Forside CES CES 2023

trend: Design-styring af det Matter-kompatible hjem

-
Moorgens måske mest stilrene produkt er disse simple touchskærme, som de kalder for “Sweden”-serien (Foto: Rec.dk)

Man kan for alvor se at Matter er kommet indenfør dørene på antallet af IoT-kontrolpaneler, vi fandt på CES 2023. Samt, naturligvis, havevandings-styring via Matter…

Det er fint nok at Matter-standarden nu endelig er lanceret, og vi således kan koble alle smarttingene i vores hjem sammen med hinanden. Og det er også fint nok, at det hele kan styres fra en smartphone eller via talekommandoer sendt i retning af en smarthøjttaler.

Men lad os nu bare være ærlige, i mange tilfælde vil vi gerne have en knap at trykke på, så vi ikke behøver at vække resten af huset, når vi forsøger at overtale Google til at tænde for lyset om morgenen og trække IKEA-rullegardinerne op.

Annonce:

Paneler og knapper til styring af det smarte hjem er således en kategori, der med Matter for alvor begynder at give mening, fordi knapperne ikke længere er dedikeret til styring af en enkelt enhed (som vi f.eks. kender det fra netop IKEAs produkter).

Af samme grund var CES 2023 fyldt med knapper, paneler og drejeskiver i alle mulige former og farver, der som regel kunne understøtte adskillige IoT-produkter – og mange af dem var allerede klar til Matter. Vi har allerede nævnt det smukke touch-display i træ, Mui. Og kigget på noget af fremtidens teknologi på dette område med Somalytics.

Gyldne knapper

Blandt CES-udstillerne var f.eks. det tyske designfirma Moorgen, der har specialiseret sig i unikt designede enheder til styring af intelligente ting i hjemmet. I mange tilfælde er Moorgens drejeknapper og knappaneler måske lidt for bling-agtige til danskernes smag, du kan endda få drejeknapper udført i guld og Swarowski-krystaller.

Moorgen laver vægmonterede drejeskiver til IoT-styring, der er…skinnende…(Foto: Rec.dk)

Men de fleste af knap-panelerne har et strømlinet, og alligevel nydeligt og distinkt design, og ifølge Moorgens marketingmateriale kan knapperne på panelerne sættes op via en app til computeren. Moorgen laver også universal-fjernbetjeninger i unikke designs, der kan sættes op til at styre smarthjems-funktioner.

Moorgens mere diskrete styringspaneler kan fås i skinnende versioner, men også i mere diskrete modeller (Foto: Rec.dk)

Ellers var det primært det strømlinede og funktionelle, der prægede udstillerne. De fleste styringsenheder er hvide og består enten af trykknapper eller drejeskiver, sådan som det var tilfældet med svenske Flic, der har fokus på knapstyring til smarthjemmet, og som også var med på CES.

Svenske Flics knapper og drejeskiver til IoT-styring holder sig til det enkle design (Foto: Rec.dk)

 

Der var også LifeSmarts Nature-paneler, der også kan levere styring af IoT-enheder i et strømlinet design. LifeSmarts CES 2023-nyhed (og vinder af en CES-innovationspris) er dog Nature X, en multistyringsenhed med display, knapper og drejeskive, der kan konfigureres til at styre alt muligt på én gang.

LifeSmarts Nature X er en multiknap til styring af smarthjemmet, der både kan hænges på væggen og stille på et bord (Foto: Rec.dk)

Den ser ikke ud til at være Matter-kompatibel lige nu, men den understøtter ZigBee, så der skulle være en chance for at det kommer med en opdatering. LifeSmart er på jagt efter europæiske distributionspartnere, så selv om du ikke kan købe panelerne og multiknappen lige nu, dukker de måske op senere i din lokale elektronik-biks.

LifeSmarts er stadig på jagt efter en europæisk distributør til sin Nature-serie, hvilket jo er ærgerligt, for de er ganske nydelige (Foto: Rec.dk)

Med de mange IoT-styringsknapper- og paneler, der er på vej ud på markedet gælder det om at kigge godt efter, om de har Matter-logoet ombord. Ellers kan det blive besværligt at få det hele til at spille sammen. Det var ikke alle produkterne fra de ovenstående brands, der var Matter-kompatible, for eksempel.

Den er god nok. Med denne Matter-kompatible havevandings-enhed fra firmaet Neo kan du styre sprinkleren ude i haven fra din smartphone (Foto: Rec.dk)

Men der er ingen tvivl om at Matter er begyndt at gøre et seriøst indtog. Taget i betragtning, at standarden først kom på plads i efteråret, var det ret imponerende, hvor mange Matter-produkter, der var udstillet på CES 2023. Vi så f.eks. både Matter-enheder til styring af havevanding og Matter-enheder, der kan tjekke om en dør er lukket.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 
 

Annonce:
Forrige artikelNu bliver powerstationer til det smarte hjem billigere og hurtigere
Næste artikelHjemmebio besøg: Jonas AV Tempel
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.