knapperne er ikke til at mærke forskel på, – og sidder heller ikke adskilt, hvilket gør at det er meget nemt at trykke på den forkerte knap. Voice feedbacken er utrolig belastende, da den kvindelige low-fi robotstemme bliver meget monoton at høre på.

I det hele taget, så er der bare ikke særlig meget opmuntrende ved betjeningen.. Selv funktionen, hvor musikken automatisk skal stoppe, når man tager dem af, virker kun nogle gange. Momentum 3 og PX7 er langt mere intuitive hvad det angår.

“Voice feedbacken er utrolig belastende, da den kvindelige low-fi robotstemme bliver meget monoton at høre på.”

Lydkvalitet i topklasse – siger den gamle…

Heldigvis vinder F70 især Mortens opmærksomhed på lydkvaliteten. Han siger “Lyden er dejligt neutral, og det bliver man glad for i længden. De har en luftig klangkarakter, med en veldefineret, detaljeret mellemtone og tydeligt bedre mikro dynamik end de fleste af konkurrenterne. Det er tydeligt, at Technics er gået efter at levere fin lyd til prisen uden for mange “dikkedarer”. Marcus er dog ikke enig på denne hovedtelefon, som han finder gennemsnitlig lydmæssigt.

Operationen lykkedes, men patienten døde

Der er mange fine funktioner på denne hovedtelefon, men nogen vil nok komme til at savne en app med lyd justeringsmuligheder. Batteritiden i forhold til konkurrenterne er kortere, og den fnidrede daglige betjening trækker ned. Operationen lykkedes altså for Technics, der demonstrerer en lydmæssig kompetence (siger Morten), – men patienten døde lidt undervejs. vi er dog spændt på, hvad Technics formår at lave i en anden udgave længere nede af vejen.

Afspilningstid med Bluetooth og ANC: 20 timer
Oplader: Micro-USB

Udmærkelser: Perfekt taske, minimalist design, lydkvalitet

 


SONY WH-1000XM3, tech amok supertilbud

Den prisvindende Sony WH-1000XM3,  deler minimalist stil med den ligeledes japanske Technics EAH-F70N.

Testens mest kompakte sammenfoldning

WH-1000XM3 kan foldes helt vildt godt sammen, så den stort set ingenting fylder. Det er også det, som gør at den kommer i testens mindste taske, der også udmærker sig ved at yde rigtig god beskyttelse da den er hård.

Testens mest kompakte taske, der samtidig yder virkelig god beskyttelse. Smart sammenfoldning af hovedtelefonen gør det muligt.

Indbygget ANC også uden ANC….

Som med F70 er komforten er fremragende, og også her oplever vi at der bliver lidt varmt omkring ens ører, men det er måske også et tegn på, hvor godt de sidder på hovedet og lukker af. Faktisk oplever vi at de lukker så godt af, at vi ikke hører den helt store forskel på omgivelserne, når vi slår ANC til og fra.

ANC ændrer meget på klangkarakteren

Vi blev aldrig fans af Sonys ANC, da klangkarakteren svulmer unødigt op når det er slået til, med anseelige ekstra mængder bas, som vi synes går ind og giver en lidt overstyrende lydoplevelse. Den audiofile lytter vil i hvertfald nok takke pænt “nej, tak” til den oplevelse.

Fremragende transparency funktion

Hvor ANC’en totalt fejler, så har de virkelig ramt en god balance med deres transparency funktion, som de kalder “ambient sound”. Når man slår det til, er det meget neutralt og uden den store påvirkning af lydkvaliteten. Funktionen måtte dog godt være en smule mere gennemtrængende og den lukker ikke bare alt lyd omkring dig ind, så snakker folk til dig skal de ikke være stå for langt væk.

Vi kan ikke genkende de lydmæssige roser som WH-1000X tidligere har fået i dette selskab..

“Vi kan ikke genkende de lydmæssige roser som WH-1000X tidligere har fået i dette selskab..”

