Forside * Nyheder

Ears-on: Sennheisers hørehjælpere lyder også godt med musik

-
(Foto: Sennheiser)

Du skal betale dobbelt så meget som du normalt giver for et par top-øretelefoner, men hvis du generes af et let høretab, kan Conversation Clear Plus være prisen værd.

Vi nævnte Walkman-generationens problemer med hørelsen i vores artikel om nyhederne på CES Unveiled, men nu er der grund til at gøre det igen. Hvis du synes, der vælter ud med trådløse øretelefoner, der også kan hjælpe på let høretab, så er der intet galt med dig, du følger bare godt med i forbrugerelektronikken.

Når det er netop nu, at Jabra, Apple, Bose, Samsung, og alle mulige andre inkluderer hørehjælper-funktioner i deres trådløse øretelefoner, skyldes det to samtidige udviklinger. På det første er chipteknologien i trådløse øretelefoner nu så lille, at man kan proppe alle mulige andre funktioner ind i dem ud over det basale.

Annonce:
(Foto: Sennheiser)

For det andet er regeringer i forskellige lande verden over begyndt at anerkende mulighederne for at trådløse øretelefoner kan hjælpe folk med let høretab, uden at de behøver at gå hele vejen over til et dyrt og ofte sygesikrings-sponsoreret høreapparat.

Det gælder blandt andet i det store marked i USA, hvor myndighederne netop har lovliggjort salget af øretelefoner med høreapparat-lignende funktioner, uden at disse skal godkendes af sundhedsmyndighederne – så længe de kun retter sig mod folk med let høretab. Det er et gigantisk marked, der er blevet åbnet, og derfor kæmper alle firmaerne lige nu om at tage markedsandele.

Komforten er på plads

Det er ikke overraskende de firmaer, der allerede har erfaring med lydinnovation, der gør det bedst. Og blandt dem er Sennheiser, hvis forbrugerdivision for nyligt oven i købet blev solgt til et firma med speciale i høreapparater. I forbindelse med CES 2023 har de lanceret Conversation Clear Plus, et sæt trådløse øretelefoner, der har fokus på at hjælpe med hørelsen, men også samtidig kan spille musik og alt det andet den slags skal kunne.

Vi fik lov at prøve Conversation Clear Plus i selskab med et par af de ingeniører, der har arbejdet på produktet, og kan konstatere, at det er et produkt, der i høj grad giver mening. Selv, hvis man ikke har gjort noget for at slide på sine ører, begynder evnen til høre de højeste frekvenser at blive formindsket efter du er fyldt 30.

(Foto: Sennheiser)

Når du når 50, kan det være svært at høre, hvad en person overfor dig siger, når du er på en travl restaurant med masser af mennesker, der taler højt – selv hvis du kun har det forventelige, naturlige alders-høretab. Og derfor giver det mening med et par øretelefoner, der kan hjælpe på netop dette.

Det kræver dog, at øretelefonerne er diskrete, behagelige at have på i længere tid ad gangen, og ikke falder ud. Her har Sennheiser formet Conversation Clear Plus sådan, at to plastikstykker stikker ud præcis sådan, at de holder øretelefonen fast i øret, men ikke er ubehagelig. I hvert fald ikke i den korte tid, vi fik love at prøve den.

Effektive og retningsbestemte mikrofoner

Mikrofonerne i Conversation Clear Plus arbejder med beamforming, og er enormt retningsbestemte. Det virker rigtig godt, at man ligesom kan dreje hovedet efter den person, der taler for at skille personens tale ud fra mængdens støj. Men det vil naturligvis kræve mere end fem minutters test i Sennheisers egen CES-hotelsuite for virkelig at se, hvor effektive de er.

Det samme gælder den indbyggede ANC, der er arbejder sammen med funktionen, der opfanger samtaler, sådan at sidstnævnte isoleres endnu mere. Sennheiser-folkene gjorde en hel del ud af, at øretelefonerne IKKE var lavet til at høre musik på, og at dette bare var en sidefunktion. Men nu er det jo Sennheiser, og det betød at musikken naturligvis også lød rigtig fint.

Det vil kræve lidt nærmere test med forskellige lydkilder at bedømme præcis, hvor godt, de lyder, men allerede fra første lyt (Eagles’ ’Hotel California’ i en remastered version) stod det klart at lydkvaliteten ligger over, hvad man forventer i standard-modeller som Apple AirPods eller Galaxy Buds 2.

Men den avancerede hørehjælper ombord koster. Prisen for Conversation Clear Plus ligger helt oppe på 849 Euro, eller 6.300 kroner. Det er meget for et par øretelefoner, men meget lidt i forhold til hvad høreapparater koster generelt, og hvor bøvlet det er at få et rigtigt høreapparat hos lægen. Det sidste skal man naturligvis gøre, hvis man har et større høretab, men er høretabet let, kan man måske slippe ved at betale ekstra for sine trådløse øretelefoner.

Og hvis det handler om at forøge livskvaliteten, samtidigt med at du får et par endog meget kapable trådløse øretelefoner til musikken, der ovenikøbet er veldesignede, er det måske prisen værd. Men det sidste kan som nævnt først rigtigt vurderes ved en længere og mere gennemført test.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 
 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.