Forside CES * CES 2024

CES Unveiled: Hold-kæft-maske og en VR-ost til knolden

-
Franskmanden bag Skyted, Stephane Hersen, demonstrerede masken for os på CES Unveiled. Der er altid bøvl med de trådløse forbindelser i virvarret af teknologiske produkter på Unveiled, så han brugte den kablede version (foto: Rec.dk)

Blandt de mere unikke devices vi fandt var en smart hold-kæft-maske og en knapt så smart, totalomsluttende VR-headset.

Mange af os har formentlig prøvet at være i en situation, hvor vi gerne vil råbe eller bare tale normalt, men omgivelserne og de sociale omstændigheder gør det umuligt. Der er for eksempel en grund til at mange flyselskaber forbyder brug af hurtigt Internet ombord til stemme-opkald.

Faste kunder hos DSB har nok også prøvet kun at kunne finde plads i en stillekupé på lige præcis den togrejse, der falder sammen med et telefonmøde. Og endelig er den måske mere vante situation, hvor multiplayer-gamere gerne vil sidde og råbe ad deres medspillere på nettet om aftenen uden at vække børnene og forstyrre deres bedre halvdel.

Annonce:

Netop til den slags brug har det franske firma Skyted udviklet en hold-kæft-maske. Idéen er baseret på jetjager-piloters iltmasker, der har mikrofoner indbygget (og måske netop derfor er firmaet blandt andet støttet af Airbus og det europæiske rumagentur ESA).

Masken lukker næsten totalt for lyden af din stemme (meget af din stemmelyd kommer også fra brystet og halsen, hvilket naturligvis ikke kan dæmpes ad den vej) med lyddæmpende teknologi. Den lukker simpelthen for luften, der kommer ud af munden. Et særligt luftindtag- og filtreringssystem gør det (heldigvis!) stadig muligt for dig at trække vejret.

Dyr – med mindre, du er hurtig

Masken forbinder sig til f.eks. din telefon med Bluetooth, og således kan du også diskutere dybe hemmeligheder ved at bruge krypterede stemme-opkald. På den måde kan to mennesker med Skyted-masker i princippet tale om statshemmeligheder midt i en proppet café eller i supermarkedet.

En PR-rendering af Skyted-masken, som den forventes at se ud i den færdige udgave (Foto: Kickstarter/Skyted)

Derudover er der sikkert også en del andre brugsmønstre for sådan en hoved-gadget, og måske er der endda folk, du på flabet vis kunne have lyst til at forære en Skyted-maske for at få dem til at holde kæft. Skyted bliver crowdfundet på Kickstarter nu, og nåede dets mål på 8800 dollar på blot ti minutter.

Den sælges via Kickstarter til hele verden, men den er ikke billig. Udsalgsprisen for den trådløse version er 799 dollar eller 5.440 kroner før danske skatter og afgifter (fordi Skyted er fransk, kan du formentlig undgå alt for mange af sidstnævnte). Bestiller du den som en af de første, kan du dog få 40% rabat og komme ned på cirka 3260 kroner.

Er du rigtigt tidligt ude (der er 31 tilbage i skrivende stund) kan du få den trådløse version til 199 dollar, eller 1355 kroner. Kan du leve med en kablet version i stedet, kan du komme ned på 319 dollar eller ca. 2170 kroner ved et tidligt køb. Levering er dog først til december, da manden bag, Stephane Hersen, stadig er i gang med at fin-indstille masken.

Sæt en VR-ost på hovedet

Hvor Skyted-masken er meget brugbar, er der formentlig noget smallere anvendelighed for Dreamsens fra SocialDream. Sidstnævnte firma laver VR-løsninger, der primært er rettet mod terapeutiske formål og SocialDreams ambition er at behandle vidt udbredte psykologiske problemer såsom depression med VR-oplevelser.

Det er ikke den vej, VR-headsets skal gå, hvis de skal blive en folkesucces. Men Dreamsens er også mest til brug i kliniske psykologbehandlinger (foto: Rec.dk)

Til dette formål har de lavet Dreamsens, der er et altomsluttende VR-headset. Et af problemerne ved VR er, hvad XR-forskere kalder ”the device gap”, som opstår, når brugerens sanser opfanger noget, VR-headsettet ikke kan erstatte.

Et eksempel på dette er, hvis brugerens visuelle og auditive oplevelse er en blomstrende eng og fuglefløjt, mens lugtesansen opfanger malingsdunsten fra det nymalede rum, brugeren befinder sig i. Dette ”device gap” hiver brugeren ud af den omsluttende oplevelse og vedkommende bliver bevidst om at der er tale om VR.

Det er blandt andet dette, som Dreamsens skal forsøge at gøre op med, selv om der ikke, så vidt vi kunne se, blev gjort noget ved føle- eller lugtesansen. Til gengæld ser du ud som om, du har stukket hele hovedet op i en gråmalet parmesan-ost, før den bliver skåret ud i kileformede stykker. Det skal nok holde nogle fra at investere i Dreamcens. Men hvis det blot er til behandling på en klinik kan det måske nok være brugbart.

 

Andre CES nyheder. Se også: CES Tema

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.