Lydkvaliteten blæser os ikke bagover og der mangler finesse. Vi afspiller sangen “Pretty Please” fra Dua Lipa’s nye album, som er et moderne take på 80’ernes lyd med en god omgang slap bass og her bliver vi ikke rigtig lystige, som vi eksempelvis gør med Sennheiser Momentum 3, som har væsentlig mere energisk entusiasme. Afspiller vi det første minut fra “Who Is It” af Michael Jackson fra Dangerous pladen, som har en af de fedeste introer, så lyder det hele også lidt fladt, hvor det i stedet burde blæse en bagover, når trommerne rammer ca. 21 sekunder inde i nummeret.

Katastrofal app-oplevelse

Hvis man vil lave verdens bedste burger, handler det ganske enkelt om at begrænse sig, og bruge de bedst tænkelige råvarer og finde den perfekte balance mellem fedt, syrlighed, sødme og saftighed. Sony gør lige det modsatte med deres headphones-app, der er som en kaotisk burger fyldt med alt lige fra ost til sardiner. Værst af alt er dog, at funktionerne ikke er prioriterede og de fleste af dem intet godt gør for din lyd eller brugsoplevelse.

Det lækre minimalist design fås også i en flot lys farve!

“Værst af alt er dog, at funktionerne ikke er prioriterede og de fleste af dem intet godt gør for din lyd eller brugsoplevelse.”

Når man har hentet deres app,  sidder man altså med et hav af muligheder. Man kan tage et billede af begge ører(!), så den kan tilpasse Sonys 360 graders audio, som du derefter finder ud af at det kun virker med Deezer og Tidal… Altså efter du har gennemgået en længere opsætning….naturligvis…  Man kan bruge lang tid på at rode med deres equalizer (hvis man ellers kan finde den) , man kan sætte ANC på 20 forskellige niveauer, få en “live” eller en “club” oplevelse, hvor musikken pakkes ind i kunstig rumklang, hvilket aldrig har været interessant i mere end 15 sekunder. Man kan også komme til at slå en fast position i Sonys ligegyldige 360 graders audio til, så du ikke fatter hvorfor lyden er så dårlig.  Man kan så meget i den her app, at man ikke aner, hvor man skal starte, – samtidig med man er lidt nervøs for at få slået et eller andet til eller fra man ikke ved hvad er.

En rodebutik, hvor der ender med ikke at gøre noget godt.

Resultatet af at ville det hele er i dette tilfælde at Sony ikke er specielt GODE til noget af det. Vi vil hellere have en simpel ret med masser af god smag når det kommer til musik!

Less is more, Sony!

Testholdet var enige om, at Sony må have glemt at “less is more” og at den gennemsnitlige bruger, vil nemt kunne blive væk i alle de grundlæggende ligegyldige funktioner der er proppet ind i headphone-app’en. Man kunne i det mindste gøre mere ud af at forklare funktionerne, eller lave et “basic” lag i appen med de funktioner man vil bruge dagligt, og så smide alt alle fjollerierne der vil ødelægge lyden på et utal af måder om på en “fjolle side”.

Det værste er, at de funktioner man faktisk har brug for, er gravet ned i alt fnidderet og det hæmmer den daglige betjening.

Skizofren daglig betjening

Den daglige betjening er ikke konsistent, og virker som om at Sony ikke helt har kunne bestemme sig for om de skulle gå all in på deres touch-plade, eller om de skulle bruge knapper. Der er to lidt anonyme tænd/sluk/bluetooth og NC/Ambient knapper. Her finder man også muligheden for at sætte et jackstik til, hvis man ønsker kablet lyd. På højre side kan hovedtelefonen betjenes via touch der kræver lidt tilvænning. Dog blev vi aldrig venner med måden man skruer op og ned. Det bliver en lidt akavet touch manøvre og vi synes responsen er for langsom.

En hovedtelefon der vil for meget, men også tilbyder fantastisk value for money!

