Forside Nyheder

Nye Surface-modeller og AI-tiltag fra Microsoft

-
Microsoft Surface Laptop Studio 2 (Foto: Microsoft).

Copilot til Microsoft 365 kommer allerede om fem dage. Og så går Microsoft efter det kreative MacBook Pro-publikum med en nye Surface Laptop Studio-model

Ligesom ved gårsdagens Amazon-lancering var det ikke Panos Panay, der præsenterede Microsofts 2023-kollektion af Surface-nyheder. Som vi tidligere har skrevet, er Surface’s ”far” på vej over til Amazon for at blive chef for deres forbrugerdevices, men modsat Amazons afgående chef, benyttede Panay altså ikke lejligheden til at sige pænt farvel.

I stedet var det selveste Microsofts CEO, Satya Nadella, der satte præsentationen i gang, ikke mindst fordi, størstedelen af den handlede om forbruger-rettet AI, som Microsoft som bekendt er gået aggressivt ind i. Mere herom for neden.

Annonce:
Microsoft Surface Laptop Go 3 (Foto: Microsoft)

To nye Surface-modeller blev præsenteret af Brett Ostrum, der nu leder Surface-teamet under Yusuf Mehdi, der har overtaget Panos Panays plads som overordnet chef for forbrugerprodukterne.

Først og fremmest er der Surface Laptop Studio 2. Den nye version af Laptop Studio ser ud til at være lavet til at konkurrere direkte med Apples 14” MacBook Pro med M2 Max-processoren, altså en maskine til folk med behov for masser af power, typisk i kreative sammenhænge.

Løb fra en M2 Max-MacBook

Det var da også netop denne MacBook, som Surface Laptop Studio 2 blev sammenlignet med i et kapløb om at rendere en 3D-model i Blender under præsentationen. MacBook’en var 1 minut og 13 sekunder længere om at gøre modellen færdig. Microsoft siger, at Laptop Studio 2 har dobbelt så meget grafik-processorkraft som MacBook Pro’en.

For gamere udspiller dette sig via muligheden for at vælge RTX 4050 eller 4060-GPU’er fra NVIDIA. For de mere kreative er det muligt at vælge en RTX 2000 Mobile Ada Generation i stedet. Hoved-processoren i Laptop Studio 2 er en 13. generations i7 H-klasse-CPU fra Intel. Den kan fås med op til 2TB lagerplads og 64 GB RAM. Dertil kommer en neural-processor til AI (NPU), der angiveligt er Intels første i en laptop.

Hybrid-formatet, hvor skærmen kan hives frem og vippes (som på billedet øverst) er fastholdt fra forgængeren. Der er tale om en 14.4-tommer touchskærm med Dolby IQ og HDR, samt med en 120Hz refresh rate. Der følger en Surface Slim Pen 2 med, og batteriet kan ifølge Microsoft holde til 18 timers brug på en opladning. Der en enkelt USB-A-port, to USB-C-porte og en microSD-læser ombord.

Let og billig Surface med mere power

Den lette, billige Go-serie af Surface-Laptops har også fået et nyt familiemedlem i form af Surface Laptop Go 3, der ifølge Microsoft er 88% hurtigere end den oprindelige Surface Laptop Go. Der sidder en 12. generations Intel i5-processor i den, der har følgeskab af en Intel Iris Xe-grafikprocessor. Den kan konfigureres med op til 256 GB lagerplads og 16 GB RAM.

De ovenstående specifikationer er naturligvis valgt for at holde både prisen og vægten nede. Det er også lykkedes, for den vejer kun 1,13 kg. Touch-skærmen er på 12.4 tommer med en opløsning på 1,536 x 1,024 pixels. Den kan klare 15 timers arbejde på en enkelt opladning.

Copilot begynder udrulning indenfor en uge

Begge disse Surface-modeller er dog gearet mod AI, og her havde Microsoft også en hel del nyheder omkring deres Copilot-koncept. Det ser ud som om, Microsoft lykkes med det, der var tanken bag Cortana oprindeligt, altså en AI-assistent, der arbejder på tværs af Microsoft 365 og de mange produktivitets-apps, Microsoft udbyder.

Copilot begynder at blive rullet ud fra om fem dage, og benytter generativ AI til at hjælpe dig i det daglige. Fordi de nye AI’er forstår naturligt sprog bedre, kan Copilot for eksempel hjælpe dig med at finde informationer på tværs af de mange steder, hvor du lagrer den. Hvis du ikke kan finde detaljerne for din kommende flyrejse, kan du bede Copilot kigge efter dem, og det gør den så i f.eks. din email, dine SMS’er eller i dine Bing Chat-logs.

(Foto: Microsoft)

Copilot giver også direkte adgang til Bing Image Creator, der snart opgraderes til DALL-E 3, så du kan generere grafik og billeder direkte fra f.eks. PowerPoint eller Word. Som vi er begyndt at se det i andre e-mail-klienter kan Copilot også give dig et sammendrag af lange email-kæder.

Og så synes Microsoft, du skal købe flere varer gennem AI, så du kan f.eks. shoppe rundt på nettet ved at lade Copilot identificere et produkt, du ser et billede af online. Det sidste minder lidt om Google Lens. Microsoft demonstrerede også Windows Ink Anywhere, der gør det muligt at håndskrive med en digital pen hvor som helst i Windows-økosystemet, hvorefter det konverteres til brugbar, digital tekst med AI.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.