Forside Produkter Mobil

Xiaomis nye koncept-smartphone har hverken porte eller knapper

-

Vi kan være på vej mod en fremtid, hvor smartphone-overflader er ligesom et godt resultat hos tandlægen: Nul huller.

Hvis du gerne vil vide, hvad fremtiden måske kan byde på indenfor smartphones, så skal du p.t. kigge i retning mod Kina. Det er sjældent, at kinesiske teknologiproducenter kommer med helt nye produktkategorier, men til gengæld løber de om kap for at komme først med visse innovationer.

Man kan se kinesisk smartphone-innovation som et katalog af forslag, hvoraf nogle formentlig bliver til noget, nogle måske endda bliver standard for en tid, men de fleste aldrig bliver voldsomt udbredte. Da Vivo og Oppo f.eks. fremviste smartphones med pop-op-kameraer til selfies, sådan at skærmen kunne fylde hele fronten uden ”huller”, gik det ikke ligefrem mainstream (måske lige med undtagelse af en enkelt OnePlus-model).

Annonce:

Til gengæld kom kineserne f.eks. først med fingeraftrykslæsere under skærme, noget der siden er blevet standard og som det endda rygtes at Apple kommer til at følge med på. Det var også en kinesisk producent, ZTE, der for nylig præsenterede det første selfie-kamera under skærmen (som dog stadig kræver lidt mere udvikling) og trenden med at droppe hovedtelefonstikket begyndte også i Kina.

Ingen fysiske knapper

Apropos farvel til porte, så gik der allerede i 2019 rygter om, at en kommende iPhone ikke vil overgå til USB-C, sådan som det ellers havde heddet sig i flere år, men i stedet vil lade Lightning-stikket erstatte med….ingenting. Den benævnte iPhone-model skulle slet og ret være portløs.

Det blev dog ikke Apple, der viste sådan en smartphone frem først. Xiaomi viser nemlig for tiden nogle af deres nye koncepter frem i teaser-form, som for eksempel deres ladestation til berøringsfri, trådløs opladning gennem luften. Men nu har firmaet så også vist en portløs smartphone frem.

Koncept-smartphonen har ikke noget navn, men vises frem som ”Xiaomis første smartphone med Waterfall-display på alle fire sider”. Det indikerer jo unægteligt, at Xiaomi formentlig planlægger at lancere en telefon med teknologien ombord, når det giver mening rent markedsføringsmæssigt.

Henvisningen til ”Waterfall” betyder blot, at skærmen krænger ud over en af siderne, sådan som Samsung oprindeligt introducerede det med ”Edge”-konceptet. Skærmen falder ligesom ud over kanten som vand i et vandfald. Men vandfaldet er berøringsfølsomt, og det betyder, at f.eks. knapper til volumen og anden navigation repræsenteres på skærmen i stedet for at være fysisk til stede.

Skærm på alle fire ledder

Sådan er det nødt til at være, fordi Xiaomis koncept-smartphone har ”skærm-vandfald” på alle fire sider. Den består altså kun af skærm og ryg, så der er ingen højttalere i bunden, SIM-slot i siden eller lignende fænomener, som vi ellers er vant til. Og dermed er der heller ingen USB-C-port. Telefonen er helt portløs og kan således formentlig kun oplades trådløst.

Hvordan man reparerer den, hvis den ikke længere kan forbinde sig til andre enheder fordi modem og WiFi/Bluetooth-modulet er stået af, er ikke godt at vide. Det har Xiaomi forhåbentlig en løsning på. Da Vivo viste den første USB-løse Android-smartphone frem i 2019, havde den en “mag-port” bagpå i stedet.

Om ikke andet giver konceptet en idé om, hvordan fremtidens portløse telefoner kommer til at se ud, hvis de ender med at blive mainstream. Og hvis du tror, at de store smartphoneproducenter som Apple og Samsung er bange for at lave portløse telefoner, så husk lige, at Apple har insisteret på at reducere portene på sine laptops i årevis, også selv om der blev lavet grin med dem i YouTube-videoer som den nedenstående.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.