Alt i alt er det en afsindig god hovedtelefon til prisen, og testens topscorer i kategorien value for money.  Vi synes der er en del skønhedsfejl som f.eks en ANC, der ødelægger lydoplevelsen. En hovedtelefon, som kan meget, men som også vil for meget. Du får Fin grundlyd, fed taske, testens bedste pris,  og en drøm for enhver der hurtig bliver træt af at høre musik, og hellere vil lege med de næsten endeløse muligheder for at ødelægge lyden på alskens kreative måder 😀

Sådan forestiller vi os at Sony Headphones app blev udviklet 😉

“Du får Fin grundlyd, fed taske, testens bedste pris,  og en drøm for enhver der hurtigt bliver træt af at høre musik, og hellere vil lege med de næsten endeløse muligheder for at ødelægge lyden på alskens kreative måder :-D”

Afspilningstid med Bluetooth og ANC: 30 timer
Oplader: USB-C

Udmærkelser: Topscorer Value for money, mest langt ude app, flest muligheder for at ødelægge lyden.

 


B&O H9 generation 3, klassisk klasse, der stadig kan få dig på skadestuen

Ny vin på gamle flasker

B&O H9 er lidt en gammel opskrift. De minder utrolig meget om forgængeren H9i og den væsentlige forskel er bare at den nye H9 tilbyder GVA (Google Voice Assistant), Transparency og har fået en ny bass port, som giver en endnu dybere bas.

Et design så godt, at de frister andre til at stjæle det

Designet er klassisk B&O og der er ikke sparet på noget, hvilket man heller ikke burde forvente af både prisen og af B&O. Der er lammeskind om ørepuderne, anodiseret aluminium og ægte okselæder, som fuldender designet og efterlader et meget tilfredsstillende indtryk.

Komforten kan føles lidt hård i længden

Komforten deler en del ting med DALI IO-6 eftersom de næsten er identiske i størrelse af ørekopper, osv. Ørepuderne bliver lidt varme og har ikke specielt meget plads til ørerne, hvilket godt kan stramme lidt i længden. Vi oplever også at bøjlen på toppen af hovedet begynder at føles lidt hård, – og det skyldes måske at den ikke er pakket specielt godt ind.

Testens bedste app med eksemplarisk instruktion

Opsætningen er super nem og man bliver hjulpet rigtig god på vej af deres app, som vi faktisk synes formår at klæde en rigtig godt på. Der er en super fin introduktion til ens nye hovedtelefon og der er endda også videoer, som fortæller dig alt man skal vide. Super tjekket. App’en er simpelt bygget op, men den er ret tung og vi oplevede en del reconnects imellem hovedtelefon og app.

“Der er en super fin introduktion til ens nye hovedtelefon og der er endda også videoer, som fortæller dig alt man skal vide”

Testens bedste og enkleste lyd tuning

App’en giver dig også en rigtig fin og tiltrængt mulighed for at tune lyden, hvilket gøres med testens bedste og mest simple tone kontrol system. Lidt som ved Sennheiser app skal man trække rundt på en lille bold, men her er der ingen forvirrende visuals og er man ikke typen, der gider at fedte rundt med det har B&O også sørget for nogle presets, som: commute, clear, workout og podcast, som lidt tager hver deres lyd til det ekstreme efter vores mening.

Testens bedste lydtuning. Enkel og forståelig, også for novicer.

H9 lyden er rigtig “imponator” bass tung ud af boksen, hvilket sjældent holder i længden! Da vi spillede Logic’s nummer “Flexicution”, så får man nærmest blæst øjenæblerne ud af sit kranie med bas niveauet i standard lyden – især hvis ANC er slået til.

ANC der ødelægger balancen

ANC på H9 går desværre en del ud over lyden, som får et voldsomt boost i bunden, når det er slået til. Det er som dag og nat. Dog er ANC’en virkelig effektiv og den formår at lukke godt af omkring en, men man må i tonekontrollen hver gang man slår det til, for at kompensere for bass-boostet.

Ligegyldig transparency mode

Transparency på H9 forstår vi ikke rigtig…. Man kan nemlig ikke afspille musik imens, men man kan sagtens høre omgivelserne rigtig fint, når det bliver slået til. Vi tænker dog, at det er nemmere bare at tage dem af end at bruge denne funktion.

En daglig betjening der potentielt kan få dig på hospitalet 😉

Den daglige betjening af H9 er akavet. Man står med fingeren og fedter rundt med fagter på touch pladen i højre side, – og vi fik det aldrig til at føles rigtig naturligt. Det værste er, at man for at skrue op og ned for lyden laver en bevægelse der svarer til “er du dum i hovedet, mand!”… Forestil dig at sidde og komme til at kigge på en bølle med hår mellem tænderne i toget samtidig med at du lige justerer volumen på din H9…

Betjeningen er simpel på papiret, men udførelsen og måden man ender med at bruge det i dagligdagen, gjorde at vi tog os i at hive telefonen frem hele tiden for at betjene hovedtelefonen der.

“Forestil dig at sidde og komme til at kigge på en bølle med hår mellem tænderne i toget samtidig med at du lige justerer volumen på din H9…”

God telefon og voice assistant funktion

Telefonfunktion er fin og begge ender oplever god og klar lyd. Vi kan godt lide den store dedikerede knap på venstre side, som man kan bruge til at få din personlige assistent frem og faktisk er det en rigtig god måde at betjene dem på også (medmindre man synes det er mærkeligt at sige: “skru op” ud i luften, naturligvis).

Testens dyreste – og så er der ikke en taske med?

B&O H9 er testens dyreste hovedtelefon og har som den eneste ikke en taske med, hvilket selvfølgelig er et stort minus. Hvordan skal man transportere og beskytte sin 4.000 kroners hovedtelefon? Lydkvaliteten er i den øverste tredjedel af feltet, og altså ikke helt på niveau med den gennemtænkte Sennheiser Momentum 3, der også følger med på materiale kvaliteten.

Smuk æstetik, der trænger til et friskt overhaul.

B&O har formået at opdatere H9 løbende, og at lave en hovedtelefon i et smukt design, med simple løsninger der dog i praksis er noget akavede at bruge. For de ekstra penge får man altså æstetik, lækre materialer og en udmærket lydkvalitet med fine tilpasningsmuligheder til den personlige smag, men konceptet trænger til at blive gentænkt med virkeligheden in mente.

Afspilningstid med Bluetooth og ANC: 25 timer
Oplader: USB-C

Udmærkelser: Bedste app oplevelse, bedste lydtuning, top materialer

 


BOWERS & WILKINS PX7, Kitsch hipster power

Frem med løvblæseren, folkens!

I den hårde “shell” taske med B&W logo på, ligger der det som Marcus kæreste Rie hurtigt beskriver som “et høreværn”.. Og ja, man ligner lidt en kommunalarbejder i gang med løvblæseren i første indtryk, men så snart vi sætter dem på hovedet bliver de næsten en del af kroppen. De sidder virkelig behageligt, har god plads til ørerne og lukker tilpas stramt, på den helt rigtige måde. Bøjlen på toppen af hovedet og ørekopperne beklædt med sort læder, som også føles behagelig efter en time.

Testens bedste beskyttelse

Super hård taske yder perfekt beskyttelse

PX7 tasken er et hårdt “shell” der vil beskytte hovedtelefonerne i næsten alle situationer. Hovedtelefonen ligger helt foldet ud i tasken, men alligevel føles de faktisk kompakte.

Less is more

Opsætningen er det ret ligetil. Bluetooth knappen er let at finde og parringen går glat. Derefter får vi et chok, da vi ser Bowers & Wilkins app’en har lige under halvanden stjerne på App Store og vi frygter med det samme det værste. Dog overrasker app’en ved at være meget simpel, nem at bruge, – og vi oplever ingen irriterende mistede forbindelser mellem app og hovedtelefon. Der er et dejligt simpelt layout, hvor man hurtigt kan indstille ANC og transparency, (som B&W kalder “ambient pass-through”). Man har også adgang til lidt mere avancerede indstillinger, som hvornår hovedtelefonen skal slukke efter man tager den af mm. Man får også i app’en en god introduktion til hvordan man bruger de forskellige knapper. Vi synes at det er lige tilpas, og holder godt fokus på en god og enkel brugeroplevelse.

Tænker du også på et høreværn, eller er de bare cool? Giv din mening til kende i kommentarsporet!

ANC klæder lyden, og transparency-funktionen er testens bedste

Bowers & Wilkins ANC fungerer virkelig godt, og påvirker næsten ikke klangen. Vi endte dog med for det meste at have det hele slået til, da det lige gav et lille tiltrængt “punch” i lyden. Ambient pass-through fungerer hamrende godt. Man holder knappen på venstre ørekop nede i to sekunder og så får man suget lyd ind fra rummet omkring dig, og musikken spiller upåvirket videre. Det lyder meget naturligt og kan tilpasses yderligere i app’en, hvis man ønsker mindre transparency lyd ind, smart!

Lyd i toppen af feltet

Lyden vurderer vi som værende i toppen af feltet (det manglede også bare, hvis man skal gå rundt og ligne en fra kommunen, konstaterer Morten tørt). De kan ikke helt følge med Sennheiser i direkte 1:1 sammenligning, men vi synes at de overall spiller på et højt niveau, uanset hvad vi kastede efter dem af musik.
Michael Jackson – “Rock With You” lyder dejlig dynamisk, vokalen er tydelig og de små hi-hats og claps er dejligt veldefinerede. “Oppe i tiden” pop tracks fra The Weeknd og Duo Lipa lyder også fint, men PX7 kan godt virke lidt på overarbejde med de meget bastunge numre, som findes i EDM og Trap genren, hvor PX7’erens bastryk ikke helt kan følge med. Her kunne det være rart at kunne tune lyden lidt.

Fed daglig betjening

Den daglige betjening er en sand fornøjelse. Man kan nemt skelne og mærke alt hvad man laver med knapperne. På hver side af den lidt hævede midterknap, hvor man pauser, spoler og tager opkald, sidder volumen op/ned der er meget velfungerende. På venstre ørekop har man en dedikeret knap til at skifte imellem de forskellige ANC niveauer samt ambient pass-through. Når man trykker der kommer der den mest silkebløde britiske accent frem og siger “noise canceling, high” og modsat Technics irriterende robotstemme-bitch fra helvede, så blev Morten helt forelsket. Det tog os lidt tid at lure at pauseknappen også er knappen for at få telefonens personlige assistent frem. Den skal bare holdes inde i to sekunder, men det fungerer fint, og er en stor hjælp i dagligdagen.

Bowers Wilkins appen er enkel og overskuelig.

Telefon funktion

At tale i telefon med PX 7’erne på hovedet er også absolut godkendt.. Lyden er klar og tydelig i den anden ende, hvilket sjovt nok er gennemgående på de hovedtelefoner, der også har en god transparency funktion, da mikrofonerne typisk er bedre.

Testens næstbedste  “value for money”

Samlet set er det en rigtig dejlig og enkel hovedtelefon, hvor alt virker efter hensigten. Næsten alt er gennemtænkt, men app’en mangler lige de sidste 10% og selve hovedtelefonen er for nogen måske ikke ligefrem en designperle…. Men hvem ved, det kan godt være at kommunalarbejder-retro-looket bliver super-cool? Overall, er PX7 en af testholdets topscorere og testens bedste “value for money” samlet set i vores raffinerede pointsystem.

Afspilningstid med Bluetooth og ANC: 30 timer
Oplader: USB-C

Udmærkelser: Testens bedste taske, Runner-up, top lydkvalitet, fin app

 


SENNHEISER MOMENTUM 3, Tysk fornuft og præcision. TESTVINDER!

Vanlig tysk grundighed. Momentum 3, har en simpel vejledning klistret på hovedtelefonen lige til at pille af når man har fået styr på funktionerne.

Skiller sig ud ved første øjekast.

Momentum 3 fra tyske Sennheiser er de eneste hovedtelefoner i testen, som kommer i en lille rund taske. Den er kompakt og egentlig meget praktisk – og sender et signal om at de tør gøre noget andet med det runde design. Tasken tilbyder ikke rigtig en tilstrækkelig beskyttelse, man skal i hvertfald ikke komme til at sætte sig på den. I forhold til størrelsen på hovedtelefonerne så folder de meget kompakt sammen i tasken.

Større end gennemsnittet

Det første vi bemærker ved designet er hvor anderledes de er fra de andre i denne test – på den gode måde. Momentum 3 er sammen med PX7, de to eneste i testen som virkelig skiller sig ud i designet på godt og ondt. Hvor Sony og Technics minder meget om hinanden har vi også DALI og B&O, som helt klart er inspireret af hinanden, men her tør Sennheiser at gå i en lidt anden retning med materialerne og det får det overall design til at kunne noget.

Den runde opbevaringstaske med plads til tilbehør

Større ørepuder = udfordring med briller

Selve komforten er også rigtig behagelig. De er bløde og lukker godt til. Min eneste lille irritation er at de ovale ørekopper er så store at vi tager os selv i at rette lidt på mine briller, da puden er så stor.

Enkel opsætning og god information

Opsætningen er virkelig også en fornøjelse. På hovedtelefon sidder der nogle instrukser, så man med det samme føler dig komfortabel med, hvordan de skal bruges inden man overhovedet får dem parret med din enhed. Når man får forbundet dem i app’en tager den dig også trin for trin igennem, hvordan man bruger de forskellige funktioner, så man er tip top klar.

Testens bedste lydkvalitet

Lydkvaliteten er helt i top. De spiller spiller meget raffineret og har en perfekt balance. Der er en rigtig god mellemtone og dynamisk overskud. De er på en måde dejlig luftige samtidig med de har en velkontrolleret, overskudsagtig stram lyd.
Vi udsætter dem for lidt af hvert for at se om de vil overstyre eller lyde forvrænget, men det er på ingen måde tilfældet. “Humac Nature” af Michael Jackson lyder silkeblødt som det skal og “Ghost n’ Stuff” af Deadmau5 lyder stort og stramt. Det virker ganske enkelt som om, at selve forstærkerne er bedre og mere kraftfulde end de øvrige hovedtelefoner i testen.

Eksemplarisk ANC og transparency der ikke ødelægger lyden

Selv når man går over i deres ANC- eller transparency-modes er lyden i top, og der er ikke nogen negativ farvning af lyden. Der er tre forskellige ANC-modes i Sennheiser app’en, og vi havde dem for det meste i “Anti Pressure”, der virkede som det rigtige kompromis, der blev ved med at være behageligt over lang tid. Med transparency kan en person snakke til dig så du opdager det, men heller ikke mere. Det er ikke testens bedste transparency mode, hvis vi kigger på, at man skal kunne høre alt omkring dig, men i og med den ikke smadrer din lydoplevelse og stadig giver dig muligheden for at høre, hvad der sker omkring dig er det klart godkendt. Smart ville det dog være, hvis man selv kan bestemme hvor meget man vil generes i nogle trin.

Daglig betjening i top

Betjeningen er intuitiv med knapper der nemme at skelne fra hinanden med godt mellemrum imellem de forskellige funktioner. Det er også nemt at skifte mellem ANC, off og transparency modes, og vi elsker den behagelige kvindestemme der informerer om hvorvidt det er slået til eller fra. Det er også super overskudsagtigt at musikken stopper, når man tager dem af hovedet , – og at de slukker af sig selv, når de foldes sammen.

“Det er også super overskudsagtigt at musikken stopper, når man tager dem af hovedet , – og at de slukker af sig selv, når de foldes sammen”

Ikke alle USB-C-ladere virker

De oplades også med USB-C, hvilket er fedt, men vi kunne ikke få dem til at lade med en MacBook Pro USB-C oplader, på trods af at dette fungerer med de andre USB-C hovedtelefoner i testen. Ved tilslutning til en USB-C eller USB-port lader de fint.

Bedste telefon funktion

Der er klar tale og det er intuitivt nemt at besvare opkaldet på momentum 3. Lydkvaliteten er testens bedste i begge ender. Det er tydeligt at Sennheiser ved hvad de laver på dette punkt.

“Det er tydeligt at Sennheiser ved hvad de laver på dette punkt.”

App med plads til forbedringer

Sennheiser app’en er meget simpel. Måske endda FOR simpel. Det er den samme app der benyttes til en lang række Sennheiser produkter, og den bruger det meste af skærmen til at vise dig et billede af dine høretelefoner og nederst har man muligheden for at ændre ANC-modes, samt tune lyden via en “en knap”-equalizer. Tone kontrollens grafik forvirrer dog nok mere end den gavner, men når man først af luret at flytte den lille bold rundt på skærmen har man en udmærket kontrol. Vi oplevede at app’en ofte skal forsøge at re-connecte til hovedtelefonerne, hvilket giver lidt irriterende ventetid, når man gerne hurtigt vil lave en ændring og tune lyden.

Testens eneste med Tile-support

Tile er en lokaliserings tjeneste der er supporteret på Momentum 3, hvilket for Tile brugere vil være en afgørende grund til at investere i Momentum 3. Det synes vi er super godt tænkt og en funktion man helt sikkert kan få brug for, hvis man ikke kan finde sine hovedtelefoner!

Testvinder på næsten alle punkter

Med Momentum 3 (set til 2.590 kroner), får man virkelig noget for pengene. De udmærker sig med testens bedste lyd, bedste telefon funktion, bedste ANC, bedste betjening og har nyttige ekstra funktioner som f.eks Tile-support. Den virker en klasse over de andre i sit helhedsindtryk, – og den ekstra komfort gør at vi virkelig nyder at have dem på og lytte til dem i timevis.  Momentum 3 fremstår alt i alt som en virkelig gennemtænkt og velafbalanceret hovedtelefon man vil blive glad for i længden, og er derved en værdig testvinder der får vores varmeste anbefaling.

“Momentum 3 fremstår alt i alt som en virkelig gennemtænkt og velafbalanceret hovedtelefon man vil blive glad for i længden, og er derMed en værdig testvinder der får vores varmeste anbefaling.”

Afspilningstid med Bluetooth og ANC: 17 timer
Oplader: USB-C (virkede ikke med Macbook Pro lader)

Udmærkelser:  TESTVINDER! Bedste lyd, value for money, ANC, ambient, daglig betjening

 

TESTHOLDETS KARAKTERER

WIRELESS HOVEDTELEFON 2-4.000 kr klassen REVIEW POINTS

ModelTESTVINDER! Sennheiser Momentum 3B&W PX7SONY WM-1000XM3DALI IO-6Technics F70B&O H9 G3
Set til pris2.5902.9991.9992.9993.1903.690
Design867777.5
Komfort887.577.55
Opsætning97.537.57.58
Lydkvalitet107.5576.56
ANC8857.565
Transparancy894.5541
Daglig Betjening886655
Telefon funktion87.57737
App6.594008
Tuning af lyd736459
Taske698.53.580
Samlet points86.582.563.561.559.561.5
Value for money score70.0663.6568.5251.2446.3939.92
Stjernholm Review Score7.867.55.775.595.415.59
Score uden app, taske og lyd tuning for fair sammenligning8.387.695.636.755.815.56
Points totalt vægtet inkl. value for money156.56146.15132.02112.74105.89101.42

Testholdets individuelle karakterer kan ses her

 

Denne artikel er en del af serien: Hovedtelefoner

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.